Samenwerken gebeurt niet alleen binnen Fontys maar ook buiten Fontys en nog leuker en uitdagender met het buitenland.

Gematched worden

Via verschillende kanalen o.a. via de Fontys dienst Onderwijs en Onderzoek (O&O) kwam bij het lectoraat Business Entrepreneurship het bericht binnen van een tweedaags event in Brussel genaamd Education Rethought, make it happen! Tijdens dit event werden project development round tables georganiseerd.

Negen verschillende projecteigenaren deelden vooraf een korte omschrijving van hun project en gaven aan op zoek te zijn naar projectpartners voor een gezamenlijke subsidieaanvraag bij Erasmus+. Als lectoraat werden wij ‘voorgesteld’ aan het project Edu-preneur 2.0 een project over entrepreneurial education en het gebruik van ICT in onderwijs. Een aantrekkelijke titel voor een onderzoeker zoals ik die zich bezig houdt met ondernemerschapsonderwijs.

Jezelf in de markt zetten

Wanneer je geïnteresseerd bent in deelname aan een project moet je wel gekozen worden. Je vertelt via een antwoordformulier iets over je eigen instelling of bedrijf, je ervaring, je expertise en wat je concreet op tafel brengt om een succes te maken van dit project. Vervolgens krijg je te horen of je interessant genoeg bent en aan mag schuiven aan de round table. Spannend! Gelukkig kregen we al snel het verlossende antwoord, we waren gewild en mochten komen. Ik had de eer om naar Brussel af te reizen en Fontys te vertegenwoordigen.

Online gluren naar potentiële partners

Ter voorbereiding van deze projectbijeenkomst heb ik natuurlijk mijn potentiële partners online bestudeerd. LinkedIn, websites, nieuws(artikelen), foto’s….je vindt het allemaal in een oogwenk. Zo kreeg ik alvast een eerste indruk van de personen en instellingen met wie Fontys & ik hopelijk een vruchtbare relatie kunnen opbouwen.

Tot mijn verbazing zat ik in een groep met alleen vrouwen. Ik weet niet of het aan het thema ondernemerschap ligt en mijn eerdere carrièrekeuzes, maar dit was de eerste keer dat ik extern aan een project zou werken met alleen vrouwen. En niet de minste vrouwen, allemaal ambitieus en met veel internationale ervaring. Later zou ik erachter komen dat bijvoorbeeld de Finse partner vier jonge kinderen heeft, twee bedrijven, een baan als opleidingscoördinator aan een University of Applied Sciences, vier boeken heeft geschreven in 8 jaar tijd en drie dagen na onze eerste kennismaking in Brussel haar proefschrift in zou dienen.

Rendez vous

Brussel wordt vaak beschouwd als de hoofdstad van de Europese Unie. Het Europees Parlement vergadert hoofdzakelijk in Brussel en de stad is tevens de vestigingsplaats van de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie. Ook het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Europees Comité van de Regio’s en talrijke Europese agentschappen zijn in Brussel gevestigd. (Bron: Wikipedia). Als deze stad van samenwerking niet DE geschikte plek is voor een eerste rendez vous met de projecteigenaar en nog drie andere Europese partners….

Eerste indruk

Bij binnenkomst kreeg iedereen een naamsticker met daarop een kleurencode. Op deze wijze kon ik mijn potentiële partners snel spotten. Ik keek rond en zag een divers pluimage aan personen rondlopen. De Ierse partner was ik toevallig al bij de receptie van mijn hotel tegengekomen waar we samen stonden te wachten, dat was een spontane en leuke wijze van kennismaking. De Kroatische projectleider herkende ik van haar foto op LinkedIn, ik had haar eerder al gemaild met de vraag om meer informatie en om haar een goede reis te wensen. We praatten direct met elkaar alsof we al jaren samenwerken. De Slowaakse partner die in  Brussel woont en voor een Europese non profit organisatie werkt ontmoette ik bij de tafel met drankjes en binnen enkele minuten ontdekten we dat we allebei in Maastricht hadden gestudeerd. De Finse tenslotte stelde ons allen direct enthousiast voor aan haar andere Finse collega’s. Een positieve eerste indruk dus en vooral aangenaam informeel en snel ‘to the point’.

Bouwstenen voor een goede relatie

De eerste dag van dit event kregen we een aantal lezingen van subsidie experts uit Brussel en ervaringsdeskundigen die aan Erasmus+ projecten hadden gewerkt. Ze vertelden ons de do’s en don’ts en de valkuilen wat betreft het schrijven van een succesvol projectvoorstel en een gezonde relatie met je partners.

De beste tip die één van de ervaringsdeskundigen met ons deelde was: investeer in de onderlinge relatie en leer elkaar beter kennen bij een etentje. Snel stelde ik aan de partners voor om het goede advies maar direct opvolging te geven. Bij het drankje na de eerste dag bespraken we in een snel tempo het onderscheidend vermogen van ons project en de individuele behoeften van iedere partner. Vervolgens liepen we met hulp van de nodige app. naar buiten om een restaurant te vinden waar we elkaar vervolgens tijdens een glas wijn en Italiaans eten beter leerden kennen en het project nog verder besproken. In een net zo snel tempo leerden we elkaars achtergrond kennen en onze persoonlijke motivatie om aan dit project mee te werken. We wisten al precies wat we de volgende dag nog hadden te bespreken en waar het originele projectvoorstel aanpassingen behoefte.

Werkafspraken

Op dag twee was het direct een intense en serieuze boel. Samen scherpten we de doelstelling van het project aan; voorstellen werden gedaan, afgewezen, bijgesteld en geaccepteerd. En we kwamen snel ter zake: wie neemt welke verantwoordelijkheid in deze relatie? En hoe zorgen we dat we op één lijn blijven als partners. Hiervoor verdeelden we de zogenaamde ‘work packages’; afgebakende verantwoordelijkheden met passende kartrekker. Iedere partner is kartrekker van ten minste één ‘work package’ om zo eigenaarschap van het project te garanderen en de kans op ‘free riding’ te verkleinen.

Afscheid nemen doet pijn

De twee dagen waren alweer bijna voorbij en we bereidden onszelf voor op het afscheid en het online contact houden. Op de achtergrond van dit alles speelde zich op hetzelfde moment een waar relatiedrama af in Brussel. Theresa May besprak de Brexit met haar Europese collega’s. Twee dagen later stemden “de 27 lidstaten die overblijven in de Europese Unie in met het akkoord dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk moet regelen. In de politieke verklaring beloven de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk samen te streven naar een “nauwe en eerlijke” relatie”. (Bron: Brexit blog NRC.nl)

En ze leefden nog lang en gelukkig…

Nu maar hopen dat ònze prille relatie en gezamenlijke investering in het project Edu-preneur 2.0 beloond zal worden met de toekenning van een subsidie en resulteert in een inspirerende en duurzame samenwerking. Ik kijk er nu al naar uit.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over Erasmus+ zie https://www.erasmusplus.nl/ of doe navraag bij de Fontys dienst O&O waar medewerkers met expertise op dit gebied je graag te woord staan en mee zoeken naar goed matchende projecten.

 

 

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.