Het kan soms best eenzaam zijn als directeur of leidinggevende aan de top van een organisatie. Daarover had ik onlangs een heel mooi gesprek met Erleyne Brookman, directeur bij Pink Roccade Local Goverment. Het klinkt wellicht wat zwaar, maar het gevoel van eenzaamheid en het niet kunnen delen, is wel iets dat ik regelmatig hoor van leidinggevenden die ik spreek.

Geen onderdeel van het team

Waar je als medewerker van een team echt onderdeel bent van het team en lief en leed kunt delen met elkaar (lekker mopperen over de leidinggevende bijvoorbeeld), sta je als leidinggevende toch altijd net buiten dat team. Je hoopt dat je medewerkers met je delen wat hen dwars zit en waar zij tegenaan lopen, maar zeker weten doe je dat niet. De vraag blijft of je werkelijk weet wat er écht speelt.

Daarbij blijf je bij teamuitjes, feestjes en borrels nog steeds de leidinggevende en zul je je wellicht toch nét wat professioneler opstellen. Misschien gaat dit onbewust of voelt het heel natuurlijk, maar toch.. de kans bestaat dat je je ook dan niet helemaal één voelt met de mensen om je heen. Het betekent wellicht ook dat je jezelf niet altijd volledig zult laten zien.

Maar andersom geldt dat ook: vaak ben jij degene die meer weet dan de medewerkers. Wanneer er gereorganiseerd moet worden bijvoorbeeld of wanneer er bezuinigd gaat worden of ontslagen zullen volgen. Dat soort dingen direct delen, kan veel onrust veroorzaken en moet je dus zorgvuldig doen. Maar dat betekent ook dat je er geruime tijd alleen de last en verantwoordelijkheid voor draagt. Dat kan eenzaam voelen.

Je kunt niet alles weten

Wat Erleyne heel mooi deed was vertellen dat het voor haar juist ook als een opluchting voelde dat er ook een andere manier is: namelijk wél delen dat het soms lastig is. Toegeven dat zij als directeur ook niet altijd alle antwoorden heeft. Net als toegeven dat die enorme verantwoordelijkheid soms ook gewoon zwaar is. Want dat is het ook! Al menen we dat leidinggevenden alles moeten weten en kunnen: dat is natuurlijk niet zo. Het mooie van jezelf uitspreken en het delen is dat je er dan achter komt dat ook niemand dat van je verwacht. Dat het even niet weten, gewoon ok is. Je hebt niet voor niets een heel team dat ook heel veel expertise heeft.

Kwetsbaarheid leidt tot meer werkgeluk

Jezelf uitspreken naar het team heeft als voordeel dat je je opstelt als mens en een gesprek kan houden van mens tot mens. Dat leidt tot verbinding en wederzijds respect. En je zet je medewerker ook in zijn of haar kracht. Door van de verantwoordelijkheid een gezámenlijke verantwoordelijkheid te maken, geef je de medewerker meer autonomie en zet je hem of haar in op haar expertise. En het is bewezen dat precies dát tot meer werkgeluk leidt!

Wat mij betreft een heel mooi voorbeeld van hoe je je als leidinggevende kwetsbaar mag opstellen en hoe dat zorgt voor je eigen werkgeluk én dat van anderen. Want laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal gewoon maar mensen met alles wat daarbij hoort!

Nieuwsgierig geworden naar de podcast aflevering met Erleyne? Beluister hem in de podcast serie ‘werkgeluk de baas’ via https://share.transistor.fm/s/2e227077 of in jouw eigen podcast app

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.