Waar zal ik beginnen? Ik heb het vak Brain and Behaviour met een goed gevolg afgerond, wat een hele opluchting is. Ik zal kort even uitleggen wat de situatie is. Vroeger was ik nogal een uitsteller. De koning van het vooruitschuiven. Meester van het manipuleren van inlevermomenten. Sinds dat ik begonnen ben met de opleiding Toegepaste Psychologie was dit weg. Alles werd op tijd ingeleverd en ik begon steeds op tijd met studeren voor de tentamens. De reden dat ik blij ben met een voldoende voor mijn meest recente tentamen is omdat ik, de afgelopen twee maanden, hetzelfde uitstelgedrag vertoond heb. Ik ben er absoluut niet trots, maar ik vind het wel belangrijk dat ik dit hier schrijf. Het is namelijk zo dat het niet altijd even gemakkelijk gaat.
Mijn verhaal heb ik uitgebreid mogen vertellen tijdens mijn supervisie. Supervisie is een bijeenkomst met een groep van zes studenten onder begeleiding van een docent waarin alles rondom je stage besproken wordt. Tijdens deze bijeenkomst is het dus een goed idee om te bespreken wat jou dwars zit. De bedoeling is dan om samen naar een oplossing te zoeken. En wat tijdens deze specifieke bijeenkomst naar voren gekomen is, doe ik nu eer aan. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen gedrag zodat ik hier in de toekomst niet nogmaals in terug ga vallen. Ik ben een sukkel geweest, maar ik ben bereid om hiervan te leren.
Mijn gedrag heeft er tevens voor gezorgd dat ik een herkansing heb voor het vak Academische Vaardigheden. Dames en heren die deel gaan nemen aan het TiU traject maak alle opdrachten op het moment dat je ze mag inleveren voor feedback! Ik ben nu erg druk om de opdrachten af te krijgen zonder dat ik zeker weet of ik in de juiste richting zit. Dit zorgt alleen maar voor meer stress. Het enige lichtpuntje dat ik zie ik dat ik in ieder geval begonnen ben mijn fouten recht te zetten.
Wat ik hoop dat jullie uit deze blog opmaken is dat het niet erg is om fouten te maken. Je mag natuurlijk proberen om fouten uit de weg te gaan, maar neem ook je verantwoordelijkheid als je een fout maakt. Ik ben erg blij dat ik dit advies gekregen heb toen ik het nodig had en ik hoop die jij hier ook iets aan hebt.
Zoals altijd bedankt voor het lezen en tot de volgende!
Met vriendelijke groet,
Tim van der Vaart
Vind ik leukOver Tim Vaart
Mijn naam is Tim van der Vaart. Ik ben 26 jaar en student Toegepaste Psychologie aan de Fontys in Eindhoven. Ik kies ervoor mijn verhalen te delen omdat ik dit zelf gemist heb toen ik voor bepaalde keuzes stond. Mijn verhaal gaat over het TiU traject dat ik op dit moment aan het volgen ben. Het traject is een samenwerking tussen Fontys en de universiteit van Tilburg en zorgt ervoor dat ik een universitaire master mag starten meteen na mijn bachelor. Mijn doel is om mensen op een informele wijze te vertellen over mijn ervaring met het traject, waardoor voor hun de eventuele keuze makkelijker gemaakt kan worden.
Leuke blog Tim!
Ik vraag mij af.. waar komt het uitstelgedrag dan vandaan? Want ineens steekt het de kop weer op, terwijl je na de start van je studie alles op tijd inleverde.
Ik heb iets vergelijkbaars meegemaakt in het eerste jaar. Als P student is je doel duidelijk, helder. 60 studiepunten. In mijn tweede jaar werd ik ook slachtoffer van dit gedrag, toen lag de focus op professionaliseren en nadenken wat ik straks wil doen met mijn diploma. Daarover nadenken is abstract en moeilijk. Ik had (nog) geen visie en zag daarom minder het nut van de vakken wat zijn weerslag had op mijn motivatie.
Dus t zit m in betekenisgeving, maybe?
Hey Anthony,
In jouw reactie zie ik ook een deel van mijzelf terug.
Doelgeving is iets waar ik sinds vorig jaar meer over aan het nadenken ben. Het is immers zo dat een doel heel belangrijk is om te hebben. Ik weet precies wat mijn doel is, namelijk: na mijn bachelor opleiding Toegepaste Psychologie een master volgen aan de Universiteit van Tilburg. Grappig is dat dit doel al heel lang in mijn hoofd zit, maar dat ik het nog nooit opgeschreven heb. Bedankt voor jouw inzicht, ik neem dit mee terwijl ik aan mijn herkansing werk.
Met vriendelijke groet,
Tim van der Vaart