De eerstejaars studenten Mechatronica van Fontys Engineering in Eindhoven hebben de resultaten van hun allereerste project gedemonstreerd aan mede-studenten, ouders, docenten en andere belangstellenden. Dit vond plaats in het nieuwe gebouw De Rondom waar Fontys Engineering sinds 1 september 2019 is gehuisvest.

Over het studenten project
Dit project ‘Project0’ gaf een introductie op vragen zoals:

  • Wat is Mechatronica?
  • Hoe word ik een professional?
  • Hoe leer ik werken in een team?
  • Hoe zorgen we ervoor dat we ook werken als een team?
  • Hoe ziet een Mechatronisch project eruit?

Opdracht
De opdracht voor elke individuele groep was om een pingpong bal te verplaatsen over 3 coordinaten X, Y en Z op een plaat van 30*40 centimeter. De opdracht was dusdanig ontworpen dat de individuele groepen alle platen achter elkaar konden plaatsen en zodoende 1 grote ‘knikkerbaan’ konden maken. Een super tof project waaraan met veel enthousiasme is gewerkt door de studenten.

Over de avond zelf
Uitleg voor ouders
De avond bestond uit twee delen: de ouders kregen in de grote collegezalen op de vierde etage uitleg over de opleiding Mechatronica door Engineering docenten Fieke Geurts, Bart-Jan van Lierop en Max Bogers.

Demonstratie door studenten
Vervolgens werden in de grote zaal op de derde etage de projecten gedemonstreerd die de studenten in de afgelopen zeven weken hebben gemaakt.  De belangstelling van ouders was zeer groot en daarom hadden de studenten extra hun best gedaan om ervoor te zorgen dat ook alles werkte zoals het was bedacht. De presentatie bij de project demonstraties was in handen van Mechatronica docente Maartje van de Ven.

Meer dan techniek alleen
De opdracht bevatte uiteraard verschillende aspecten van Mechatronica, maar de techniek alleen is niet het belangrijkste om een succesvol project neer te zetten. Andere belangrijke componenten die de kern vormen van succesvolle projecten zijn o.a.:

  • samenwerken,
  • creativiteit,
  • inlevingsvermogen,
  • doorzettingsvermogen en
  • luisteren naar elkaar.

Daar is dan ook veel aandacht aan besteed gedurende de looptijd van dit project.  Dit alles zorgt ervoor dat onze studenten veel plezier hebben in de opdrachten die ze mogen uitvoeren in het eerstejaar bij Mechatronica.

Video
De avond was een groot succes. De studenten zijn trots op het gemaakte werk, de ouders zijn trots op hun kinderen en de docenten Mechatronica zijn trots op de studenten. Helemaal top dus!  Voor een sfeer impressie zie:

 

NB: video is gemaakt op persoonlijke titel door Ronald Scheer.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Ronald Scheer

Ronald Scheer is an educator based at Fontys University of Applied Sciences in Eindhoven. Ronald is deeply engaged in the field of Engineering and is associated with the Robotics & Mechatronics professorship. In addition to his teaching role, he wears the hat of a skilled video and podcast creator within the professorship. Beyond the classroom, Ronald extends his expertise to assist fellow educators in crafting engaging learning materials for both online and classroom activities. His passion lies in enhancing the educational experience through multimedia content creation and innovative teaching methodologies.