Een tijdje geleden kregen wij van onze directeur te horen wat de nieuwe plannen worden voor ons instituut. En die plannen betekenen verandering en vernieuwing voor iedereen.

Zoals bij elke verandering kwamen er direct allerlei vragen in mij op: ‘Wat betekent dit voor mij’? ‘Hoe gaat mijn werk er uit zien?’ ‘We hadden het zo goed met ons team, blijft dat nog zo?’. Allemaal vragen die tekenend zijn voor de onzekerheid die bij een verandering ook om de hoek komt kijken. Zelfs voor een doorgewinterde veranderaar met Pipi Langkous syndroom als ik! Meteen voelde ik mijzelf in de kramp schieten. Meteen voelde ik de onzekerheid. Meteen voelde ik weerstand.. Zoals de mist op de foto: je ziet de toppen, maar wat zit daar onder?

Als veranderkundige besefte ik me ook weer even heel goed wat de primaire reactie is van medewerkers als het gaat om verandertrajecten. Hoe goed, mooi en vooruitstrevend de nieuwe plannen ook zijn. Wij mensen zijn zekerheidszoekers. We hebben veiligheid, zekerheid en stabiliteit nodig om goed te kunnen functioneren. Anders neemt ons oerbrein onze gedachten van ons over en kunnen we eventjes niet meer helder nadenken. En elke verandering, hoe groot of klein ook, betekent even weer een periode van onzekerheid. Doorgewinterde veranderaar of niet. Zo werken we nou eenmaal.

Het mooie was dat ik diezelfde dag een fijn gesprek had met een collega. En zij stelde de volgende vraag: “Wat is het beste dat kan gebeuren?”

Ik vond die vraag zo mooi, dat ik ter plekke besloot om die vraag de dagen erna centraal te stellen. Wat is het beste dat kan gebeuren? We zijn vanuit onze behoefte naar die veiligheid en zekerheid namelijk ook geneigd om elk mogelijke doemscenario te verzinnen en te overpeinzen. Logisch ook, want ooit als oermensen moesten we voorbereid zijn op elk mogelijke gevaar. Dus een goede voorbereiding op alle gevaren was essentieel. En dus ook in verandersituaties als deze waar het gevaar echt niet zo op de loer ligt, zijn we nog steeds geneigd om vooral te kijken naar dat wat mis kan gaan, wat onveilig voelt of naar dat wat wellicht vervelend kan gaan zijn.

De vraag omdraaien en je focus richten op de kansen en mogelijkheden die het kan bieden, hielp mij direct om uit die oerreactie te ontwaken en me met een frisse blik nog eens na te denken over ‘Wat kan het voor mij betekenen?’ en ‘Welke kansen zullen ontstaan?’ of ‘Welke leuke collega’s ken ik nu nog niet, maar ga ik straks wel leren kennen?’.

Dus, mocht je voor veranderingen of nieuwe uitdagingen komen te staan, check dan eens bij jezelf of je kunt bedenken ‘Wat is het beste dat kan gebeuren?’ En wie weet komt er een heel verrassend antwoord!

Meer weten over de werking van je oerbrein? Check dan ook eens de aflevering ‘de kracht van mindset’ van de podcastserie ‘werkgeluk de baas’ via spotify of via jouw eigen podcast app.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.