Davos
In januari kwamen er weer heel veel mensen met bijzondere priviléges samen op het World Economic Forum in Davos. Nu bekijk en volg ik deze samenkomsten al langere tijd en altijd met argusogen. Dit keer spande een van de openbare lezingen wel de kroon (Brain Transparency). Zelfs het publiek reageerde enigszins geschokt en negatief na introductiefilmpje. Je werkgever die met een soort ‘smart device’ je gedachten kan lezen en merkt wanneer je focus hebt of bent afgeleid. In mijn gedachten ging in iedere geval de alarmbellen rinkelen.
Het filmpje is ook vindbaar op YouTube, daar werd ik door de reacties wel enigszins gerust gesteld. Ik begrijp dat het meer een “stem van het publiek” is dan een academische benadering, maar toch. Ik ben daarna wat verder in de materie gedoken, zodat ik misschien vanuit de wetenschap wat meer geruststelling zou krijgen. Gelukkig vond ik die vrij snel, die de functie van ons brein toch anders inschatten.
Ondersteuning vanuit de psychologie
Om te begonnen vond ik een uitleg van een psycholoog die zijn redenatie start vanuit het dierenrijk. Daarin zijn afleidingen simpelweg een overlevingsstrategie. Een dier dat zich te lang op zijn eten zou concentreren, zonder zich af te laten leiden door omgevingsgeluid, riskeert zijn leven. Constante afleiding is noodzakelijk om scherp te blijven op gevaar.
Verder maakt hij het verschil tussen een veilige omgeving en een beschermde omgeving. Mensen zitten over het algemeen in een veilige omgeving dus hebben de luxe zich langere tijd te kunnen concentreren. Het leven is in de meeste gevallen gelukkig geen soort spookhuis, waar ieder moment een schrikmoment kan zijn. Mocht een persoon zich in een (psychologisch) onveiligere situatie bevinden dan kunnen we ons slechter focussen.
Zijn uitleg gaat verder dat we ons soms beschermen tegen vormen “onveiligheid”. Een simpel voorbeeld: bij veel omgevingsgeluid gebruiken we oordoppen met muziek. Als we dit soort acties ondernemen om ons te beschermen, is dat eigenlijk een teken van onveiligheid. En die onveiligheid zorgt weer voor meer afleiding. Misschien is de jeugd daarom zoveel afgeleid, het in niet echt onveilig, maar worden enorm beschermd?
Psychologen van Harvard geven aan dat het heel normaal om in goedachten ‘af te dwalen’. Het afdwalen kan worden gezien als een bron voor afleiding. Dit ‘geestdwalen’ is heel natuurlijk, vaak merken we het niet eens op. In de rij staan voor koffie, wachten bij het wachten op de bus, even wegdromen bij een droomvacature en onder de douche inspiratie voor dat geweldig idee. Dit is de tweede standaardfunctie van ons brein voor afleiding, afdwalen.
Laat je niet afleiden door WEF
Beide vormen van afleiding zijn dus heel normaal en bijna niet tegen te houden. Het is dus echt niet normaal (!) als je baas jouw effectiviteit wil beïnvloeden door het aantal afleidingen te beperken. Het voelt alsof de mens door Davos gezien wordt als een machine, met knoppen om te draaien aan betere efficiëntie. dat is wellicht een ander leuk onderwerp om te onderzoeken.
Mijn conclusie voor nu: blijf lekker uit mijn brein!
Gebruikte bronnen op een rijtje:
- Link naar de Davos Presentatie over ‘Brain Transparancy’:
https://www.weforum.org/videos/davos-am23-ready-for-brain-transparency-english - Link naar het ‘Brain Transparancy’ filmpje op YouTube:
https://youtu.be/hfqD5aW0X5U - Link naar artikel over afdwalen van de geest:
https://www.inc.com/nate-klemp/harvard-psychologists-reveal-real-reason-were-all-so-distracted.html - Link naar artikel over afleiding vanuit de natuur:
https://www.quora.com/Why-does-the-mind-crave-for-distractions
Over Dries van den Enden
Sr. Docent Fontys - iFontys/Innoversity lid - Oprichter van de minor Data Driven Business Lab - Praktisch onderzoeker naar Hybride onderwijs (waar student, docent en werkveld van en met elkaar leren).
- More Posts(32)