Vind jij jezelf nieuwsgierig? Op welke manier ben jij nieuwsgierig?

Er zijn verschillende manieren om nieuwsgierig te zijn. In de literatuur worden verschillende dimensies en types gedefinieerd. Voor deze blog beperk ik me tot een gratis test van Harvard Business Review. Dit is een leuke en snelle test. De test schetst jouw nieuwsgierigheidsprofiel. Zo krijg je meer inzicht in de wijze waarop jij nieuwsgierig bent en hoe nieuwsgierig je bent in vergelijking met andere HBR lezers. Heb je de test ingevuld en wil je meer weten over de verschillende dimensies en type nieuwsgierigheid? In maart volgt er een blog waarin ik dieper in ga op de dimensies van nieuwsgierigheid en nieuwsgierigheidstypes.

Fascinatie voor nieuwsgierige types

Sinds de kleuterschool houd ik al van nieuwsgierige mensen en nieuwe ervaringen. Het maakt niet zo zeer uit welke interesse iemand heeft, maar vooral  hoe nieuwsgierig en bevlogen iemand is. Mijn fascinatie brengt me in nieuwe werelden. Het heeft iets magisch om van mijn eigen ‘vertrouwde’ wereld in een andere meer ‘onbekende’ wereld te stappen. De wereld van de zelfstandig ondernemer, designer, topsporter, thuisblijfmoeder, kind, futuroloog, cabaretier, goochelaar, techneut, kok, schoonmaker… de mogelijkheden zijn oneindig. Iedere wereld brengt weer iets verrassends, moois en waardevols waarmee ik mijn leven verrijk.

Voor deze blog heb ik me verdiept in de wereld van de Raamambtenaar.

Raamambtenaar?

Via LinkedIn kwam ik op het pad van Debby Boers. Debby is een zelfverklaard Raamambtenaar in wording. Niet het type raamambtenaar dat naar buiten staart en niks doet. Nee, Debby is van het type Raamambtenaar dat UIT het raam stapt. Net als De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van de Zweedse auteur Jonas Jonasson (leuke boektip!)

Debby stapt sinds januari dit jaar regelmatig uit haar raam, maar komt altijd weer terug op haar werkplek in Zierikzee waar ze beleidsmedewerker sociaal domein is. Tussen het moment dat ze uit het raam klimt, en weer veilig terugkomt beleeft ze avonturen die ze via blogs, vlogs en haar website deelt. De trailer van haar road trip werd ruim 8.000 keer bekeken en leverde haar vele tips en vrijwilligers voor interviews op.

 

 

Nieuwsgierig, bevlogen en ondernemend

Wanneer je Debby’s website bezoekt, ontdek je dat Debby niet alleen Raamambtenaar wil worden maar ook een Mindful ambtenaar, een 9 tot 5 ambtenaar en Scharrelambtenaar. Hierover straks meer.

Ik had zo mijn verwachtingen over hoe Debby zou scoren op de HBR-curiousity-profile-test. Daarnaast fascineert het me hoe Debby op ondernemende wijze haar eigen ruimte neemt en op bevlogen wijze haar eigen nieuwsgierigheid volgt. Ik bereidde wat vragen voor en had een Skypegesprek met Debby. Om het ijs te breken stelde ik maar meteen een directe vraag.

Je komt op je website en je vlogs over als een erg nieuwsgierig persoon. Welke interesse heb jij al sinds je vroege jeugd?

Jeetje! Debby denkt kort na. Vanaf jongs af aan beleef ik al plezier aan het leren van nieuwe dingen. Dit gaat gepaard met de nodige frustratie en groeipijnen. Maar iedere keer opnieuw weet ik: ‘daar wil ik naartoe’. Ik visualiseer het en zie me daar al staan. Hier komt ook mijn ongeduldige inslag om de hoek kijken. Ben ik aangekomen, dan denk ik. Ok, volgende! Nu denk ik wanneer ik er bijna ben al aan het volgende dat ik wil doen.

Hoe nieuwsgierig ben je?

Debby deed de HBR- curiosity-type-test. Deze test toont je scores op de volgende dimensies: traditioneel- onconventioneel, pragmatisch – intellectueel hongerig, op veilig spelen- op zoek naar nieuwe ervaringen en nieuwe relaties.

Ik zit qua nieuwsgierigheid overal lekker bovenaan. En eigenlijk is dat een nieuw inzicht voor mij. Door het traject dat ik nu loop met www.ikbenraamambtenaar.nl wordt het nieuwsgierige ‘kind’ of liever volwassene wakker in mij. Het levert mij veel op om nieuwsgierig te zijn. Het is niet eng. Het is leuk, mooi en geeft energie.

Waar was je bij de start van je road trip nieuwsgierig naar? Wat hoopte je te vinden of te leren?

Ik had een paar duidelijke doelen voor ogen toen ik startte als Raamambtenaar in wording. Ik wilde me ontwikkelen op drie gebieden: mijn talenten kennen en benutten, slimmer werken en het leren omgaan met de bewoners, dus echt naar buiten gaan.

