In mijn vorige post stond de vraag centraal ‘Wat verdient jouw aandacht?’ Als mijn aandacht ergens niet spontaan naar uitgaat dan is het wel naar techniek, al hoewel experimenteren met apps mij niet vreemd is. Toch weet ik dat ik veel kansen laat liggen.

Nieuwsgierigheid bevorderende tools

In mijn boek ‘Schaamteloos nieuwsgierig’ geef ik je diverse tools om jouw aandacht te richten op dat wat interessant en belangrijk voor jou is. Dit zijn tools zoals een test om jouw nieuwsgierige voorkeursstijl te ontdekken, de prikkelwijzer en quick scans om jouw omgeving te scannen op factoren en elementen die jouw nieuwsgierigheid prikkelen en dempen en 50 voorbeeldgewoonten die jouw nieuwsgierigheid duurzaam voeden.

Intussen blijf ik natuurlijk op zoek naar nieuwe inzichten, tools en gewoonten om schaamteloos nieuwsgierig te kunnen zijn en blijven. Dit is precies waar informatie technologie om de hoek komt kijken. De kracht en tegelijkertijd de valkuil van schaamteloos nieuwsgierig zit er namelijk in dat je enorm veel informatie en kennis verzamelt.

Mentale ruimte en slagkracht

Velen waaronder ikzelf weten de weg niet meer te vinden in de zorgvuldig verzamelde gedachten, actiepunten, ideeën, stukken, links, afbeeldingen, contacten etc. Dit geeft stress en beperkt je mentale ruimte en slagkracht. De standaard IT-oplossingen lijken voor velen deze stress zelfs te verhogen in plaats van te verbeteren. Terwijl dit toch echt niet de bedoeling is van goed bedoelende IT-ers.

Deze situatie is op z’n zachts gezegd ‘niet zo handig’ in onze netwerk- en informatiesamenleving waarin informatie en kennis verwerven, creëren en delen onze ‘core business’ is. Volgens Martijn Aslander, Mark Meinema en Arjan Broere is deze situatie onnodig. Ze schreven het boek ‘Ons werk is stuk’ en spreken hierin over het belang van digitale fitheid om dit probleem op te lossen.

Afgelopen week was ik zijdelings aanwezig bij een Meet en Greet van de community Digitale fitheid bij Seats2Meet vlak bij station Utrecht Centraal. Deze community telt reeds meer dan 1200 leden en er wordt enthousiast kennis uitgewisseld over handige tech-tools, waarmee je jouw werk kan ‘repareren’.

Digitaal fit zelfs als je niks met techniek hebt

Voordat je afhaakt omdat je niks met techniek hebt: volgens Martijn en Mark is niemand ongeneeslijk onhandig met digitaal gereedschap. Hoe fijn is dat?

Om digitaal fit te worden hoef je niet een nerd of technisch aangelegd te zijn. Wat helpt is nieuwsgierig zijn naar wat je dankzij deze tech-tools kan doen en laten. Zo kan je bijvoorbeeld informatie- en sociaalkapitaal opbouwen en zowel tijd als persoonlijke energie besparen door repetitief werk en onnodig (lang) zoeken naar informatie te voorkomen.

Sociaal kapitaal

Informatie Technologie helpt ons niet alleen informatiekapitaal te vergaren maar ook sociaal kapitaal. Digitale fitheid helpt je om ten alle tijden snel in te kunnen tappen op jouw informatiekapitaal en deze op handige en ‘aantrekkelijke’ wijze te delen met anderen die daar naar op zoek zijn of baat bij kunnen hebben. Sociaal kapitaal is volgens de auteurs “de optelsom van iedereen die je kent plus je reputatie. Iets gedaan krijgen zowel privé als zakelijk hangt af van gunnen en vertrouwen. Als jij degene bent die anderen helpt met het informatiekapitaal dat je hebt vergaard, win je aan sociaal kapitaal.”

Wat is digitale fitheid?

Voor mij vat de volgende quote in het boek ‘Ons werk is stuk’, de kracht van digitale fitheid het beste samen: ‘losers have goals, winners have systems’ of omdat zowel doelen als systemen op zich niet zalig makend zijn:

“Losers have goals without systems. Winners have systems with goals”. – Tim Ferris.

Nu ben ik nogal wars en krijg ik enorme jeuk van termen als winners en losers, maar ik kan niet ontkennen dat juist wanneer dingen moeizaam of juist erg goed gaan een systeem je kan helpen om overzicht te houden en soepeler te werken. Ik zie digitale fitheid als het ‘systeem’. Maar wat is digitale fitheid? In het boek ‘Ons werk is stuk wordt onderscheid gemaakt tussen vijf pijlers van digitale fitheid.

