Bij Fontys ICT werken we met een eigen video crew. Een concept, waar ik in alle eerlijkheid, niet de eerste hand aan heb gelegd. Dat gebeurde voor mijn tijd bij Fontys begon, maar ik heb veel gewerkt met dit team studenten de afgelopen 2 jaar. Op gelijke voet weliswaar, met misschien een senior rol en ‘the final say’, maar zeker niet als en opdracht-uitvoerend-clubje. Nu gaan de eerste studenten uit ‘mijn team’ (deze groep zijn toch een beetje mijn kindjes) afstuderen en denk ik veel na over de potentie die ligt in werken met studenten aan je M&C activiteiten en dat leek me blogwaardig. Oordeel zelf vooral (en ja, ik praat wel vanuit mijn eigen communicatie/content straatje).
Foto’s met toestemming van het team, wat verantwoordelijk was voor de registratie an het IT festival op 23 mei 2023.
Innoveren in je vak met studenten
In de wonderlijke wereld van marketing en communicatie is het belangrijk om constant nieuwe ideeën te genereren en te blijven innoveren. Als je een keer een werkende approach hebt voor een event, een contentstrategie met impact rondom een onderwerp, of een krachtige beeldtaal, dan kan je niet op je lauweren gaan rusten. Je moet gaan kijken naar je ‘next steps’. Eén manier om dit te doen als het om studentcommunicatie en werving gaat, is door samenwerken met studenten van je opleidingsinstituut. En daar zijn verschillende redenen voor die ik even uiteen wil zetten.
Frisse blik en feel voor de doelgroep
Ten eerste brengen studenten frisse ideeën en nieuwe perspectieven met zich mee. Ze zijn vaak op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de markt en hebben een unieke kijk op de wereld die je als 17-25 jarige hebt en daarna gaandeweg verliest. Hoewel ik nog steeds naar mijn oude punk’o’rama CD’s luister enzo, is dat niet wat ik bedoel (shout out naar alle nineties skatepunks). Het gaar om een bepaalde vinger aan de pols in jouw leeftijdscohort. Dit kan bijvoorbeeld weer zorgen voor innovatieve ideeën voor nieuwe campagnes of een ander gebruik van sociale media. We hebben zo’n talent rondlopen in ons team, wat hilarische shorts schiet voor de socials. Hij loopt over van de originele ideeën. Als ervaren marketeer kan jij daar een vorm aan geven die past en effectief is. In het voetbal noemen ze dat een één-tweetje. En dan scoren natuurlijk, maar laat ik mijn beperkte sportmetafoorarsenaal een beetje achterwege laten.
Technologie & Kanaal
Daarnaast zijn studenten vaak thuis in de nieuwste technologieën en digitale tools die gebruikt kunnen worden in de marketing en communicatie. Bovendien weten ze waar je doelgroep gevoelig voor is en daadwerkelijk aandacht aan geeft. Daarmee kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaliseren van de digitale strategie van je opleidingsinstituut. Een goed voorbeeld is social media natuurlijk, want hoewel er allerlei angstgeluiden zijn over TikTok, kan je ook gewoon een kanaal ‘uit handen geven’. Social media moet leven, en niet vanuit een Excelsheetmindset (ik introduceer dit woord gewoon even voor een soort rigide strategie die je toch veel te vaak ziet bij organisaties) beheerd worden. Dat geldt zeker bij ICT ook voor specifieke kanalen, waarop IT’ers kennis uitwisselen; het liefste zou ik gewoon goede afspraken maken over wat wel en niet kan en het vervolgens uit handen geven. Vrijheid en vertrouwen geven, dan gebeurt er magie.
Een ander voordeel van het werken met studenten is dat het een kans biedt om hen te betrekken bij wat je doet en wie je bent als instituut. Je vergroot daarmee hun betrokkenheid en ‘sense of belonging’. Je krijgt eigenlijk natuurlijke ambassadeurs, die een authentieke stem geven aan jouw organisatie. Die student kent jouw organisatie namelijk door en door, ‘warts and all’. Als ik een videoproductie zie van een externe partij naast die van onze studenten, dan zie ik misschien wel een kwaliteitsverschil (maar dat wordt steeds kleiner), maar dat wordt goedgemaakt met een soort ‘fingerspitzengefühl’ (ik gebruik dit woord altijd, als het een soort fijngevoeligheid betreft die ik niet helemaal kan duiden, want taal is ee speeltuin) dat je voelt in de producties van studenten. Daarnaast biedt samenwerking met studenten natuurlijk unieke mogelijkheid om te netwerken en samenwerkingsverbanden te creëren met toekomstige professionals in de sector. Hierdoor bouw je relaties op die in de toekomst waardevol kunnen blijken voor het instituut en de studenten zelf. Maar misschien ook wel talent voor je eigen organisatie. Employer branding heeft eigenlijk net zo goed betrekking op je studenten denk ik (maar daar zullen de zelfbenoemde guru’s het mee oneens zijn gok ik).
Nog meer potentie
Tot slot is het werken met studenten een relatief goedkope manier om waardevolle ideeën en bijdragen te verkrijgen. In ruil voor hun inzet zou je studenten bijvoorbeeld studiepunten kunnen geven, of laten deelnemen aan interessante projecten waar ook ruimte is om te leren van experts en om daarmee hun vaardigheden en ervaring te vergroten. Ik loop al heel lang rond met het idee van een Marcomlab, een ‘ruimte’ maken naast je marcom team voor meewerkende studenten; vanuit studieprojecten, studentenwerk en een soort open learning verrijking vanuit eigen interesse. Ik drop het zo nu en dan, en krijg enthousiaste reacties, maar ook veel vraagtekens hoe je dat in hemelsnaam zou kunnen realiseren. Wie weet kan ik daar over een tijd een blog over schrijven.
Kortom, samenwerken met studenten in de marketing en communicatie van je opleidingsinstituut kan veel voordelen bieden, zoals frisse ideeën, verkenning van nieuwe technologieën en kanalen, betrokkenheid van studenten en een boost voor je employer branding. Het kan ontzettend waardevol zijn om je soms wat verstokte attitudes en methodes als marketing- en/of communicatiemedewerker te verstoren. Een soort disruptie-effect, wat je dwingt om te reflecteren. En het is bovendien zo dat je eruit haalt wat je erin stopt. Je eigen effort en enthousiasme wordt beloond, de moeite die je steekt in het inspireren en meenemen van je studenten in je efforts maakt hen deel van je team in plaats van urenschrijvers voor klusjes. En het allermooiste voor mij? Dat is de persoonlijke groei die je ziet bij je team. Eén van de afstudeerders zou ik bij elk videoproductiebedrijf of bureau aanbevelen. Talent laten groeien, dat is cooll.
Oh, het is bovendien ontzettend veel fun :). Check ons YouTube kanaal voor meer content. En je mag mij altijd eens berichten op teams als je meer wilt weten.
Bovenstaande video is de eerste productie die ik on the fly deed met studentbaas Kliment, hieronder afgebeeld.
Vind ik leukOver Guido Segers
Doet Communicatie stuff en docentstuff bij Fontys ICT, klimt veel, schrijft veel over muziek, en is graag in de bergen.