Foto door MEIJ FOTO

Breakdancen op je hoofd en tegelijkertijd een Rubiks kubus oplossen? Justin leerde het zichzelf aan en kwam er in 2016 mee in de finale van Holland’s Got Talent.

Ik interviewde Justin om meer te weten te komen over zijn enorme wil om te onderzoeken en te leren. Hoe kan het dat met die houding school toch moeizaam gaat? Justin is 2 maanden verwijderd van zijn eindexamen vwo.

Wat is nieuwsgierigheid voor jou?

Voor mij is nieuwsgierigheid dat je heel erg benieuwd bent naar hoe iets werkt. Je wilt er alles over te weten kom. Dit doe je door het te onderzoeken. Welke mechanismen en geschiedenis zitten erachter? Wie heeft er verstand van?

Hoe nieuwsgierig vind je jezelf?

Naar bepaalde dingen ben ik nieuwsgierig, naar andere dingen niet. In het algemeen vind ik mezelf nieuwsgierig. Ik wil wel  graag weten waarom iets zo is of waarom het zo werkt. Ik neem niet genoegen met: ‘het is zo’. Ook vind ik het leuk om dingen te onderzoeken als ik er geïnteresseerd in ben. Ik observeer dan hoe het werkt en duik er dan helemaal in. Helaas heb ik dit niet bij school en ben ik ook niet nieuwsgierig naar schoolonderwerpen.

Kan je vertellen hoe je hebt geleerd een Rubiks kubus zo snel op te lossen?

Ik was bij mijn tante thuis en zag daar een Rubiks kubus liggen. Ik wilde hem oplossen maar het lukte me niet. Ik dacht dit wil ik kunnen. Ik zocht op Youtube hoe je een Rubiks kubus kan oplossen. Toen ik het kon, wilde ik het sneller kunnen en zocht weer op Youtube hoe dat moest. Daarna kon ik de kubus binnen 15 seconden oplossen. Bij mijn dansgroep zei iemand voor de grap om de Rubiks kubus met dansen samen doen. Dat was vijf jaar geleden.

 

Wat is het meest nieuwsgierige dat je in je leven hebt gedaan?

Dat is toch wel het breakdancen, want ik was hier echt helemaal door geobsedeerd en wilde er alles over te weten komen. Met het breakdancen ging het zoals bij de Rubiks kubus. Ik leerde via Youtube nieuwe moves en oefende iedere dag twee uur. Eerst oefende ik alleen, daarna heb ik ongeveer een jaar op les gezeten. Toen ik boven het niveau van mijn klas uitgroeide ben ik weer alleen gaan oefenen. Er was een danser waar ik erg tegenop keek. Ik heb hem gevraagd of ik met zijn crew mee mocht trainen. Dat mocht, ze gaven me veel tips.

Op dit moment doe ik niet aan wedstrijden mee, ik wil over twee jaar weer beginnen. Ik train nu elke week 5 dagen. Ik train in m’n eentje 1,5 uur lang gefocust. Ik film mijn trainingen. Dit is handig om bestaande moves te leren en eigen moves te creëren. Ik blijf kritisch naar mezelf kijken.

Voor mijn eigen moves bestaat geen goed of fout, alleen wat vind ik mooi

Justin

Voor het creëren van je eigen moves heb je creativiteit nodig. Er is geen Youtube filmpje om het mee te vergelijken of het goed of fout is. Het gaat erom of je het zelf mooi vindt. Je probeert iets, filmt het, bekijkt of je het mooi vindt en probeert het dan nog 100 keer. Hiervoor moet je dus ook nieuwsgierig zijn naar het creëren van iets nieuws. Je hebt geen houvast en moet dus zelf gaan ontdekken hoe je lichaam werkt en wat mogelijk is met het menselijk lichaam.

Heb je andere dingen geleerd op de wijze waarop je hebt leren breakdancen en Rubiks kubus hebt leren oplossen?

Ja! Nu nog steeds gebruik ik Youtube voor alles wat ik te weten wil komen. Ik wilde serieuzer gaan fitnessen om sterker te worden voor breakdance. Dan haal ik veel van mijn informatie en trainingsschema’s van Youtube. Precies zoals ik heb leren kubussen  Ik heb op deze manier ook mijzelf leren goochelen, skateboarden en nog een paar kleine dingen. Vroeger was ik hier meer mee bezig, toen had ik veel meer tijd in een dag om te oefenen.

 

 

In 2016 stond je in de finale van Holland’s Got Talent. Je trad eerder op in een Japans televisieprogramma. Wat heb je hiervan geleerd?

Justin bij Holland’s Got Talent

Ik heb geleerd dat de tv-wereld een beetje fake is. TV is een andere wereld met vriendjespolitiek en aandacht voor wat goed verkoopt. Het was wel echt een vette ervaring. Je kan je ding doen. Je bent zenuwachtig, maar dan ga je gewoon en ontvang je daarna het commentaar. Als je beroemd wilt worden moet je die omgeving wel aankunnen. Je moet bijvoorbeeld eerst twee uur wachten en dan moet je plotseling aan de slag. Als danser wil je dan eerst opwarmen. Er zijn vaak veranderingen zoals op het laatste moment een kostuumwisseling. Dingen moeten een paar keer opnieuw. Je moet tegen die druk kunnen. Het lijkt me leuk om beroemd te zijn. Het nadeel is wel dat je zoveel aandacht krijgt. Je moet altijd vrolijk blijven anders is het niet goed voor je imago.

Filmpje Japans programma  Het Japanse programma was bizar. Dat is heel raar gegaan. Het was een programma over mensen met speciale skills. Ze waren op dat moment in Europa. Ze wilden dat ik breakdance combineerde met de gekste dingen zoals thee inschenken en bellenblazen. Het was een leuke ervaring.

