Jij bent jouw interesses, jouw waarden en normen, jouw manier van denken, voelen en nieuwsgierig zijn. JOUW manier van leren en ontwikkelen. Volgens steeds meer bronnen verliezen we op school onze nieuwsgierigheid, onze creativiteit en zelfs ons bewustzijn van wat onze interesses zijn. Is dit een gegeven of kan het ook anders?

Bewustzijn

Afgelopen weken sprak ik tijdens workshops en interviews weer veel mensen die pas op latere leeftijd gingen doen wat hen echt interesseert. Naar aanleiding van mijn vorige blog: Heeft ons onderwijs een leerbeperking ontving ik diverse reacties met dezelfde strekking. Kunnen we niet eerder leren wat onze interesses zijn en dat te doen wat we echt willen? En hoe voorkomen dat we afleren onze eigen interesses te volgen en dat te doen wat we echt willen? Ik kan nu aangeven wat het onderwijs en het bedrijfsleven kan doen om nieuwsgierigheid te stimuleren. In deze blog houd ik het echter bij slechts één persoon en dat ben jij!

De motor van het leren en het ontwikkelende IK

Jouw nieuwsgierigheid laat jou vanaf jouw geboorte nieuwe dingen ervaren. Het zorgt ervoor dat je jezelf en de wereld om je heen beetje bij beetje leert begrijpen. Het leven en jouw nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat jouw IK continu blijft ontwikkelen.

We weten wel waarom, maar weten niet hoe

Niet weten wat jouw interesses zijn en wat jij echt wilt zorgt ervoor dat je vaak dingen doet die jou energie kosten. Meer energie dan wanneer je iets doet omdat je er zelf bewust vanuit jouw eigen interesse voor hebt gekozen. Dit leidt in steeds meer gevallen tot een burn out. Volgens hoogleraar Willem van Rhenen werken we niet teveel maar laden we te weinig op. In mijn interview met hem legde hij uit dat dit opladen gebeurt door middel van persoonlijke hulpbronnen zoals een optimistische houding, weerbaarheid en zelfvertrouwen.

In mijn ogen kan nieuwsgierigheid een persoonlijke hulpbron zijn die je altijd tot je beschikking hebt. Je hersenen maken dopamine aan op het moment dat je nieuwsgierig bent. Het volgen van je natuurlijke nieuwsgierigheid; jouw interesses, geeft je dus letterlijk een shot energie. Een handige persoonlijke hulpbron.

Met jouw nieuwsgierigheid heb je altijd een persoonlijke energiebron bij de hand.

Hoe jouw nieuwsgierigheid je binnen een paar minuten een energie boost kan geven

Doen wat je wilt hoeft niet gelijk te betekenen dat je een andere studie of baan kiest of je huis verkoopt en in Frankrijk een pension opent. In deze blog laat ik zien dat je door je nieuwsgierigheid te volgen:

 • je binnen een paar minuten meer energie krijgt
 • je stapje voor stapje dichter bij je eigen ‘IK’ kan komen
 • je nieuwe kennis en vaardigheden leert
 • je betekenis kan ervaren in het dagelijkse.

Dit alles zonder direct na te hoeven denken over meer beladen termen als passie, kwaliteiten en talenten. Aan de hand van een voorbeeld uit mijn eigen leven laat ik zien hoe ik op een nuttige, korte en makkelijk manier mijn nieuwsgierigheid weet te prikkelen wanneer ik het nodig heb. Hiermee genereer ik binnen een paar minuten enorm veel energie.

Schatzoeken

Wanneer mijn energie en aandacht wegzakken ga ik schatzoeken. Zo noem ik tegenwoordig mijn zoektocht naar nieuwsgierige mensen die open staan voor een praatje. Ik spreek ze aan op straat, op mijn werk, in de winkel en stel ze een of twee vragen over nieuwsgierigheid. Ik noteer hun antwoorden en vraag ze of ik een foto van ze mag maken. Ik verzamel zo extra informatie voor mijn onderzoek en deel de foto’s voorzien van een quote op social media: in deze blog bijvoorbeeld.

Schatzoeken geeft energie

Deze kleine en simpele activiteit werkt voor mij geweldig. Het geeft wat spanning hoe een vreemdeling op mijn aanwezigheid en verzoek zal reageren. Vooral verrassende antwoorden geven me een echte kick. Het maken van een goede foto onder tijdsdruk geeft me wat stress, maar nu ik beter weet waar ik op moet letten, wordt deze uitdaging ook steeds leuker.

Daarnaast voelt deze activiteit betekenisvol voor mij. De gesprekken die ik met anderen voer over nieuwsgierigheid gaan over hun persoonlijke interesses, drive en de manier waarop zij hun nieuwsgierigheid ervaren. Hierdoor kom je dicht bij de kern van deze persoon.

Het durven aanspreken van iemand, antwoord krijgen en het opleveren van een product voelen als succeservaringen en dus een beloning voor mij. Alhoewel ik eerlijk moet toegeven dat het plaatsen op social media vaak pas op een later moment plaatsvindt. Dat zorgt voor wat stress wanneer ik het laat liggen. Maar wanneer ik dat wat is blijven liggen weer oppak en op social media deel, geeft het direct weer energie en een voldaan gevoel.

