Herken je het volgende? Dat je in de file staat en dat je jezelf helemaal opvreet van binnen omdat je eindeloos staat te wachten in die lange rij auto’s terwijl de minuten wegtikken? Of dat je naar buiten kijkt en het alwéér regent terwijl je hoopte nog even naar buiten te kunnen strakjes?
Het grappige is dat deze gebeurtenissen (de file of de regen) op zichzelf eigenlijk helemaal niet negatief of positief zijn. De file is immers ook een teken van welvaart: al die mensen die op weg zijn naar hun werk om daar mooie dingen te gaan doen. We moeten ons wellicht meer zorgen maken als er helemaal geen mensen meer onderweg zijn… En de regen is ook heel belangrijk om droogte tegen te gaan en de natuur gezond te houden. Mijn kinderen vinden het dansen in de regen en het springen in de plassen heerlijk!
Het is maar net hoe je het bekijkt
Hoewel een gebeurtenis op zich dus helemaal niet positief of negatief is, kennen we aan elke gebeurtenis zélf een positieve of negatieve betekenis toe. En dat is goed nieuws! Want als we zélf kunnen bepalen of een gebeurtenis positief of negatief is, dan helpt dat om de dag rooskleuriger te maken. Vanuit de NLP gedachte wordt dit ook wel ‘herkaderen’ genoemd. Het doet wat denken aan het ‘omdenken’. Want bijna alle gedragingen zijn ergens wel nuttig. Bijna elk gedrag heeft in de een of andere context zin en waarde. Als je je kleding uittrekt in een drukke winkelstraat word je opgepakt. Maar in een nudistenkamp word je misschien wel opgepakt als je je kleding aanhoudt, aldus NLP.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je in de file staat, sta je toch gewoon nog steeds in de file, ondanks de welvaart. En als het regent en je moet naar buiten, dan word je nog steeds nat. Toch?
De kunst is om het vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Natuurlijk baal ik als ik in de file sta. Het is zo zonde van mijn tijd. Ik had dan veel andere dingen kunnen doen. Maar ik kan die tijd ook gebruiken om een leuke podcast te luisteren of de muziek heel hard aan te zetten. Ik kan een vriendin bellen of gewoon even lekker genieten van mijn me-time in de auto. Veranderen kan ik de file niet, maar ik kan hem wel anders beleven.
Begrijpen waar je gedachten vandaan komen
Met alleen positief denken, ben je er natuurlijk niet zomaar. Want wat daarbij wel belangrijk is, is om goed om bij jezelf na te gaan waarom je een bepaalde betekenis toekent aan een gebeurtenis. Waaróm stoor je je aan de file waar je in staat? Wil je graag nuttig bezig zijn omdat je bang bent dat je anders te kort schiet? Wil je graag dat je collega’s zien dat je op tijd bent en hard werkt? Wil je je afspraak niet teleurstellen door te laat te komen? Wat zit er achter jouw gedachten? Wat is voor jou belangrijk op dat moment? Welke positieve intentie zit er achter je negatieve denken op dat moment? Wat zou je graag willen wat nu niet kan door de file? Want met die intentie kun je wel iets. Als je weet wat voor jou belangrijk is, kun je er wat mee doen. Het geeft je de mogelijkheid om daar mee aan de slag te gaan.
Maak er een feestje van
Zo moest ik laatst naar een feestje waar ik vrijwel niemand kende. Ik ben daar niet zo goed in. Ik vond het enorm spannend. Ik was dan ook de hele dag al gespannen en nerveus zonder dat ik me dat goed realiseerde. Mijn zoon zag dat wel en zei heel wijs: “Ach mama, trek leuke kleren aan, maak er iets gezelligs van. Wie weet ontmoet je wel weer nieuwe leuke mensen daar!” Ik moest er enorm om lachen. Want zo is het ook. Me er druk over maken, hielp me sowieso niet. Maar uitspreken dat ik het spannend vond om alleen te gaan en daar niemand te kennen, hielp wel. Erkennen dat ik bang was om er niet tussen te passen of geen aansluiting te vinden met anderen was alleen al een opluchting. En het herkaderen ook. Want wie weet zou ik er nieuwe mensen ontmoeten. Het was spannend, maar ook een kans. En als ik het niet leuk zou vinden, dan kon ik ook zo weer naar huis. Ik kende er toch niemand! Dat herkaderen hielp mij de dag door en ik heb een ontzettend leuke avond gehad die door ging tot in de late uurtjes. De week er na ben ik met de mensen die ik op het feestje ontmoette, opnieuw op pad geweest en was het ontzettend gezellig.
Mijn zoon had helemaal gelijk gehad; het is maar net hoe je het bekijkt!
Meer weten?
Wil je meer weten over het werken aan jouw eigen werkgeluk? Neem gerust eens contact met me op via werkgelukdebaas@fontys.nl
ps. Sta je vaak in de file en ben je nog op zoek naar een leuke podcast om naar te luisteren? Zoek dan eens naar de podcastserie ‘werkgeluk de baas’ via https://open.spotify.com/show/1USwQjagtdSTH8pjzM4IuR?si=cb8c0fa0fa964db0 (ook te vinden in jouw eigen podcast app)
Vind ik leukOver Rosalie Reichardt
Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.