Ik ben nog nooit een leidinggevende tegengekomen die graag een slechte leidinggevende wilde zijn of die er op uit was om zijn of haar medewerkers ongelukkig te maken. Ik geloof zelfs niet dat de meest vreselijke manager ooit bedacht heeft dat hij of zijn het team graag het leven zuur wil maken. Wat ik wel geloof is dat zij hun eigen capaciteiten als leider overschatten of niet in de gaten hebben welke impact hun gedrag heeft op hun teamleden.

Ontevredenheid over het management is belangrijke reden voor ontslag

De ontevredenheid over het management of de bedrijfscultuur één van de belangrijkste redenen voor mensen om ontslag te nemen. Ook zaken als weinig ontwikkelmogelijkheden, te weinig autonomie, geen goede werk-privé  balans, de hoge werkdruk en te weinig waardering staan in de top 10 van redenen van ontslag. En die hele rij van oorzaken voor ontslag zijn weer terug te voeren naar de leidinggevende. De leidinggevende is immers degene van wie we graag waardering willen (ik wel!). Ook bespreek ik mijn werkdruk en werk-privé balans met mijn leidinggevende die er vervolgens samen met mij naar kijkt: wat kan ik zelf en wat heb ik van haar nodig? En gelukkig krijg ik veel mogelijkheden om me te mogen ontwikkelen, sterker nog; dat wordt van mij in mijn functie zelfs verwacht.

Toch is dat blijkbaar voor velen anders. Want als we de verloopcijfers er op na slaan, blijkt dat in Nederland in 2022 1,8 miljoen mensen van baan zijn gewisseld. En de verwachting is dat dit cijfer in 2023 nog hoger zal zijn. Vooral junioren wisselen sneller van baan (gemiddeld verloop van 32%!) zo blijkt uit een rapport van de academie voor arbeidsmarkt communicatie. En dan hebben we het alleen nog maar over het wérkelijke verloop. Nog niet over de mensen die open staan voor het geval er iets beters voorbij komt, maar die nog niet zijn gegaan.

Leidinggevenden overschatten hun eigen kwaliteiten

Werk aan de winkel dus voor leidinggevenden. Want hoe medewerkers zich gedragen, zegt ook veel over het gedrag van hun leidinggevende. Veel leidinggevenden hebben niet in de gaten welke impact zij zelf hebben op hun team. En dat die impact groot is, zo blijkt uit mijn eigen onderzoek dat ik samen deed met Corrinne Luteijn (2023). Daaruit blijkt dat 24% van het werkgeluk van mensen wordt beïnvloed door de leidinggevende! 24%! Als mensen een leidinggevende hebben die hen in hun kracht zet en hen stimuleert, zijn ze gelukkiger in hun werk dan mensen die aangeven niet zo’n leidinggevende te hebben.

Maar een belangrijke kanttekening is dat veel leidinggevenden overschatten hun eigen kwaliteiten als leider, zo blijkt uit onderzoek van Peter Bos en Marian Thunnissen (2021). Vooral ervaren leidinggevenden hebben het idee dat ze echt werken aan de ontwikkeling van hun medewerkers, maar worden hierin regelmatig tegengesproken door hun teamleden. Sterker nog, hoe meer een leidinggevende zichzelf overschat, hoe minder medewerkers aangeven hun talenten te kennen en te ontwikkelen. En het ontwikkelen van je talent en gezien worden door je leidinggevende, zijn belangrijke factoren als het gaat om werkgeluk.

Strategie voor beter leiderschap

Hoe zorg je dan als leidinggevende dat je je eigen kwaliteiten niet overschat en je medewerkers geeft wat zij nodig hebben voor hun werkgeluk? Daarin is het cruciale woord: verbinding. Het klinkt wellicht voor de hand liggend, maar in de praktijk blijkt het daar nogal eens mis te gaan. Op een goede dag als alles lekker loopt, lijkt dat prima te gaan. Maar juist op drukke momenten, bij stress of bij moeilijke kwesties wordt het uitdagend. Door drukte, een te grote span of control of door het ontbreken van de juiste vaardigheden.

Praat met je mensen, vraagt wat hen drijft. Check wat zij nodig hebben, wat zij zelf kunnen doen en waar ze jou bij nodig hebben. Geef ze verantwoordelijkheid en pak die niet weer af als het spannend of complex wordt. Blijf in gesprek. Geef zelf het goede voorbeeld, stel je kwetsbaar op en weet ook hoe jij reageert op jouw eigen stress en werkdruk. En als je denkt: dat is niets voor mij, dan kun je ook anderen inzetten om hiervoor zorg te dragen. Jij houdt je bezig met de strategie voor de toekomst en zij zetten in op de zorg en ontwikkeling van het team. Dure investering? Niet als je bedenkt dat hierdoor mensen langer bij je organisatie blijven werken en je jezelf dure recruitmentkosten kunt besparen!

Inspiratie nodig?

In de podcastserie ‘werkgeluk de baas’ ga ik als werkgeluk expert in gesprek met diverse inspirerende leidinggevenden en experts. Hoe doen zij het; óók als het even heel erg lastig is. Hoe zijn zij gegroeid in hun werk als leidinggevende en hoe zorgen zij voor hun team. Hoe dragen zij bij aan geluk op de werkvloer? Check het via deze link! Of beluister ‘Werkgeluk de baas’ via jouw eigen podcastapp. Mocht je nou zelf een heel inspirerende leidinggevende kennen, laat het me weten! Ik ga graag in gesprek over zijn/haar werkwijze! Mail naar werkgelukdebaas@fontys.nl

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.