Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Yaïro Steevensz student, topsporter, re-enactor en ondernemer bijt de spits af.
Yaïro Steevensz (18) is eerstejaars Fontys student Commerciële Economie. Ik zag Yaïro optreden tijdens het Fontys Startup Festival georganiseerd door het Fontys Centrum voor Ondernemerschap. Een geweldig festival op een inspirerende plek: Seats2Meet in het recent heropende gebouw de LocHal in Tilburg.
Houtenpijlen.nl
Yaïro pitchte voor een jury van ervaren ondernemers zijn bedrijf houtenpijlen.nl. Tijdens zijn pitch die maar twee minuten mocht duren kwam naar voren dat Yaïro 1) op topniveau boogschiet 2) aan re-enactment doet: het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen door re- enactors in historische kostuums. 3) hij zijn boogschuttersuitrusting te duur vond en het assortiment te beperkt. Om die reden startte Yaïro een half jaar geleden zijn bedrijf houtenpijlen.nl. Het bedrijf loopt goed en zijn assortiment groeit met een sneltreinvaart.
Gepassioneerd boogschutter en ondernemer
Yaïro is een gepassioneerde jongen met een brede interesse en een kritische kijk op zijn eigen omgeving. Yaïro ziet problemen als kansen. Hij benutte een van die kansen en creëert daarmee waarde voor zichzelf en andere boogschutters. In een filmpje van omroep Tilburg vertelt Yaïro hoe hij van zijn hobby’s zijn bedrijf houtenpijlen.nl maakte.
Ik interviewde Yaïro over zijn passie voor boogschieten, zijn bedrijf en natuurlijk over zijn nieuwsgierigheid.
Boogschieten is duidelijk jouw passie. Je was 10 jaar oud toen je met boogschieten begon. Hoe kwam je als 10-jarige op het idee om te boogschieten? Dat kwam door een phantasy boekenserie de grijze jager. In deze boeken stond boogschieten centraal. Toen ik dit las, wist ik: dit wil ik doen! Ik kende niemand anders die aan boogschieten deed. Ik wist niet dat je zoiets kon doen. Ik ben toen naar de lokale handboogvereniging gegaan. Ik leerde eerst met een vizier schieten. Twee jaar later begon ik met traditioneel of op instinct schieten zonder vizier. Nu schiet ik alweer zes jaar op instinct.
Ik las dat je dit niet onverdienstelijk doet. Kan je hier wat meer over vertellen? Afgelopen zomer ben ik derde geworden op het nationale kampioenschap. Dit jaar ga ik voor de eerste plaats en in 2020 ga ik voor de Europese kampioenschappen.
Wat fascineert jou zo aan het boogschieten? Waarom ik boogschieten zo leuk vind is niet makkelijk uit te leggen. Ik doe aan 3d-schieten. Dit betekent dat je door een bos wandelt met een groep boogschutters. Er staan ongeveer 30 doelen door het bos heen verdeeld. De doelen zijn schuimrubberen dieren die je vanuit een bepaalde hoek moet raken. De doelen staan soms op 5 meter afstand en soms op 70 meter afstand. Het is de bedoeling dat je de vitale zones raakt: het hart of de longen.
Het is leuk om met een groep bekende en nog onbekende mensen door het bos te wandelen. Je bent de hele dag gezellig met anderen buiten en iedereen doet wat hij leuk vindt. Wanneer je dan je doel perfect raakt, puur op instinct; je spant je boog en vanuit je onderbewustzijn richt je op je doel. Voor mij is dit enorm ontspannend.
Is het dan ook spannend? Je hebt drie pijlen om je [schuimrubberen] doel te raken. Raak je het doel met je eerste pijl dan krijg je daar meer punten voor dan voor je tweede of derde pijl, wanneer je de kill- zone (hart of longen) raakt dan krijg je de meeste punten. De winnaar heeft uiteindelijk de meeste punten verzameld. De sfeer is echter vaak ontspannen. Omdat je vanuit je onderbewuste schiet is het van belang dat je ontspannen bent. Boogschieten is dan ook een hele sociale sport. En je komt op speciale plekken. De Veluwe bijvoorbeeld, maar ik heb ook boog geschoten op kastelen en zelfs een keer op een motorcross terrein.
Waarom ben jij zo goed in boogschieten? Aanleg en natuurlijk door heel veel te trainen. Om vanuit je onderbewuste te kunnen schieten moet je een knop kunnen omzetten. Ik train 2 à 3 keer per week 2 à 3 uur per keer. Daarnaast speel ik in het weekend wedstrijden die de hele dag duren.
Je weet topsport te combineren met re-enactment, ondernemen en studeren en dat op je 18de. Op Instagram staat een foto van je dat je boogschiet rijdend op een paard. Wat is jouw geheim? Je kan veel dingen doen als je wat je doet echt leuk vindt. Dan maak je er vanzelf tijd voor. Dan hoef je maar te beginnen en gaat het daarna vanzelf. Dat werk alleen als je er voor 100% achterstaat. Anders houd je het niet vol en wordt het een straf.
