Bij gelegenheid van deze diploma-uitreiking wil ik u graag een kijkje in de Fontys-keuken bieden.
In deze zaal zitten zo’n 80 vers-gekweekte pedagogen, door een team van 30 docenten op kweek gezet, bemest, besproeid, soms een beetje beknot en tenslotte geoogst. Dit prachtige proces van groeien en bloeien heeft minstens 4 jaar geduurd, in sommige gevallen wat langer, dat kan gebeuren. Soms heeft een sierige plant of bloem wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen.
Uw hartedieven kwamen Fontys binnen zo groen als gras; sommigen recht onder moeders rokken vandaan. In de propedeuse waren zij onze kinderen, door u als ouders recht vanuit Hotel Mama (&Papa) aan onze goede zorgen toevertrouwd. Aan het eind van het eerste jaar moesten zij een belangrijke toets doen, Pecha Kucha geheten. Straks zien jullie hier een prachtig voorbeeld van. De meesten zijn hiervoor geslaagd, want anders zaten jullie hier nu niet.
In het tweede jaar moesten de pubers verplicht mee op studiereis, en vaak nog met het vliegtuig ook. Heimwee was geen geldig excuus, ze moesten eraan geloven. Met z’n allen in een jeugdherberg, all inclusive stapelbedden met kakkerlakken. Om te bewijzen dat de jongeren er echt geweest waren, daar in Krakow, Berlijn, Barcelona en al die andere steden, moesten ze een filmpje in elkaar zetten. Met behulp van hun fantastische talking heads is dat wederom de meesten gelukt, want anders zaten jullie hier nu niet.
Na de Hoofdfase, volgde de Bijfase, ofwel de Minor, ter afwisseling van de Major, halverwege de Bachelor, staat los van de Master, een soort Associate Degree, maar dan anders. Volgt u het nog? Soms gaan wij in het onderwijs plotseling over van Nederlands naar Engels, waarom weet niemand. Zo moeten docenten hun adolescenten op stage niet meer beoordelen op criteria, maar op zgn. Rubrics. Klinkt sjieker, maar komt op hetzelfde neer. Blijkbaar had iedereen genoeg positieve Rubrics verzameld, want anders zaten jullie hier nu niet.
Daarop volgde het afstudeerjaar, in Fontys-jargon de Startbewaamfase ofwel Ready to Marry. In dit laatste jaar moeten studenten die hulpverlener of docent gaan worden, een echt onderzoek gaan doen, voor de meesten een Hell of a Job. Voor docenten die mochten begeleiden een even grote uitdaging. Gelukkig was er voor iedere student een second opinion, alleen die werd 1e beoordelaar genoemd. Compleet logisch, zou Cruijff zeggen. En dan volgt nu het inkijkje in de keuken van Fontys, want hoe bepalen docenten of hun studenten echt een voldoende verdienen? Want die voldoendes die kwamen er, want anders zaten jullie hier nu niet.
In feite zijn er 2 soorten docenten: de Holisten & de Analytici, ofwel de Rekkelijken & de Preciezen. De rekkelijken bekijken alles door een holistische bril, en wegen alle ups & downs en groeipotentie van studenten mee. In de volkmond worden ze ook wel makkelijk genoemd ofwel Gekke Henkies. De analytici daarentegen willen alles in cijfers vangen, in formats gieten en criteria afvinken. In de volksmond worden deze analytici ook wel streng genoemd, ofwel Pietjes Precies. Gelukkig moesten de Rekkelijken en Preciezen het eens zien te worden over de werkstukken van hun eigen studenten. En naar goed Hollands gebruik kwam er een polderoplossing uit de bus rollen; ze zijn bij het nakijken overgestapt op het innovatieve systeem van Holistisch Afvinken. En blijkbaar hadden alle a.s. pedagogen genoeg vinkjes achter hun naam, want anders zaten jullie hier nu niet.
P.S. wat betekent Holistisch Afgevinkt ofwel Goedgekeurd in gewone mensentaal: jullie zijn met vlag en wimpel geslaagd! Van harte proficiat.
Vind ik leukOver Gerben van Eeuwijk
Gerben van Eeuwijk is docent Sociologie bij Fontys Pedagogiek. Als lid van de kenniskring Diversiteit blogt hij over maatschappelijke onderwerpen.