Le Rozel, juli 2021

Gearmd met een schep loop ik het surfstrand ’s avonds tegemoet. Een boek onder mijn arm, mijn zakken gevuld met bijtijdse gadgets. Aangekomen op het strand graaf ik een kuil ter grootte van mijn lichaamsomvang. In de vorm van een ligbed, inclusief hoofdsteun. Gemaakt door het verplaatsen van het zand. Daar leg ik mij neer, met m’n boekwerk. Met als doelstelling de zonsondergang te gaan bekijken, vertrok ik vanuit mijn standplaats eerder die avond. Langzaamaan zie ik de zon naar beneden kruipen. Aan zee staat een visser, tegen een achtergrond met grimmige golven.

Een poosje later komen twee meiden, naar schatting 9 en 13 jaar oud, het strand op gelopen. De jongste van dit duo loopt met het hoofd gebogen, ontdekkend op zoek naar wat op het strand ligt. Haar metgezel – met een mobiel in haar hand – loopt rechtop en zegt: “doe ’s gewoon lopen, dan maak ik wat foto’s van je”. De prille dame, laten we haar Femke noemen, blijft echter ongehinderd naar beneden staren. Hoewel ze haar armen langs haar heupen zwaait, ‘ongewoner’ dan zojuist.

Eva, personage 2 met meer levensjaren, filmt zichzelf en Femke constant. Af en toe lijkt ze iets te zeggen, haar blik strak echter gericht op de lopende camera. In het midden blijft of ze tegen haar metgezel of tegen zichzelf praat. Femke huppelt intussen over het natte zand. Ze poogt veel te bewegen én toch haar schoenen droog te houden. Iets later raakt ze geboeid voor het toestel van haar oudere genoot. Even vrees ik ervoor nog een kinderlijk-nieuwsgierig momentum verloren te hebben aan het gluiperige, digitale tijdperk. Gelukkig knielt ze ten slotte neer om díe mooie schelp extra goed te bekijken. Ten slotte draaien de dames zich om, om huiswaarts te keren.

Bij-mij-op-hoor-afstand-vandaan zegt Eva, een digitale herinnering rijker, tegen Femke: “pff, waarom zou je nu nog op het strand gaan liggen?!”. Beduusd kijk ik naar de visser die aan zee staat, tegen een achtergrond met warmrode gloed.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Martijn van Dijk

Docent/coach Pedagogiek - sportfanaat - Fenomenologisch onderzoek