  1. Digitaal bewustzijn: de bereidwilligheid om regelmatig tegen het licht te houden hoe je als mens en organisatie functioneert ten opzichte van de steeds veranderende werkelijkheid. De ontwikkelingen in de netwerk- en informatiesamenleving hebben namelijk ongelofelijk veel invloed op de manier waarop we georganiseerd zijn en wat dit van ons als mens vraagt in onze houding en gedrag.
  2. Digitale hygiëne: zorgen dat je uit de enorme stroom informatie datgene kunt filteren dat nuttig is en zorgt dat de informatie komt te staan waar die moet staan en alleen beschikbaar is voor wie het nodig is. Dit omvat o.a. basiskennis van beveiliging, back-ups maken en het gebruik van wachtwoorden.
  3. Digitale skills: gebruik leren maken van handige tech-tools
  4. Persoonlijke kennismanagement: op het moment dat je je informatie op een bij jou passende manier kunt vastleggen, terugvinden en delen win je niet alleen zelf maar wint iedereen.
  5. Tech voor groei en ontwikkeling: vastleggen wat je vorderingen zijn en die inzichtelijk maken. Denk aan quantified self zoals; beweging- en slaapmonitoring en tools die je helpen reflecteren zoals (bullit) journaling.

Wanneer je digitaal fit bent ontdek je meer over de ontwikkelingen in jouw organisatie, vakgebied, netwerk en de samenleving en waar deze naartoe bewegen. Op deze manier word je minder verrast en kan je tijdig op verandering inspelen en er beter mee omgaan.

Schaamteloos nieuwsgierig

Terug naar hoe digitale fitheid jou gaat helpen om schaamteloos nieuwsgierig te kunnen zijn. Na met Martijn en Mark, de initiatiefnemers en inspirators van de digitale fitheid community, te hebben gesproken werd ik steeds nieuwsgieriger en kreeg ik steeds meer zin om aan de slag te gaan met mijn digitale fitheid. Ik meldde me aan op het platform, stelde me voor en deelde de reden waarom ik lid was geworden. Ik kreeg direct twee reacties en ontdekte minstens vier redenen waarom en eindeloos veel praktische tips hoe je middels digitale fitheid kan investeren in jouw nieuwsgierigheid.

  • Het helpt je om niet harder maar slimmer te werken en tijd te besparen. Tijd creëert ruimte om je nieuwsgierigheid te kunnen volgen en met meer plezier te werken.
  • Het houdt je op jouw nieuwsgierige pad en geeft je slagkracht doordat je snel en gericht informatie kan zoeken dat antwoord geeft op je vragen.
  • Digitale fitheid helpt je niet alleen te focussen, je kan het ook benutten om je te laten inspireren om nieuwsgierige zijpaden te bewandelen waardoor je tot onverwachte inzichten en resultaten komt en je jouw creativiteit vergroot.
  • Tech-tools bieden je extra geheugencapaciteit en handige manieren om je informatie snel terug te vinden. Hierdoor kan je interessante informatie en inspiratiebronnen ordenen en opslaan met de zekerheid dat je deze niet verliest en ieder moment weer supersnel terug kan vinden. Hierdoor ontlast je jouw brein en creëer je meer mentale ruimte waardoor je bewuster en betere keuzes kan maken die bij jouw interesses, waarden en doelen passen en zo bijdragen aan jouw welzijn en werkplezier en –succes.

 Ben jij digitaal fit?

Twijfel je of denk je zeker te weten dat je wel of niet digitaal fit bent? Doe dan de test https://zelftest.digitalefitheid.nl/

Halverwege het doen van deze test (in beta) weigert deze verder te gaan naar de volgende vraag terwijl ik toch echt braaf het antwoord heb ingevuld. Is dit om mijn zelfredzaamheid te meten? Ik vertel het lacherig aan mijn vriend die IT-er is, maar ik weiger om hulp te vragen. Ik baal want nu kan ik weer opnieuw beginnen. Ik overweeg mijn computer opnieuw op te starten maar probeer eerst of het helpt om mijn antwoord te veranderen. Ik geef mezelf geen 6 maar een 5 en nu gaat hij wel door. Betrapte de test me op zelfoverschatting? Ik ga weer verder. Ik merk dat ik geen 6 mag geven en hack het systeem door mezelf deze keer een 7 te geven, dit verklaart wellicht dat de score voor vaardigheden hoger is dan ik had verwacht. Uiteindelijk scoor ik het laagst op bewustzijn (13 van de 24) en hygiëne (14) en scoor ik het hoogste op vaardigheden (16) en daarna persoonlijke ontwikkeling en kennismanagement (beiden 15). Nog genoeg ruimte dus om te leren.

Nieuwsgierig geworden?

Ga naar digitalefitheid.nl en ontdek de inzichten en tools die bij jou passen en jou helpen om schaamteloos nieuwsgierig te zijn en jouw informatiekapitaal om te zetten in sociaal kapitaal.

 

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.