U leest het goed en er is geen sprake van een typefout. Met ‘lunge’ wordt inderdaad de bekende uitvalspas bedoeld, zoals ook op het plaatje is te zien.

Als jonge vader van een dochter van 1,5 jaar en een baan als docent/onderzoeker bij Fontys Sporthogeschool heb ik een ‘lekker druk’ leven. Niet te druk, want voor mijn gevoel weet ik een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning, onder andere doordat ik ‘creatief’ met mijn tijd probeer om te gaan. Deze creativiteit is nodig, omdat ik momenteel niet de tijd heb om dagelijks uitgebreid de krant te lezen met een goede kop koffie erbij, urenlang (slechte) tv-programma’s te kijken en 5 dagen per week te sporten.

Een creatief voorbeeld is het boterhammen smeren in een lunge houding. Op werkdagen smeer ik 8-10 boterhammen voor mezelf en daar komen voor mijn vriendin nog een aantal boterhammen bij. Het kost me al snel 10 minuten. In plaats van krom voorover gebogen te smeren (een houding die ik dagelijks al vele uren achter mijn laptop doorbreng) ga ik regelmatig in een lunge houding staan. Voor deze oefenvorm heb je een goede coördinatie nodig, kracht en zeker als je lang blijft staan ook uithoudingsvermogen (wel regelmatig af wisselen tussen links en rechts). Op deze manier probeer ik tijdens het smeren van de boterhammen mijn fitheid te verbeteren. Bijkomend voordeel van deze manier van smeren is dat het een lekker gevoel geeft en ik na 10 jaar van klachten aan mijn nek vrijwel geen klachten meer ervaar. Of dit laatste alleen komt door het smeren van boterhammen in lunge houding valt zeer te betwijfelen, maar wellicht helpt het een beetje (in ieder geval gevoelsmatig).

Mijn moraal van dit verhaal is dat we heel veel kunnen integreren in ons leven om actiever (en fitter) te worden zonder dat het extra tijd kost. Om een ander voorbeeld te geven: ik reis dagelijks met de trein van mijn huis naar werk en weer terug. Een groot deel van de reizigers zit op het perron, voorover gebogen kijkend op een smartphone, te wachten op de trein. Deze tijd zou een stuk gezonder besteed kunnen worden. Je zou bijvoorbeeld lunges kunnen maken, of vooruit gewoon een stukje op tempo rondwandelen is ook prima en voor veel mensen een stuk laagdrempeliger. Het zijn allebei oefenvormen waarmee veel spiergroepen worden geactiveerd en die zonder trainingsmaterialen overal uitgevoerd kunnen worden. Dit klinkt nu waarschijnlijk vreemd, maar het is nu ook heel gewoon dat je in de kroeg niet mag roken, terwijl dit 20 jaar geleden misschien wel net zo ondenkbeeldig was. Wie weet is het over 20 jaar wel heel gewoon om lunges of andere functionele trainingsvormen uit te voeren terwijl we wachten op het treinperron of in de rij voor de achtbaan in de Efteling.

Wachtend op de trein op weg naar huis zet ik regelmatig mijn voet op een verhoging en weer terug, terwijl mensen naar me kijken en zich afvragen waar ik last van heb. Wie weet kunnen afgestudeerden van onze opleiding Sportkunde (die Nederland duurzaam en verantwoord in beweging proberen te brengen) er mede voor zorgen dat ik in de toekomst minder opval.

FavoriteLoadingVind ik leuk