“Fuck geluk?!’

Ja! Fuck geluk!

Voor iemand die van werkgeluk haar werk geeft gemaakt, is dat wellicht een bijzondere uitspraak. Ik zal hem toelichten..

Vandaag viel bij mij de nieuwste psychologie magazine op de mat. Met aandacht voor de andere kant van geluk.. Met de boodschap dat het ok is, of juist heel waardevol, om álle emoties te voelen. Ook de ongelukkige emoties. Want ook die horen er bij. Een gevoel van opluchting, herkenning en blijdschap ging door me heen toen ik deze editie van het tijdschrift zag. Want niet heel lang geleden nam ik zelf meerdere podcast afleveringen op over hoe OK het is om óók ongelukkig te zijn. Dat voelde heel kwetsbaar, maar vond ik zo belangrijk om te doen..

Altijd maar streven naar geluk is namelijk een onhaalbaar doel! Het idee dat geluk maakbaar is en dat het je eigen schuld is als je niet gelukkig bent, is voor sommigen een enorme last. En óók ik roep dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Oók ik vertel dat geluk voor een groot deel beïnvloed wordt door je eigen keuzes. En óók ik vertel dat geluk (deels) maakbaar is.

Shit is ok!

Soms zijn de dingen ook gewoon even enorm shit! Soms overkomen je nare dingen waar je je geen raad mee weet. Dat kan groot zijn of heel klein. Want soms regent het, is het somber buiten of heb je gewoon geen zin in gezelligheid. En dan ben je gewoon heel even ongelukkig. EN DAT IS OK! Je af en toe somber of klote voelen, hoort er bij. Het betekent niet dat er iets mis met je is. Al lijkt dat soms wel zo. Door alle berichtgeving over geluk, werkgeluk en alle happy pictures die je op je socials ziet voelt het alsof we altijd gelukkig moeten zijn. Ik als ‘miss werkgeluk’ al helemaal…

Wat mij helpt is om op die momenten even stil te staan. Om mijn emoties te voelen en te begrijpen waarom ik me voel zoals ik me voel. Juist op die momenten is het goed om te luisteren naar je gevoel. Wat wil het je vertellen? Wat heb je nodig? Met nieuwsgierigheid en compassie. Zonder oordeel of verwijt. Gewoon even voelen. Gun jezelf die tijd.

Wil je meer tips over HOE je dat doet? Luister dan ook de podcast Werkgeluk de Baas. In aflevering 3 ‘omarm je ongeluk’ en aflevering 4 ‘het echte gesprek’ hoor je waardevolle tips!

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.