Een aantal weken geleden liep ik met een goede vriendin door een mooi stukje natuur toen we dit klaverveld tegenkwamen. Ik –die van geluk mijn werk heb gemaakt – werd daar natuurlijk direct heel blij van! Wat een geluk..! Mijn ogen speurden als vanzelf het veld door: op zoek naar dat ene klavertje vier!
Natuurlijk was dat klavertje vier niet te vinden. Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg. En ik besefte me hoe metaforisch dat is voor wat ik heel veel tegenkom in mijn werk als geluksdeskundige: mensen die op zoek zijn naar ‘het geluk’.
Niet gek, want alles om ons heen lijkt maakbaar. De mogelijkheden zijn eindeloos. Gelukkig zijn en gelukkig worden is helemaal hot. Daarbij komt: de arbeidsmarkt staat te springen om deze gelukszoekers die menen dat het gras ergens anders groener is. Maar is dat ook zo?
Zien wat er altijd al was
Laat ik voorop stellen dat ik zelf ook heel vaak zeg dat je in de eerste plaats natuurlijk verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Anderen kunnen beïnvloeden hoe jij je voelt, maar niemand anders dan jijzelf kan jou écht gelukkig maken. Toch gaat het bij het zoeken naar jouw geluk niet om het zoeken naar dat éne klavertje vier. Want, zoals Ellen van Straalen in mijn podcast ‘werkgeluk de baas’ ook zegt: “continu streven naar gelukkig zijn, maakt juist ook dat je je heel ongelukkig kunt voelen” En het is doodvermoeiend. Niemand is immers continu gelukkig.
Het gaat om het zien wat er altijd al was. Zoals ik dat enorme groene veld vol klavertjes zag en besloot te stoppen naar het zoeken naar dat ene klavertje vier, maar gewoon lekker ging liggen. Genieten van de zachte ondergrond, de zon op mijn gezicht, genietend van de mooie dag en het goede gezelschap. Want mijn geluk wás daar gewoon: klavertje vier of niet..
Jouw uitdaging
Dat is wat ik mensen in mijn werk ook adviseer. Focus vooral op dat wat er al is. Geniet meer bewust en check steeds bij jezelf: zoek ik naar iets dat er niet is of ga ik genieten van dat wat ik al heb? Dus mijn uitdaging voor jou vandaag: wat heb je deze week gedaan waar je echt van genoot? En ga dát de komende tijd vaker bewust opzoeken.
Inspiratie nodig? Beluister de podcast ‘werkgeluk de baas’ via deze link op Spotify of zoek hem op in jouw eigen podcast. Ik wens je veel geluk! J
Vind ik leukOver Rosalie Reichardt
Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.