Regelmatig wordt aan mij gevraagd om mijn tips en ervaringen op het gebied van podcast te delen. Daarom heb ik 21 tips verzameld voor docenten die met podcast willen starten.
Tips en ervaringen over podcast
Die tips worden donderdag 11 juni 2020 a.s. gepubliceerd in een handig eBook. Dit eBook kan je gratis in je mailbox ontvangen door je aan te melden voor de nieuwsbrief ‘Toekomst van Onderwijs’. Aanmelden kan hier.
Waarom podcast voor docenten?
Veel van onze studenten zijn zeer handig met het gebruik van software, apps en nieuwe media om met elkaar te communiceren. Als docent kan je daar handig gebruik van maken door ze op te zoeken op de online kanalen waar ze toch al aanwezig zijn. Veel studenten gebruiken Spotify en iTunes om muziek en podcast te luisteren van hun favoriete artiesten. Je kan als docent op Spotify ook jouw podcast publiceren, zodat jouw huidige (en toekomstige!) studenten je daar makkelijk kunnen vinden. Op die manier kunnen studenten luisteren naar jouw verhaal en ontdekken dat ze dat verhaal interessant vinden. En daarover meer willen leren.
Studenten werven voor Minor, Bachelor en Master opleidingen
Zo kan je bijvoorbeeld toekomstige studenten inzicht geven in de toffe Minor die je gaat aanbieden. Of een (nieuwe) opleiding waarvoor studenten zich kunnen aanmelden. Super handig dus om in contact te komen met nieuwe studenten! Ook gebruik ik Spotify voor mijn podcasts om in contact te komen met docenten en schoolmanagers in het onderwijs (en bedrijfsopleiders in het bedrijfsleven), maar ook om in contact te blijven met bestaande mijn contacten. Iedereen kan zelf kiezen wanneer ze luisteren naar de podcast. Dat is ook een groot voordeel!
Podcast in perspectief
Voor mij is een podcast slechts een van de vele, vele gereedschappen die onder de noemer ‘Nieuwe Media’ of ‘Media Wijsheid’ vallen. Er is een lange lijst met handige software tools voor gebruik op school en in de virtuele klas. Denk aan bekende tools zoals:
- Padlet,
- Kahoot!,
- Mentimeter,
- Socrative,
- Airtable,
- Trello,
- Discord en
- Slack.
- en nog veel meer handige tools om met studenten te samen te werken.
Die passen wat mij betreft allemaal in trends rondom onderwijs vernieuwing, waarin we leeromgeving gaan herontwerpen door:
- Flexibiliteit bieden in mobiliteit door samen te komen middels Virtual Reality,
- Artificial Intelligence (AI) om patronen te herkennen en adaptief leren en onderwijzen in de virtuele klas mogelijk maken,
- Gamification om leren interessant te houden en zichtbaar te maken.
- Didactische verrijking zoeken middels Internet of Things
- Leren adaptief te maken door het ontwerpen van Persoonlijke Leeromgeving
Bovenstaande lijst is niet compleet en er komt nog veel meer komt aan bod in de nieuwsbrief: Toekomst van Onderwijs.
21 tips over podcast voor docenten
Hieronder het beloofde overzicht van de 21 tips op basis van mijn ervaringen. De verdere toelichting en uitwerking van al deze tips op basis van mijn kennis en ervaring kan je gratis als eBook ontvangen in je mailbox!
- Begin met een geweldige titel
- Kies voor elke aflevering onderwerp dat jouw publiek aanspreekt
- Maak een lijst met gasten die je graag wilt spreken
- Bereid je gast voor op het gesprek
- Zorg tijdens opname voor goede audio kwaliteit van de podcast
- Na de opname: een goede edit is erg belangrijk
- Verwerk Call To Action
- Hosting eindproduct: jouw podcast
- Nu begint de Marketing en Communicatie: maak visuals
- Na de eerste publicatie
- Luister naar je publiek
- Maak jezelf vindbaar
- Maak aanvullende inhoud
- Publiceer regelmatig
- Maak lijst van bronnen waar je graag genoemd wilt worden
- Controleer jouw statistieken
- Adverteren
- Experimenteer met verschillende soorten sociale media.
- Evalueer jouw sterke en zwakke punten
- Valkuilen
- Geniet van dit nieuwe avontuur
De uitwerking van bovenstaande tips en adviezen op basis van mijn kennis en ervaring kan je als eBook ontvangen in je mailbox door je aan te melden voor de gratis nieuwsbrief ‘Toekomst van Onderwijs‘.
Werkt de link niet? Kopieer dan onderstaande URL:
https://www.getrevue.co/profile/ronaldscheer/
Over Ronald Scheer
Ronald Scheer is an educator based at Fontys University of Applied Sciences in Eindhoven. Ronald is deeply engaged in the field of Engineering and is associated with the Robotics & Mechatronics professorship. In addition to his teaching role, he wears the hat of a skilled video and podcast creator within the professorship. Beyond the classroom, Ronald extends his expertise to assist fellow educators in crafting engaging learning materials for both online and classroom activities. His passion lies in enhancing the educational experience through multimedia content creation and innovative teaching methodologies.
- Web |
- More Posts(147)