Twee periodes van elk 2 maanden, 2 tentamens, 400+ uren stage, 4 blogs en 3 bussen haarlak verder en hier zit ik dan. Net iets langer dan een maand sinds mijn vorige update en het gaat nog steeds uitstekend. De strijd met statistiek is gestreden en ik ben als winnaar uit de bus gekomen. Ik mag een 7,8 toevoegen aan mijn cijferlijst! Onder begeleiding van Wim heeft de gehele groep van 15 studenten een ruime voldoende behaald. Een goed teken voor de mensen die volgend jaar het UiT traject willen gaan volgen.

Op dit moment ben ik op de universiteit bezig met het vak Brain and Behaviour en op de Fontys met het vak Academische Vaardigheden. Dit laatste vak is bij ons verspreid over twee periodes en zal aan het eind van de maand maart 2017 ingeleverd moeten worden. Natuurlijk superfijne informatie (sarcastisch), omdat het curriculum aankomend jaar qua tijdsindeling een beetje zal veranderen. Inhoudelijk vind ik dit vak interessant, maar over de indeling ben ik niet helemaal tevreden. Ik heb het gevoel dat je in het begin best rustig aan kan doen, terwijl het einde erg druk is. Mijn eigen manier van plannen heeft hier natuurlijk ook invloed op, maar ik hoor meer geluiden uit de groep dat het fijn geweest was als wij er de tweede periode al meer uren ingestoken hadden. Een tip voor de volgende groep!

Het vak Brain and Behaviour is er deze periode nieuw bijgekomen. Een flink boek met veel anatomische en biologische informatie over het brein, het zenuwstelsel en over menselijk gedrag. Ook dit vak wordt in het Nederlands gegeven, maar maakt gebruik van een Engels boek. Dit vak is pittig als je voorafgaand weinig of geen biologie en scheikunde hebt gehad. Als dit het geval is raad ik je aan om tijdens het begin van het vak de extra hulpmaterialen, die door de TiU op blackboard (informatieportal) gezet worden, goed te gebruiken. Ik weet nog niet goed hoe spannend ik dit tentamen ga vinden, op die informatie zullen jullie nog even moeten wachten.

Ondanks dat ik het druk heb met de opleiding en mijn stage heb ik de stap gezet om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik heb ervoor gekozen om 3 uur in de week mee te helpen bij het Ronald Macdonald huis in Veldhoven. Dit huis, dat grenst aan het ziekenhuis, biedt ouders van zieke kinderen een slaapplek dichtbij het ziekenhuis. Ik heb voor vrijwilligerswerk gekozen omdat ik vind dat wij als maatschappij te vaak alleen maar aan onszelf denken. Ik wil geen geld doneren aan een goed doel, maar zelf iets doen. Hierdoor kan ik niet alleen hulp bieden aan anderen, maar ook mijzelf blijven ontwikkelen. Ik heb gekozen voor het Ronald Macdonald huis omdat ik twee jaar in een ziekenhuis gewerkt heb. Ik heb daar geleerd dat een goed gesprek een bron van verlichting kan zijn wanneer iemand geconfronteerd wordt met ziekte of een operatie. Zeker als het gaat om iemands kind. Ik hoop dat ik af en toe een luisterend oor kan bieden aan diegene die het nodig heeft.

Ik denk dat iedere student Toegepaste Psychologie mag nadenken over het doen van vrijwilligerswerk. Ik wil absoluut niemand dwingen en ik schrijf dit niet met het idee van kijk mij nou eens goed zijn, maar ik vind het interessant hoe andere studenten hierover denken. Vraag jezelf eens af: wanneer heb ik voor het laatst iets voor een ander gedaan zonder dat ik iets terugverwacht? Probeer deze vraag voor jezelf eens oprecht te beantwoorden. Je bent vrij om je reactie met mij te delen als je dat wil.

Met vriendelijke groet,

Tim van der Vaart

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Tim Vaart

Mijn naam is Tim van der Vaart. Ik ben 26 jaar en student Toegepaste Psychologie aan de Fontys in Eindhoven. Ik kies ervoor mijn verhalen te delen omdat ik dit zelf gemist heb toen ik voor bepaalde keuzes stond. Mijn verhaal gaat over het TiU traject dat ik op dit moment aan het volgen ben. Het traject is een samenwerking tussen Fontys en de universiteit van Tilburg en zorgt ervoor dat ik een universitaire master mag starten meteen na mijn bachelor. Mijn doel is om mensen op een informele wijze te vertellen over mijn ervaring met het traject, waardoor voor hun de eventuele keuze makkelijker gemaakt kan worden.

‚Äč