Veel mensen werken op routine: “Ik doe wat ik moet doen omdat ik dat nou eenmaal zo moet doen”. “Dat wordt van me verwacht”. Of ‘ik doe dat altijd zo’.

Op routine werken is heel comfortabel. Het vergt weinig nadenkwerk, kost relatief weinig energie en voelt prettig. We doen heel veel op routine: je mail openen, koffie halen, lijstjes wegwerken. Bij dit soort activiteiten is het handig als je er niet te veel over na hoeft te denken. Maar het gééft ook weinig energie. Als je nooit nieuwsgierig bent naar hoe het anders kan of hoe je andere dingen kunt ontdekken, neemt ook je passie en plezier af, zo blijkt onder andere ook uit het onderzoek van Danae Bodewes.

Want energie krijg je juist ook door het ontdekken van nieuwe dingen. Inspiratie doe je op door te kijken hoe anderen het doen of door dingen zelf eens anders te doen. En dat kan onzeker en heel spannend zijn. Dat weet ik ook door eigen ervaring. Ik houd van dingen anders doen. Ik houd écht van nieuwe dingen uitproberen en praat mijzelf moed in door de uitspraak van Pipi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Super spannend en soms ook gewoon doodeng. Maar ook zo goed voor mijn eigen werkgeluk!

Onlangs had ik een mooi gesprek met Josuël Rogers. Hij traint teams die zijn vastgelopen en haalt hen écht uit hun comfortzone om dingen eens anders te doen. Zo maakt hij zaken bespreekbaar en maakt hij een en aner los. Weg van de routine; een nieuwe weg in slaan. Want als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg..

Ik vond het ontzettend leuk om te horen hoe hij dat doet en neem het mee.

Ik daag jou vandaag ook uit: wat ga jij eens níet op routine doen? Welke uitdaging laat je al lang liggen en ga je nu toch oppakken? Gewoon, omdat je het nog nooit hebt gedaan. Gewoon, omdat je het kunt?

In de aflevering ‘Fun op de werkvloer’ van de podcast ‘Werkgeluk de baas’ spreek ik onder andere hierover met Josuël Rogers. Nieuwsgierig? Beluister de aflevering via deze link (Ook te vinden in jouw eigen podcast app!)

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.