Jaarlijks ontvangt Fontys zo’n 50 nieuwe studenten uit Caribisch-Nederland (Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten) verdeeld over Nederlandstalige en Engelstalige voltijd bachelors.
Wat begint als een nieuw avontuur, eindigt helaas vaak in een teleurstelling voor deze groep nieuwe studenten. Ons inschrijfsysteem registreert deze doelgroep als ‘Nederlanders’ en ondanks hetzelfde paspoort zijn er toch wel erg grote verschillen. Caribisch Nederlandse studenten hebben het vooral tijdens het eerste jaar in NL moeilijk; gemis van steun familie/vrienden, heimwee (sociaal leven, cultuurverschillen, weer), wennen aan op kamers wonen, sociaal leven, eenzaam, onzeker over taalvaardigheid, niet weten hoe je dingen moet regelen. Daarnaast hebben ze op de eilanden weinig mogelijkheden tot oriëntatie op studiekeuze waardoor het lastig is de juiste keuze te maken. Toch blijft de meest voor de hand liggende keuze voor havo 5, sbo (mbo) niveau 4 en vwo 6 leerlingen te kiezen voor een studie in Nederland.
Met Fontys collega’s Kennedy Tielman (Fontys Lerarenopleiding Tilburg), Frank Henning (Fontys ICT), Liza Hendriks (Fontys Hogeschool voor de Kunsten), alumni student (FHK) Jeannau Jean Louis en Leoni Holleman (studiekeuzecoach, Dienst Studentvoorzieningen) zijn wij een week actief geweest in Caribisch-Nederland om het traject van oriëntatie, matching en toelating voor deze studenten beter aan te laten sluiten.
En hoe gaat dan zo’n week in de Cariben? Een greep uit de activiteiten: de eerste dag worden we om 07.15 uur met een warm welkom ontvangen bij de eerste school, hier gaan we in gesprek met leerlingen over studeren bij Fontys, vertelt Jeannau hoe hij de overstap heeft ervaren van Curaçao naar Nederland, voer ik (Leoni) studiekeuzegesprekken met leerlingen die nog geen idee hebben wat ze in september willen gaan studeren en ondertussen wordt de hitte afgewisseld door een tropische bui. Na nog een aantal schoolbezoeken, snel naar de lokale radio om te vertellen wat we komen doen, bezoeken Liza en Jeannau de muziekschool (CCC) om aankomende muzikanten te enthousiasmeren voor een studie in de muziek.
De volgende dag herhalen we dit met een bezoek aan de lokale televisie met een live programma (wat toevallig gezien werd door een vader van één van onze Ariba Caribe studenten), workshops studiekeuze voor havo 5 leerlingen, vertelt Kennedy zijn inspirerende loopbaanverhaal aan leerlingen van Frater Aurelio (Kennedy is op deze school zijn loopbaan gestart) en heb ik een afspraak met een student van de Universiteit van Curaçao die wil overstappen naar Fontys. De volgende dagen staan we op de Study&Career beurs van Curaçao en de laatste dag van de week op de studyfair van Bonaire om vragen van aankomende studenten te beantwoorden. Ook spreken we bedrijven voor stageplaatsen zoals bij de Rijksdienst Caribisch-Nederland. De Rijksdienst heeft veel mogelijkheden voor studenten uit Caribisch-NL. Op deze manier maken zij alvast kennis met de carrièremogelijkheden op de eilanden, bouwen ze aan een professioneel netwerk en stimuleren we een mogelijke terugkeer naar Caribisch-Nederland.
Tijdens deze week merk je wat het fysiek aanwezig zijn op de eilanden teweeg brengt. De scholen (e.a.) zijn zo dankbaar dat wij ook aandacht hebben voor onze aankomende studenten uit Caribisch-Nederland – voor wie de overstap zo groot is – en door het verbeterde inzicht in de cultuur, weten we beter wat er nodig is voorafgaand aan de studie, maar ook om de studerende tijd in Nederland tot een succes te maken.
Tot slot werkt Fontys met het Caribisch studentennetwerk ‘Ariba Caribe’ aan het welbevinden van de studenten tijdens de studie en houden we ons bezig met hoe juiste begeleiding daaraan kan bijdragen. Zij organiseren bijvoorbeeld een intro dag om nieuwe studenten bij Fontys te verwelkomen. De eerstvolgende activiteit op de agenda van Ariba Caribe; kerstdiner! Kunnen we weer even terug naar de warme en fijne Caribische sfeer.
Meer weten over dit initiatief?
Mail Leoni: l.holleman@fontys.nl