‘We hebben weer een MTO gehad en we hebben een 7.5 gescoord. Super goed gedaan. Werkze vandaag!’ Woorden die in menig team overleg worden uitgesproken. ‘Er is goed gescoord, dus geen actie voor ons, lijkt men te denken’. Maar is dat ook zo? Want betekent een mooi cijfer voor werkgeluk ook dat men altijd werkgelukkig is?
Maar slechts weinig leidinggevenden stellen de vraag wat er nog beter kan als er al een 7.5 of wellicht zelfs hoger wordt gescoord. Want in ons systeem is dat gewoon een heel mooie voldoende waar je niets meer aan hoeft te doen. Pas als het een echte onvoldoende is, moeten we er mee aan de slag.
En daar zit wat mij betreft een denkfout. Wat me opvalt in mijn eigen onderzoek naar werkgeluk is, dat er altijd een verschil is naar het cijfer voor werkgeluk én het cijfer voor werkgeluk als iemand 100% werkgelukkig zou zijn. Het gemiddelde cijfer voor werkgeluk is namelijk een 7,4, maar het optimale werkgelukcijfer dat mensen graag willen is een 9,1. Zelfs mensen die zichzelf al een 9 geven voor hun werkgeluk, geven nog steeds aan dat er ruimte is voor verbetering!
En hoe mooi is het dat je juist daarover een gesprek hebt. Wat zijn de dingen die leiden tot die mooie score nu? Wat moeten we dus zeker behouden en waar wil je meer van? Alleen dat al is overigens een gesprek van grote waarde! En wat zijn die dingen waar je nog behoefte aan hebt. Wat maakt jou nóg werkgelukkiger? Wat maakt jullie als team nóg werkgelukkiger.
Als je het lef hebt om met je team écht dat gesprek aan te gaan en te delen wat jullie bindt, wat waardevol is én wat nog beter zou kunnen, kan dat alleen maar heel mooie resultaten opleveren. En dan is die 7,5 volgend jaar hoger of in ieder geval goed doordacht doordat je niet zomaar een cijfer geeft, maar er ook inhoud en betekenis aan toekent.
In de aflevering ‘Ongelukkig op de werkvloer’ van de podcast ‘Werkgeluk de baas’ spreek ik onder andere over dit fenomeen. Wil je weten wat Peter Bos en ik hierover nog meer bespreken? Beluister dan de aflevering via https://share.transistor.fm/s/7cc241b1 (Ook te vinden in jouw eigen podcast app!)
Vind ik leukOver Rosalie Reichardt
Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.