Ik wil niet alleen een Raamambtenaar zijn maar ook een Mindful ambtenaar, een 9 tot 5 ambtenaar en een scharrelambtenaar zijn. Dit zijn mijn 3 thema’s. Een andere Raamambtenaar had waarschijnlijk andere thema’s gekozen.

Debby ligt haar keuze voor de 9 tot 5 ambtenaar toe. Dit is de ambtenaar die slim werkt en meer bereikt in minder tijd. Ik ben een werkpaard; ik werk hard en veel. Ik verwonder me nog steeds over hoe sommige andere collega’s ogenschijnlijk makkelijk werken en succesvol zijn. Waarom lukte mij dit niet?

Wat versta je onder succesvol zijn? Er zijn van die collega’s die makkelijk door anderen voor dingen worden gevraagd. Er wordt naar ze geluisterd en toch hebben ze het ogenschijnlijk niet druk. Ze lopen overal makkelijk doorheen.

Je verzamelt veel waardevolle informatie en inzichten. Hoe breng je dit in de praktijk?

Ik ben nu vooral bezig met het opzuigen van informatie. Er staan tot en met mei gesprekken ingepland. Ik breng het nog niet allemaal in de praktijk. Het helpt wel om het op te schrijven. Op deze wijze herbeleef ik de gesprekken.

Wanneer ik klaar ben met de road trip en ik mezelf volleerd Raamambtenaar mag noemen weet ik nog niet. Ik heb in de voorjaarsvakantie een reflectiemoment ingepland: wat zijn mijn leerpunten, wat doe ik al uit mezelf en waar mag ik meer aandacht aan schenken?

Welk inzicht heeft jou het meest geraakt?

Dit was een inzicht dat Ingrid Keestra mij gaf. Ingrid is initiatiefnemer van Mantelzorg der liefde. Zij ondersteunt mantelzorgers met tips over positief mantelzorgen bij dementie. Dit raakte mij waarschijnlijk extra omdat mijn oma aan Alzheimer leidt, maar ook omdat ik als beleidsmedewerker verantwoordelijk ben voor welzijn.

Om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan zetten we als gemeente veel in op collectiviteit. Daar steken we veel geld in en dat is hartstikke goed. Maar er zijn ook oude mensen die niet eenzaam zijn en die niet aan collectieve activiteiten mee willen doen.

Ik ben zelf geen groepsmens. Wanneer ik aan mezelf als oud vrouwtje denk, dan ga ik niet bridgen en lekker onder de mensen zijn. Hoe bereiken we met welzijn ook de groepen die niet aangesproken worden door collectieve activiteiten? Hoe gaan we bijvoorbeeld gepaste activiteiten organiseren voor introverte mensen?

Je wilt een beweging beginnen van Raamambtenaren. Waar kunnen de Raamambtenaren elkaar vinden en inspireren?

Op dit moment zijn hier nog geen concrete plannen voor. Ik ben van plan om een workshop en lezing te ontwikkelen over het Raamambtenaar zijn. Het is de bedoeling om in het najaar in Zeeland een eerste workshop te geven en daarmee meer ambtenaren te bereiken.

Het is Debby’s plan om eerst te inspireren met haar road trip, blogs en vlogs. Haar blogs vormen samen de basis van haar nog te publiceren boek over haar zoektocht als Raamambtenaar in wording. Debby geeft aan daarna meer workshops en lezingen te willen geven en misschien zelfs een leeromgeving voor andere Raamambtenaren te ontwikkelen.

Klopt het dat jij als Raamambtenaar zelf jouw eigen professionaliseringstraject ontwikkelt en uitvoert?

Ja dat klopt, op een voor de gemeente hele goedkope manier. Ik doe alles in mijn eigen tijd. Voor dit interview klok ik uit en straks weer in. Al mijn reiskosten, website en dergelijke betaal ik zelf. Het is voor mij belangrijk om onafhankelijk te blijven met mijn website en blogs. Door alles in eigen tijd en op eigen kosten te doen blijft het mijn eigen leertraject. Ik wil daarin niet gestuurd worden.

Wat is het meest uitdagende aan een Raamambtenaar worden?

Dat wisselt. Eerst was dat de trailer maken, online zetten en wachten op wat er dan zou gebeuren. Nu is de uitdaging dat ik met ieder gesprek nieuwe dingen leer en om niet te slim over te willen komen. Niet te zeggen, o dat heb ik ook gelezen, maar anderen vooral aan het woord te laten en mijn mond dicht te houden. Op die manier leer ik het meest.

Welke tips heb je voor andere ambtenaren die ook uit het raam willen stappen?

Probeer het echt van en voor jezelf te laten zijn. Dan heb je de meeste vrijheid om te leren wat je wilt leren. Niet wat anderen denken dat je moet leren. Je moet als persoon naar buiten gaan.

Doe je raam open en stap eruit!

Wil je ook Raamambtenaar worden? Bekijk dan Debby’s website, LinkedIn of Facebookgroep.

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.