Eind februari zijn wij, ILS-docenten Pepijn Rijnbout en Pierke Hulshof, namens Fontys ACI en de bijbehorende minor Design 360˚, afgereisd naar Kaapstad Zuid-Afrika. Minor student Fleur Kisters is met ons meegereisd.
We hebben daar de Design Indaba bezocht, een driedaagse conferentie met meer dan 40 sprekers vanuit heel de wereld, allen op hun eigen wijze bezig met Quality of Life. We bezochten de conferentie met reden. De organisatie van de Design Indaba heeft in november 2018 een opdracht neergelegd bij de minor Design 360˚. De opdracht luidde: zoek een oplossing voor 1 van de 17 Sustainable Development Goals. Fleur Kisters won deze challenge en kreeg om die reden de kans haar ontwerp te tonen en toe te lichten aan bezoekers van de conferentie.
De Design Indaba is een Walhalla voor zowel docenten als studenten van Fontys ACI. Zo bezochten we een presentatie van Dave Hakkens, afgelopen jaar gastdocent van Fontys International Lifestyle Studies. Hij sprak over zijn project Precious Plastic, maar ook over zijn nieuwe project Project Kamp. Daarnaast woonden we diverse lezingen bij, onder andere over het ontwerp van expressieve ‘dynamische’ lettertypen, cyborgs, architectuur in Niger, zomermode van Orange Culture, gedichten en de nieuwe IKEA-lijn ontworpen door Afrikaanse ontwerpers. Design Indaba bood kortom een hele berg inspiratie voor zowel de minor Design 360˚ als voor Fontys International Lifestyle Studies.
We kregen niet alleen inspiratie, we hebben die ook gegeven. Op VEGA-school, een partneruniversiteit van Fontys ACI, hebben we een lecture over de werkwijze bij ILS gegeven en hebben we een workshop over het doen van onderzoek verzorgt. Voor zowel de studenten als voor ons was het een inspirerende middag.
Onder begeleiding van Juma Mkwela, bij tweedejaars studenten van Fontys ACI bekend van van de WE ARE week, hebben we Khayelitsha bezocht. Onze fietstour door deze, grote township maakte de extreme verschillen tussen arm en rijk in Kaapstad voelbaar. Tegelijk liet de mentaliteit van de bewoners ons zien hoe rijk de armen en hoe arm de rijken eigenlijk zijn. Van niets iets maken, het positieve zien, dat is iets waar wij rijkbedeelde Europeanen best wel wat van kunnen leren.
Pepijn Rijnbout en Pierke Hulshof vertellen maandag 8 april op de campus in Tilburg (p3) van 16.30 tot 17.30 uur over hun bevindingen in Kaapstad. Aanmelden kan via deze link.
Vind ik leuk