Op mijn 18 de koos ik voor de studie Internationale Bedrijfskunde in Maastricht. Mijn motivatie voor deze studiekeuze was de wens om in het buitenland te wonen, te reizen en niet vast te zitten aan één beroep. Een prima keuze, vond ik zelf als nieuwsgierige generalist. Een half jaar studie in Noorwegen, twee jaar werken en leven in Mozambique en verschillende projecten en congressen in het buitenland volgden. Iedere keer ervoer ik hetzelfde. De sensatie van het nieuwe, het andere, het weg zijn van alles en nieuwe onverwachte ontmoetingen en inzichten. Ik voel me opgeladen en verrijkt wanneer ik heb gereisd.

Verenigde Staten

De afgelopen twee weken heb ik niet geblogd omdat ik met mijn gezin in de V.S. was. Wat een geweldige ervaring om met twee kinderen onder andere New York City, Woodstock en Philadelphia te bezoeken.

De magie van verwondering

Verwondering en nieuwsgierigheid worden vaak naast of in elkaars plaats gebruikt.  Het verlangen te weten, te begrijpen. Niets als vanzelfsprekend ervaren. Kinderen zijn nieuwsgierig en verwonderen zich continu. Een nieuwe omgeving biedt hier volop kansen voor. Die kansen pakten onze kinderen Darius (11) en Kalista (1) met beide handen aan. Als ouders genoten wij daardoor dubbel van deze reis.

Het spannendste voor ons was hoe Kalista om zou gaan met het regelmatig wisselen van omgeving. Eventuele zorgen hierover bleken onnodig. Ze genoot met volle teugen en was net zo druk bezig zich te verwonderen en haar omgeving te verkennen als haar grote broer.

Wie (niet) reist is gek

In een snelle zoektocht naar informatie over nieuwsgierigheid en reizen, kwam ik het boek Wie (niet) reist is gek tegen. Hoogleraar en psycholoog, Ap Dijksterhuis schreef het boek. In een interview in het AD zegt hij: “Als je brein razendsnel nieuwe prikkels verwerkt, kom je in een roes. Ver van huis ben je in staat creatiever en gelukkiger te zijn. Over de grens werkt je brein soepeler en evenwichtiger dan thuis. Dat komt onder meer omdat reizen ons bevrijdt van ballast en ruimte biedt voor nieuwe inzichten. Van alle manieren om onze geest te masseren, is reizen de meest weldadige.“

Vermogen om te verbazen leidt tot creativiteit en mentale groei

In hetzelfde interview concludeert de hoogleraar dat het vermogen om je te verbazen leidt tot creativiteit en mentale groei.  “Verwondering maakt ons minder materialistisch en gehaast, behulpzamer en bescheidener. Het houdt de geest lenig”.

De creativiteit werd duidelijk zichtbaar bij mijn zoon die overal kansen zag voor free runnen. In Philadelphia noemde een voorbijganger hem Spiderman. Hij geniet nog steeds van dat enorme compliment en hij werd gedurende de vakantie steeds moediger. Verschillende valpartijen, blauwe plekken en schaafwonden hielden hem niet tegen. Keer op keer rende, klom en sprong hij verder ondanks alle verwondingen.

 

 

 

Mijn vriend en ik onthaastten en namen de tijd voor alle kleine dingen. We zijn op tientallen, zo niet honderden plekken gestopt om uitgebreid iets opvallends te bekijken, foto’s te maken en nieuwe ervaringen op te doen. En nog vele malen vaker keken we verliefd toe hoe onze nieuwsgierige en ondernemende kinderen zichtbaar in hun element waren.

Op vakantie leer je meer dan op school

Mijn zoon zit op een sociocratische school. Hij mag vrij nemen voor vakanties. Op vakantie leer je immers vaak meer dan op school. Hoe waar dit is, bleek maar weer uit de snelheid waarmee Darius zijn Engels verbeterde. Hij begon steeds serieuzer foto’s te maken en deze op Instagram te delen. Zijn zelfstandigheid groeide door zijn behoefte om alleen op stap te gaan in onbekende omgevingen. Zijn zelfbeheersing en planningsvaardigheden werden op de proef gesteld door zelf zijn vakantiebudget te verspreiden over 12 dagen. Daarnaast heeft de reis en de continue vragen die hij stelde over wat hij waarnam, hem praktische kennis opgeleverd over de Amerikaanse cultuur en economie. Deze kennis, inzichten en ervaringen kan Darius in zijn online portfolio zetten en gelden als bewijs voor het behalen van diverse leerdoelen.

De gedachte aan onze reis prikkelde zijn nieuwsgierigheid al voor vertrek. Darius wist ons eenmaal aangekomen continu te verrassen met zijn kennis over de V.S. Die kennis had hij niet op school geleerd, maar van vloggers en andere YouTube filmpjes. Hij wist ons van alles te vertellen over Amerikaanse bedrijven, producten, plaatsen, personen en gewoonten. Dankzij zijn enthousiasme hebben we een enorme hoeveelheid fastfood ketens en typisch Amerikaanse snoepjes en drankjes kunnen uitproberen. En heel belangrijk, we hebben onbeschaamd mensen gekeken. Je moet natuurlijk wel even meekijken wanneer je kind iets interessants opmerkt.

Leren lopen en sociale vaardigheden

De mentale groei bij onze dochter resulteerde halverwege onze reis in de moed om voor het eerst zelfstandig te lopen. Met vallen en opstaan leerde ze in twee dagen steeds zelfverzekerder en met een enorm trotse glimlach op haar gezicht te lopen. Ze wandelde in bossen, in een boeddhistische tempel, op een boot, in het vliegtuig, in de metro, op het vliegveld en in andere drukke omgevingen.

Erg leuk was het ook om haar interesse in andere mensen te observeren. Van een redelijk eenkennig meisje veranderde ze in een sociaal dier. Kennismaken met onbekende volwassenen en kinderen werd haar nieuwe spelletje.

Interessant is dat ze bij terugkomst thuis opeens weer voorzichtiger is met lopen en contacten leggen. Alsof ze nog niet gewend is aan lopen en contacten leggen in haar oude omgeving. Haar gastouder laat ons via de app weten dat ze vooral observeert, zit en in haar eentje speelt. Terwijl ze in de V.S. letterlijk met iedereen contact probeerde te leggen en niet te stoppen was in haar behoefte om te lopen.

 

De geest masseren

Misschien moet ze nog  bijkomen van de jetlag en alle nieuwe ervaringen. Ik zie het als een reminder om de tijd te nemen om alle indrukken op je in te laten werken en alle nieuwe inzichten fris te houden. Maar ook om uitdaging niet allen buiten maar ook binnen de eigen vertrouwde omgeving te zoeken. De geest masseren, houdt ons lenig.

Intussen kijk ik uit naar onze volgende reis. Ik geniet al bij voorbaat van de nieuwe en onverwachte ervaringen en inzichten die ons te wachten staan. Ap Dijksterhuis, ik geef je groot gelijk. Wie (niet) reist is gek!

Nieuwe portretten

Volgende week deel ik weer een interview in mijn internationale blogreeks ‘We are all born curious’. Voor deze blog interviewde ik Gracilia João (32). Gracilia is een jonge en ambitieuze vrouw uit Mozambique. Zij vertelt over haar eigen nieuwsgierigheid en hoe volgens haar armoede en een natuurramp zoals de cycloon Idai de nieuwsgierigheid van personen beïnvloed.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.