Tussenjaar
Na de havo begon ik met de opleiding Mens en Techniek. Ik kwam er al snel achter dat dit niet de opleiding voor mij was. Ik nam een tussenjaar om na te denken. Waar wil ik naartoe? Ik werkte en koos uiteindelijk voor de opleiding commerciële economie. Ik had al langer plannen om een bedrijf te beginnen en had de kans van het verkopen van pijlen al eerder opgemerkt. Doordat ik geld had kunnen sparen en tijd had kon ik beginnen. Toch twijfelde ik over het starten van mijn bedrijf. Zou ik er wel genoeg tijd voor hebben tijdens mijn opleiding? Uiteindelijk draaide ik de redenering om. Ik had door mijn tussenjaar de zomer lang de tijd om mijn bedrijf op te zetten. Hier zou ik tijdens mijn opleiding minder makkelijk de tijd voor vinden.
Ik zit anders in de les dan andere studenten
Het is wel wat riskant voor je opleiding. Ik vind mijn opleiding hartstikke leuk. Maar bij een opleiding ben je vaak niet bezig met je passie en doe je niet wat je wilt, dat kan niet. Ik merk dat ik anders in de lessen zit dan andere studenten. Ik vraag me bij alles af; hoe kan ik de kennis die ik nu leer toepassen in mijn eigen bedrijf?
We schrijven bij de opleiding nu een adviesplan voor een bestaand bedrijf. Het echt doen, dat is de kern! Je kan eeuwig theorie leren, maar je leert het meeste van het uitvoeren in de praktijk. De kennis blijft dan beter hangen. Daar leer je het ook voor: je leert het om het later toe te passen.
Wat zijn de belangrijkste dingen die jij hebt geleerd van het boogschieten en re-enactment die je nu toepast in het managen van je eigen bedrijf? Ik heb veel praktische kennis van het boogschieten. Daardoor heb ik goed inzicht in wat mensen willen, wat ze belangrijk vinden en welke service ze van je verwachten. Wanneer ik advies geef, weet ik hoe ik het beste uitleg kan geven en welke producten ik moet inkopen.
Doubt kills more dreams than failure ever will – Suzy Kassem
Deze quote staat op jouw Instagram. Waarom besloot je deze quote met anderen te delen? Ik kwam deze quote tegen toen mijn bedrijf zich nog in de opstartfase bevond. Ik twijfelde enorm en moest de knoop doorhakken of ik nou wel of niet zou beginnen met mijn eigen bedrijf. Ik vond dat deze quote een kern van waarheid bevat. Gewoon doen en niet te lang twijfelen! Dat heb ik gedaan; ik startte mijn bedrijf. Ik plaatste de quote op Instagram om anderen te inspireren om ook te doen wat zij willen.
Wat is voor jou de beste manier om, om te gaan met twijfel? Deze quote is enorm tegenstrijdig met hoe ik ben. Ik twijfel enorm veel. Ik kan goed een jaar lang twijfelen. Zo ook over mijn opleiding. Toen in mei, na mijn tussenjaar, de deadline voor het inschrijven naderde twijfelde ik nog steeds. Ik probeer nu minder te twijfelen om succesvoller te kunnen zijn; als je te lang twijfelt is iemand anders je voor. Dit inzicht paste ik ook toe bij het regelen van een exclusief dealership voor een bogenmerk uit de Oekraïne. Dit merk is nu nog relatief onbekend in Europa maar krijgt wel zeer goede recensies. Om dit merk goed in de markt neer te zetten moet ik flink inkopen en promotie maken. Een hele investering. Toen ik merkte dat er steeds meer posts over dit merk in Europa gedeeld werden wist ik dat ik niet te lang kon wachten. Anders zou ik naast deze kans grijpen. Ik ben nu in de eindfase van onderhandelingen om hun exclusieve dealer te worden in Europa. Dit is geen makkelijke stap maar wel de moeite waard.
Stel je voor je zou boogschieten, re-enactment of een eigen onderneming starten verplicht onderdeel kunnen maken van iedere opleiding. Wat denk jij dat de meest waardevolle leerervaring zou zijn voor studenten en waarom? Om deze vraag moet Yaïro lachen. Boogschieten natuurlijk want dan heb ik meer klanten. Nee hoor, dat is een grapje. Een bedrijf starten is voor de meeste opleidingen logischer. Ik heb in het half jaar dat ik nu een eigen bedrijf heb zo verschrikkelijk veel geleerd. Over ondernemen, over belasting, winstmarges, professioneel communiceren met leveranciers en klanten. Het is echt enorm veel praktische kennis die je opdoet.
Waar ben jij naast je hobby’s, studie en bedrijf op dit moment nog nieuwsgierig naar? Wat zou je willen leren? Ik zou graag een muziekinstrument; de piano willen leren spelen. De piano is een mooi instrument. Het lijkt me een leuke skill om te leren, ik heb er alleen geen tijd voor.
Wil je ook je studie met ondernemerschap combineren?
Neem dan contact op met het Fontys Centrum voor Ondernemerschap. Zij vertellen jou graag over de mogelijkheden om je studie en onderneming te kunnen combineren.
Vind ik leukOver Danae Bodewes
Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.
- More Posts(93)