Ik word later echt nooit zo’n strenge mama als jij!”

Ik hoor het mijn dochter gillen bovenaan de trap. Mijn hart slaat een beetje over. Want: ik streng? Ik vind mijzelf juist vaak nogal soft. Ik vind streng zijn namelijk best ingewikkeld. Ik houd niet van ruzie en van onvrede. Niet op het werk en niet thuis. Dus als ik dan boos ben, dan schrik ik daar zelf vaak nog het meeste van.

Maar mijn dochter lijkt daar anders over te denken terwijl ze mopperend en stampvoetend daar zo staat. Hoewel ik haar geschreeuw in eerste instantie wil bestraffen omdat ik haar uitbarsting niet ok vind, begin ik toch ook te twijfelen: ben ik dan toch strenger dan ik zelf denk? Ben ik wel zo vriendelijk en zachtaardig? Heb ik de situatie van daarnet wel goed aangepakt? Is haar uitbarsting niet een ontzettend waardevol signaal naar mij?

Onbewust handelen

Onlangs sprak ik voor de podcastserie ‘Werkgeluk de baas’ met Eugenie Obers. We spraken over hoe mensen vaak niet bewust zijn van hun eigen gedrag en hoe zij overkomen op anderen. En hoe mensen vaak onbewust besluiten nemen met grote consequenties.

We zijn geneigd de anderen de schuld te geven van ons eigen ongemak als dingen niet lopen zoals je zou willen. ‘Als jij nou eens niet zo irritant doet’ of ‘Als jij dat anders had gedaan, dan had ik…’ Maar de reden dat we ons storen aan de ander, ligt vaak bij onszelf. Want wij hebben iets nodig van de ander dat hij of zij (nog) niet kan geven.

Het punt is namelijk dat je de ander niet kunt veranderen. De ander reageert op jou omdat jij weer iets hebt gezegd of gedaan. Daar reageer jij op. De ander haakt er op in en het gedrag van beiden versterkt elkaar weer. Dus wil je ander gedrag zien bij een ander, dan begint dat met inzicht: hoe zit de ander in elkaar? Wat heb ik eigenlijk nodig van de ander? Waarom heb ík dat zo nodig? En hoe kunnen we elkaar vinden?

Makkelijker gezegd dan gedaan. En ook ik trap er nog vaak in. Zoals hier, met mijn dochter op de trap..

Spiegelen

Ik zucht, ga door mijn knieën zodat ik haar kan aankijken en besef me dat dat kleine meisje me gewoon nog heel hard nodig heeft en ik vandaag weinig tijd voor haar had. Ik vermoed dat ik door de drukte van vandaag toch minder lief en vriendelijk was dan ik zelf wilde zijn. Zij is mijn spiegel op dit soort momenten en geeft me feilloos terug wat ik zelf nog niet wist of wilde weten. Dus geef ik haar een knuffel en zeg: ‘Ik ben er zo voor je om een boekje te lezen. Ga jij lekker vast je pyjama aantrekken en je tandjes poetsen en dan knuffelen we zo verder’. Ze stopt met huilen en huppelt weg richting de badkamer. Pfieuw..crisis afgewend.

Ik blijf oefenen. In het groot en in het klein. En ik leer elke keer weer van anderen die mij spiegelen en mij leren over mijzelf. Soms best lastig, heel spannend of juist frustrerend. Maar zonder wrijving geen glans, zullen we maar zeggen.

Luister voor meer!

Meer weten over gedrag, voorkeursstijlen in gedrag en verschillen tussen mensen? Meer weten over onbewust handelen en hoe je je bewustzijn hierin vergroot? Luister dan naar de nieuwste podcastaflevering van ‘Werkgeluk de baas’ met Eugenie Obers via: https://share.transistor.fm/s/b0868d31 (of via jouw eigen podcast app)

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.