Waar ben je nu nieuwsgierig naar?

Ik vind breakdance nog steeds heel interessant. Vooral het leren van bewegingen die moeilijk zijn. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in zelfontwikkeling en het proces van geld verdienen om met dat geld de wereld rond te reizen en dan coole dingen te doen zoals sky diven en surfen. Ik ben nieuwsgierig naar wat ik in de toekomst wil doen en in het hele leven. Na mijn eindexamen wil ik een tussenjaar doen, werken en de wereld rondreizen. Daarna wil ik ondernemer worden.

Ik lees non-fictie boeken over hoe je jezelf kan verbeteren. Bijvoorbeeld The 4-hour work week van Tim Ferris en Flow van Mihalyi Csikszentmihalyi. Maar ik luister ook veel naar podcasts over self-improvement en Youtube filmpjes. Luisterboeken zijn het allerbeste. Het is moeilijk om tijd vrij te maken voor leren. Instagram is leuker en dan is het al snel laat. Wanneer ik fiets zet ik een luisterboek op en dan gaat het leren vanzelf.

Tattoo

Ik begrijp dat je onlangs een tattoo hebt laten zetten: het woord discipline. Kan je daar meer over vertellen? Ja daar zit een heel verhaal achter. Ik vond het gewoon een vet idee om een tattoo te laten zetten. Het woord discipline betekent ook veel voor mij. Ik heb moeite met gedisciplineerd zijn. Ik kies snel de gemakkelijke weg. Ik ben lui. Je hebt discipline voor veel dingen nodig. Ook om uit bed te komen.

Hoe voelt het voor je nu je de tattoo hebt? De tattoo voelt fijn. Het maakt me natuurlijk niet ineens meer gedisciplineerd. Het herinnert me eraan om even door te zetten, door te blijven gaan. Commitment te hebben. Nog twee maanden en dan doe ik eindexamen.

Hoe ervaar jij het om naar school te gaan?

Ik vind het leuk om naar school te gaan. Ik zie daar mijn vrienden en het is iets vast. Het geeft structuur aan je leven en ik heb een gezellige, goede vriendengroep. Ik kan het eigenlijk met iedereen wel vinden. Op maandag ga ik met plezier naar school. Ik vind het goed dat je dingen moet doen die je niet leuk vindt. Dat hoort erbij, daar is school goed voor.

School is leuk en hel

Maar het is ook nog steeds een beetje hel. Ik doe net wat genoeg is. Ik heb druk nodig. Zo helpt het om te horen dat ik niet over ga wanneer ik niet leer. Anders lukt het me niet om tijd in school te steken. Ook ben ik een deadline-werker. Stel je hebt 4 weken dan begin ik de laatste dag pas met leren. Ik ben in de vierde blijven zitten. Ik heb nog steeds continu gesprekken met mijn mentor en soms wat ruzie met mijn ouders over mijn schoolprestaties maar uiteindelijk lukt het ieder jaar weer. School is leuk en hel.

Wanneer je geen diploma nodig zou hebben en niemand specifieke verwachtingen van jou zou hebben. Zou je dan nog naar school gaan?

Ik zou wel naar school gaan. Je hebt een basis nodig. Maar je hebt school niet nodig om te kunnen doen wat je wil. Om ondernemer of influencer te worden heb je geen opleiding nodig. Ik doe het vwo terwijl ik kon kiezen tussen de havo en het vwo. Ik koos voor het vwo omdat ik het maximale eruit wil halen. Ik kan het. Havo was makkelijker geweest, ik had met minder moeite resultaat kunnen behalen. Maar dan had ik niet het maximale eruit gehaald. Nu moet ik mezelf uitdagen, maar daarna voelt het wel alsof ik echt een resultaat heb behaald.

Ik vind het leuk om grote en speciale dingen te bereiken

Justin en Denden

Uitdaging is dus belangrijk voor je. Ja, ik vind het leuk om grote en speciale dingen te bereiken. Anders is er geen uitdaging. Dan heb ik geen doel. Ik wilde altijd de beste breakdancer worden.

Je wilt ondernemer worden, wanneer vind je jezelf een goede ondernemer? Wanneer je goed met mensen om kan gaan. Wanneer je echt een skill hebt waardoor je van waarde voor anderen bent en steeds beter wordt. Wanneer je weet waar je talenten en zwakke punten liggen. En wanneer je precies weet waarom je doet wat je doet.

Welk advies zou jij docenten willen geven over het benutten van de nieuwsgierigheid van leerlingen?

Je moet als docent je leerling persoonlijk benaderen. Kijk naar de leerling zelf niet naar de leerlingen in het algemeen. Wat vindt deze leerling leuk? Waar stopt hij de meeste tijd in? Je moet als docent door kunnen vragen. Je moet meer vrijheid geven om het op jouw manier te kunnen doen. Dus je eigen persoonlijke opdracht formuleren waar je wel iets van leert.

 

Als ik er niet zelf naar op zoek ben dan vind ik het niet interessant

Ik zit op een moderne en vrije school. Zo krijgen we soms de mogelijkheid om een opdracht te maken waarbij we zelf het onderwerp mogen kiezen. Bij geschiedenis bijvoorbeeld moesten we een onderzoekverslag schrijven over een onderwerp naar keuze. Dit werkt goed!

Rolmodellen

Wat ik ook belangrijk vind zijn rolmodellen om tegenop te kijken. Je wordt vanzelf nieuwsgierig naar wat ze doen en hoe zij dat hebben bereikt. Voor mij was b-boy Emile een belangrijk rolmodel en nu Jay Alvarrez. Ik vind het interessant hoe hij leeft en wat hij doet. Ik zou iets soortgelijks willen doen.

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.