Het kiezen van een podcast niche is een cruciale stap bij het opstarten van je eigen podcast. Deze beslissing heeft een aanzienlijke impact op het succes en de groei van je show. Een podcast niche verwijst naar het specifieke onderwerp of thema waarop je podcast zich richt. Uiteraard zijn jouw huidige studenten een duidelijke doelgroep. Maar denk ook aan aankomend studenten die een studiekeuze moeten maken. Hoe tof zou het zijn om aankomend studenten al te interesseren voor jou en jouw opleiding binnen Fontys! Het is essentieel om een duidelijk gedefinieerd interessegebied te kiezen waarin jij gepassioneerd bent en expertise hebt.

Kennis delen middels podcast

Het belang van het kiezen van een podcast niche kan worden samengevat in verschillende belangrijke punten:

  • Segmentatie van je doelgroep: Door je te richten op een specifieke niche, kun je je doelgroep beter segmenteren en mensen aanspreken die geïnteresseerd zijn in dat specifieke onderwerp. Dit resulteert in relevantere content die de betrokkenheid van je luisteraars vergroot.
  • Verhoogde relevantie en betrokkenheid: De concentratie op een niche stelt je in staat om waardevolle content te bieden die direct relevant is voor je doelgroep. Dit leidt tot een grotere betrokkenheid, omdat luisteraars weten dat ze nuttige informatie kunnen verwachten over het onderwerp waarin ze geïnteresseerd zijn.
  • Mogelijkheid om autoriteit op te bouwen: Specialisatie in een bepaalde niche stelt je in staat om autoriteit op te bouwen en als een expert te worden gezien. Hierdoor kun je nieuwe kansen creëren, zoals samenwerkingen en gastoptredens op andere podcasts.
  • Beperkte concurrentie: Het kiezen van een niche met minder concurrentie vergroot de kans dat je opvalt en een loyale community kunt opbouwen. Je kunt je onderscheiden van andere podcasts in dezelfde niche en meer luisteraars aantrekken.
  • Opbouwen van een loyale community: Het bieden van waardevolle content in je gekozen niche kan leiden tot het opbouwen van een loyale community van luisteraars die blijven terugkomen en je aanbevelen aan anderen.

In essentie is het selecteren van de juiste podcast niche van vitaal belang om je podcast te laten gedijen en groeien. Neem de tijd om na te denken over je passies en expertise en kies een niche die bij jou past. Met de juiste focus kun je waardevolle content leveren aan je doelgroep en het succes van je podcast vergroten.

ChatGPT helpt
Gebruik bovenstaande ideeen om vragen te stellen aan een AI programma zoals het programma van OpenAI. Geef ook onderwerpen uit jouw lessen en vraag om aanvullingen. Niet elke suggestie van het AI programma zal relevant of actueel zijn. Maar er is vast 1 onderwerp waaraan jij zelf niet had gedacht!

Voorbeelden podcast niche

  • Fontys collega Rosalie Reichardt maakt de podcastserie: ‘Werkgeluk de baas’, over werkgeluk,
  • Fontys collega Els de Maeijer maakt de podcastserie ‘Zoek het uit!’, over onderzoek binnen Fontys,
  • Fontys collega Erik van Roon maakt een podcastserie met als thema. “Verhalen uit de zorg”.

Jouw eigen podcast niche

Meer weten over het kiezen van jouw podcast niche? Lees je op mijn eigen website Ronaldscheer.nl.

Stel jouw vraag aan mij!
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over podcast maken? Wellicht wil je:

  • zelf podcast gaan maken of
  • een podcast laten maken?

Neem gerust contact op met mij!
Ronald Scheer
Docent Mechatronica
Fontys Engineering Eindhoven

Alvast veel succes en plezier met jouw podcast avontuur!

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Ronald Scheer

Ronald Scheer is an educator based at Fontys University of Applied Sciences in Eindhoven. Ronald is deeply engaged in the field of Engineering and is associated with the Robotics & Mechatronics professorship. In addition to his teaching role, he wears the hat of a skilled video and podcast creator within the professorship. Beyond the classroom, Ronald extends his expertise to assist fellow educators in crafting engaging learning materials for both online and classroom activities. His passion lies in enhancing the educational experience through multimedia content creation and innovative teaching methodologies.