Leren en innoveren vraagt om een open, nieuwsgierige houding. Maar soms kan het aanvoelen alsof iets jouw zicht, hart en pad blokkeert. Iets dat onaantastbaar en onbeweeglijk lijkt. Het is makkelijk om dan te verzuren, op te geven en te denken dat jij te zwak bent, te weinig invloed hebt en dat dit nooit zal veranderen.

De man zonder armen

Toen ik vandaag een wandeling maakte op het TU/e terrein zag ik een standbeeld van een man zonder armen die voorover gebogen staart naar een grote steen die voor zijn voeten ligt.

Ik vond geen titel of omschrijving van het beeld, maar voor mij verbeeldt het hoe onbeholpen en machteloos je je kan voelen wanneer je het gevoel hebt geen invloed uit te kunnen oefenen op je omgeving. Je ziet de steen, maar hebt de armen en de kracht niet, lees vaardigheden en zelfvertrouwen om de uitdaging die voor je ligt aan te kunnen pakken. Je kan je verder voorover bukken en de steen van steeds dichterbij bekijken totdat je uit onbalans raakt en met je neus boven op de steen kwakt. Maar die steen blijft zwaar en onbewogen liggen. Vreselijk frustrerend en pijnlijk voor je neus en ego.

No alt text provided for this image

Groei en verandering kost tijd

Ik liep weer verder toen een rood gekleurd eikeltje mijn aandacht trok. Het eikeltje was uit zijn bruine schil gebarsten en lag daar gedeeltelijk ontbloot in de open lucht met één wortel stevig verankerd in de aarde. Dit eikeltje is nu misschien nog niet zo indrukwekkend, ook al is wat hij doet wel van vitaal belang; hij groeit enthousiast en zoekt zijn eigen weg. Hij heeft nu slechts één wortel, maar leg het op een afstandje van de steen en geef het de tijd. Je zult zien dat na verloop van tijd en onder de juiste omstandigheden dit eikeltje uit zal groeien tot een eikenboom met een krachtig wortelnetwerk dat blijft groeien en zich niet laat tegenhouden door de onbewogen steen. Hij groeit er langs, onderdoor of overheen en zaait later nog meer eikels om de steen heen.

De steen verandert niet, maar jij wel

Soms ligt iets (nog) buiten jouw cirkel van invloed, maar als je jezelf de tijd gunt om te groeien dan ontwikkelt jouw cirkel van invloed met je mee. Misschien blijft de steen liggen en kom je nog meer onbewogen stenen tegen onderweg. De steen verandert niet, maar jij wel. Je hoeft niet te winnen van de steen zolang jij de vaardigheden en het zelfvertrouwen ontwikkelt dat jij naast de steen jouw ruimte durft in te nemen. Op deze manier blijft de steen waar en wie hij is, maar vormt hij niet langer een hindernis voor je. Je kan met de steen samenleven en toch zo hoog en breed groeien als jij wilt. Ook dat is leren en innoveren.

Eikeltje planten

Het spreekwoord: ‘Er is een steen van zijn hart gevallen’ betekent zoveel als er is een groot probleem van hem afgevallen. Welke steen zou jij van je af willen laten vallen en welk eikeltje zou jij hiervoor kunnen planten? Ik hoor het graag van je in de comments of via de mail: danae.bodewes@fontys.nl

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.