Huh!? Kijk nou een dubbele dooier.
Enthousiast en verbaasd toon ik dit in mijn ogen bijzondere fenomeen aan mijn man en kinderen.

Denkend aan tweelingkippen en of ik deze überhaupt zou herkennen loop ik terug naar de keuken en breek een tweede ei. Hè? Nou ja! Nog een dubbele dooier. Hoeveel geluk kan je hebben? Mijn zoon roept dat ik het breken van het volgende ei moet filmen, maar ik lach het weg. Drie eieren met een dubbele dooier, hoe groot is die kans? Een stuk groter dan ik dacht want mijn zoon krijgt gelijk; ook het derde ei heeft een dubbele dooier.

Blijkbaar heb ik zelf in een ei gewoond

Wat blijkt; de hele tray met 30 opvallend grote en zware eieren van de lokale kippenboer hebben dubbele dooiers. Later ontdek ik dat dubbeldooier eieren gewoon verkocht worden op de markt en zelfs in de supermarkt. Blijkbaar heb ik zelf in een ei gewoond. Het bestaan van dit ‘product’ is volkomen langs mij heen gegaan.

Ik heb er nog nooit van gehoord, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat

Geïntrigeerd door de dubbeldooiers zoek ik op of tweelingkippen bestaan, ik heb er nog nooit van gehoord, maar dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan. Helaas, een dubbeldooier resulteert niet in een tweelingkip. De ruimte in het ei is simpelweg te klein voor twee kuikens om zich voldoende te kunnen ontwikkelen en te bewegen om uit het ei te komen. Er is maar een luchtkamer die twee kuikens van lucht zou moeten voorzien wanneer deze uit beginnen te komen en er is te weinig eiwit.

De geest is uit de fles en er ploppen steeds meer vragen in me op. Welke dieren kunnen tweelingen voortbrengen en welke niet? Zou een olifant een tweeling kunnen voldragen? Ik Google het en toeval of niet vijf dagen geleden bericht het Jeugdjournaal over de geboorte van een olifantentweeling in Kenia. Een olifantentweeling is zeldzaam maar bestaat wel! Ik zoek verder en ontdek dat gordeldieren altijd eeneiige meerlingen krijgen.

Onwetend durven zijn

Hoe meer ik lees en leer, hoe duidelijker mijn onwetendheid wordt. Zoals altijd blijkt er een wereld aan kennis te bestaan over onderwerpen waar ik nog nooit over na heb gedacht. Ik vind het een troostende gedachte; er valt altijd iets nieuws te ontdekken.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.