Bewustzijn

Hoe ontdek jij wat jou energie geeft? Het blijkt soms makkelijker en moeilijker dan de vraag doet vermoeden. Moeilijker dan je zou denken omdat:

 • we vaak niet hebben geleerd om ons bewust te zijn van onszelf? Heb jij bijvoorbeeld al eens nagedacht op welke manier jij nieuwsgierigheid in en aan je lijf voelt? Herken jij de soms subtiele en soms overduidelijke signalen dat jouw nieuwsgierigheid geprikkeld wordt?
 • we ons niet altijd bewust zijn van de invloed van onze opvoeding en omgeving. Doe jij wat (jij denkt dat ) van jou verwacht wordt of doe je echt wat jou energie geeft? Deze simpele vraag leidt vaak tot confronterende antwoorden.

Gelukkig kan het ook makkelijker en leuker zijn dan je verwacht.

 • Je hoeft immers niet van de ene op de andere dag compleet te veranderen. Sterker nog dat zou bijzonder knap zijn als je dat kan.
 • Ook door kleine dingen zoals schatzoeken kan je ontdekken waar jouw werkelijke interesse ligt en manier van leren. Zo leer ik van mijn schatzoeken dat contact met anderen, afwisseling, verassing, nieuwe inzichten en een tastbaar resultaat belangrijk zijn om mijn aandacht vast te houden.
 • Denk eens na waar jij jouw tijd vooral aan besteedt. Wat doe je, hoeveel tijd besteed je eraan en hoeveel energie krijg je van deze bezigheid?
 • Kijk daarna naar waar je energie van krijgt. Dit hoeft geen werk te zijn. Dit kan jouw hobby zijn, een guilty pleasure of misschien krijg je energie van simpelweg iets nieuws doen. Hoeveel tijd besteed je aan deze activiteit?
 • Maximaliseer de waarde van je activiteit. Gebruik het bijvoorbeeld voor het bouwen van een expertise of het uitbouwen van je portfolio aan kennis en vaardigheden. Zo gebruik ik bijvoorbeeld mijn schatzoeken voor data verzameling, gesprekstechnieken, het opbouwen van lef/zelfvertrouwen en promotie van mijn onderzoek. Het hoofddoel van deze activiteit blijft echter plezier beleven en energie opdoen.

Het advies dat ik mee zou willen geven is: experimenteer! De enige manier om het te ervaren is om jezelf in zoveel mogelijk potentieel nieuwsgierigheid-bevorderende situaties te plaatsen. Heb je inspiratie nodig bekijk dan deze website van Sigrid van Iersel. Ze geeft 100 inspiratiebronnen.

Nadine Schellekens speelt piano buiten op het TU/e terrein.

Nieuwsgierig zijn is een vriendelijke manier van in het leven staan

Tijdens eens van mijn schatzoektochten ontmoette ik Nadine Schellekens, studente industrial design aan de TU/e. Ik werd nieuwsgierig naar haar omdat zij buiten op het TU/e terrein piano speelde. Zij vertelde mij hoe nieuwsgierigheid voor haar een vriendelijke manier is van in het leven staan. Dit in tegenstelling tot direct oordelend in het leven staan. Ik vond dit een erg treffende en inspirerende manier om de waarde van nieuwsgierigheid te beschrijven.

Deze vriendelijkheid gaat niet alleen over jouw gedrag naar anderen maar ook over jouw gedrag naar jouzelf. Sta jij jezelf toe om dat te doen wat jou echt interesseert? Zonder hier negatief over te oordelen en je hier schuldig over te voelen? Durf jij af te wijken van het leven dat op (on)zichtbare wijze door anderen voor jou wordt uitgestippeld?

 

Words make you think a thought. Music makes you feel a feeling. A song makes you feel a thought. – E.Y. Harburg

Voor degene die meer nodig hebben dan woorden om deze vraag en boodschap op te nemen. Hierbij een video met de songtekst van het nummer van 13 times van Jai-Jagdeesh. Zij zingt over hoe belangrijk het is om jezelf te mogen zijn en anderen zichzelf te laten zijn. Omdat je zonder je eigen interesses te volgen en op je eigen manier te leren, je niet (goed) kan ervaren en leren wie je bent en hoe de wereld om je heen werkt.

 

Geef ruimte aan jezelf en anderen!

Ik hoop dat je je na het lezen van deze blog uitgedaagd voelt om te experimenteren met het geven van ruimte aan jezelf en aan een ander. Moet je kiezen? Kies dan voor jezelf. Door te ervaren wat dit voor jou oplevert en hoe het jou sterkt als persoon, begrijp je gelijk beter waarom anderen dit ook nodig hebben.

Op welke manier geef jij ruimte aan jouw eigen nieuwsgierigheid?

Ik hoor het graag van je. Deel het via de comments hieronder of mail me: danae.bodewes@fontys.nl

Veel plezier en blijf nieuwsgierig!

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.