Waarom doen we wat we doen? Waarom reageren we zoals we reageren? En hoe komt het dat de ene zo anders reageert op een zelfde situatie dan iemand anders? Dat zijn vragen die me al heel lang bezig houden. Vragen die me ook getriggerd hebben om dit verder te onderzoeken en me onder te dompelen in transactionele analyse, systemisch werk, NLP en de positieve psychologie. Vragen die ook mijn werk rondom werkgeluk en leiderschap beïnvloeden.

Een voorbeeld..

Hoewel ik absoluut houd van afwisseling en nieuwe uitdagingen, háát ik verrassingen. Eens per jaar wil mijn man mij echter toch verrassen, regelt hij oppas voor de kinderen neemt hij me bijvoorbeeld lekker mee uit eten. Onverwacht. Ik weet van niets tot ik de oppas voor de deur zie verschijnen of de opdracht krijg om me te gaan omkleden. VRESELIJK vind ik dat! En tegelijkertijd vind ik dat weer zo vreselijk ondankbaar van mijzelf. Want mijn man heeft echt zijn best gedaan om iets te bedenken zodat we eindelijk weer even quality time hebben samen. Hij heeft het geregeld en wil mij echt even in het zonnetje zetten. En wat doe ik? Ik raak volledig in paniek, ik word ontzettend gestrest en loop het eerste half uur met een soort van donderwolk boven mijn hoofd rond. En dat terwijl hij zo zijn best heeft gedaan speciaal voor mij.

Met dat in mijn achterhoofd, twijfelde ik de afgelopen weken of ik als verrassing een vrijgezellenfeestje voor een goede vriendin zou organiseren. Zou zij dat wel waarderen? Zit zij er wel op te wachten? Gaat ze het wel echt leuk vinden? Maar toen ik dit checkte, kreeg ik van meerdere kanten te horen dat zij verrassingen echt helemaal te gek vindt. Dat zij HOUDT van verrassingen. En ja hoor, toen we bij haar thuis aankwamen om haar op te halen voor haar onverwachte vrijgezellenfeestje, was ze direct helemaal in haar element. Goed, ze moest even heel snel schakelen en haar spullen verzamelen, maar ze was meteen on board! En ze genoot!

Wat heerlijk lijkt me dat! Gewoon verrast worden en dan meegaan in de stroom. Go with the flow..! Waarom lukt het mijn vriendin wel en mij totaal niet?

Een antwoord kan zitten in onze verschillende basisbehoeftes.

We hebben allemaal basis behoeftes die onze keuzes beïnvloeden. Soms beseffen we niet dat we daarin keuzes maken, maar ze staan toch echt aan de basis van dat wat we doen. Voor mijn podcast ‘Werkgeluk de baas’ ging ik hierover in gesprek met Anastacia en Lisanne van de Young leadership club. Zij vertelden mij dat zij 6 basisbehoeftes van mensen (van A. Robbins) gebruiken om te verklaren waarom mensen zo andere keuzes maken. En waarom sommige mensen heel gelukkig worden van dingen waar anderen juist heel ongelukkig van worden.

Zo zoeken sommigen juist heel veel zekerheid en is dat de grond waarop zij beslissen om dingen wel of niet te doen. Zij houden van controle en willen weten wat er gaat komen om zich veilig te voelen. Hoe meer behoefte aan zekerheid, hoe minder risico je wilt nemen. Anderen vinden afwisseling daarentegen belangrijker. Zij houden van variatie.

Ook is significantie een belangrijke basisbehoefte: van betekenis zijn, er toe willen doen, iets willen bijdragen. Speciaal of uniek zijn. Sommigen doen dat met geld of een goede functietitel en anderen met een flink Instagram account of blog. En daar staat tegenover de behoefte aan connectie en liefde. Deze gaat veel meer over het willen geven aan anderen, het verbinden met de ander.

En dan is er de behoefte om te groeien en jezélf steeds verder te ontwikkelen. Steeds meer en beter, groter en mooier. Voldoening krijg je van de groei die je realiseert. Daar tegenover staat het willen bijdragen aan het grote geheel. Het willen delen met anderen. Het gaat er niet om wat je krijgt of wat je hebt, mar om wie je wordt en wat je bijdraagt.

Voor mij was dit weer een heel mooi inzicht en een andere kijk op de grote verschillen tussen mensen.

We kwamen er achter dat mijn behoefte aan zekerheid groot is. Hoewel ik absoluut van afwisseling houd en mijzelf graag steeds blijf ontwikkelen, vind ook ik zekerheid heel belangrijk. Ik wil weten waar ik aan toe ben. Ik experimenteer graag, maar wel met de wetenschap dat het ‘wel goedkomt’. Ik experimenteer alleen als ík de controle heb.

En na een beetje soul-searching bedacht ik me: als ik wordt verrast zo eens per jaar, dan mag ik mijzelf voorhouden dat ook die verrassing goed komt. Dat het goed geregeld is, dat de kinderen in goede handen zijn en dat ik alleen maar hoef te genieten van alle connectie en liefde op die avond. Dat mijn man écht overal aan heeft gedacht. Dat ik de controle een klein beetje uit handen mag geven in de wetenschap dat het goed komt.

Ik ga het proberen.. en wie weet kan ik de volgende keer al na 5 minuten lachen en genieten!

Wil je meer weten over de basisbehoeftes en bij jezelf onderzoeken waarom jij doet wat jij doet? check dan de podcastaflevering ‘Ontdek van jou drijft’ waarin ik met mijn gasten Anastacia en Lisanne hierover in gesprek ga. Beluister deze aflevering via https://share.transistor.fm/s/4d74e36c of check deze en meer afleveringen van de podcastserie ‘Werkgeluk de baas’ op Spotify of in jouw eigen podcast app: https://open.spotify.com/episode/7xyaqNr2tXpnFmf9X51Xhn?si=938b750e8e7240be

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.