Het HBO leidt op tot een professional die in staat moet zijn om goed toegepast onderzoek te kunnen doen. De opvattingen en wijze van (het doen van) onderzoek zijn al zo lang ik werk in het onderwijs aan verandering onderhevig. Zo zijn er binnen toegepast onderzoek verschillende routes mogelijk zoals: participatief onderzoek, actie onderzoek, ontwerpgericht onderzoek. Daarnaast staat de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksmethoden niet stil. Gelukkig beweegt de ondersteuning van onderzoek mee in dezelfde cadans.
In de afgelopen periode heb ik weer een aantal studenten mogen begeleiden tijdens hun afstudeer fase. Studenten en docenten zijn, door snelle ontwikkelingen, soms niet op de hoogte van ontwikkeling van handige (online) tools. Deze tools zouden de kwaliteit van het onderzoek kunnen verhogen. Belangrijker, ze maken het onderzoek denk ik makkelijker en leuker. Daarom dacht ik eens een paar tools de revue te laten passeren, dan kunnen docenten die dit lezen wellicht deze hulpmiddelen de volgende groep studenten meegeven. Studenten die dit lezen kunnen er gedurende hun hele opleiding eigenlijk profijt van hebben. Er zijn tips vanaf de keuze van de opzet van een onderzoek en de onderzoeksmethode(s), tot aan de laatste puntjes op de i met spelling en grammatica.
Methodes voor Onderzoek
Het DOT Framework (dat staat voor: “Design Oriented Triangulation”). Het is een raamwerk dat zijn oorsprong heeft om ICTers in opleiding het eenvoudiger te maken om onderzoek te doen. Dit is natuurlijk veel breder toepasbaar! Binnen dit framework staan een aantal methodes goed omschreven, dit kan helpen als een student niet precies weet welke methode past. (https://ictresearchmethods.nl/Methods) Update: Onlangs vond ik een frisse versie van hetzelfde model: CMD Methods Pack – find a combination of research methods that suit your needs.
Daarnaast is veel informatie over het schrijven van scripties en het doen van onderzoek te vinden op Scribbr. Er is een goede omschrijving in het verschil tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek en de methoden die gebruikt kunnen worden binnen deze typen onderzoek: https://www.scribbr.com/category/methodology/
Literatuur en Grafische Weergaven
Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van Google Scholar (https://scholar.google.com/). Dat is denk ik wel de beste start om interessante literatuur bronnen te vinden. Soms is het alleen lastig, aangezien niet alle bronnen gratis beschikbaar zijn. Daar is natuurlijk wel iets op gevonden, als extensie voor de browser (Chrome en Firefox): Lazy Scholar (http://www.lazyscholar.org/)
Soms wil je nog niet iets verder zoeken, of weten hoe bepaalde informatie tot stand is gekomen. Dan kan ik denk ik deze mooie ontwikkelingen delen. Er zijn de afgelopen jaren verschillende tools op de markt gekomen die de aaneenschakeling van literatuur laten zien. Zo kun je komen tot de bron (de originele gedachte) of zien hoe dat literatuur binnen een vak gebied wordt gebruikt (geciteerd). Deze pagina laat vijf ontwikkelingen zien: https://www.litmaps.co/post/5-visualisations-to-accelerate-your-research.
Data Verzamelen met Behulp van Webcrawling
Soms wil een student voor een onderzoek veel informatie van het web halen. Bijvoorbeeld een product analyse, of informatie over concurrenten op het web. Dan is misschien een webcrawler, een data verzamelaar, een oplossing?
Met dit hulpmiddel kun je informatie geautomatiseerd informatie van (een aantal) website(s) laten halen. Het vergt wel wat tijd om te begrijpen hoe deze tooling werkt, maar ik denk dat voor veel onderzoek dit heel handig kan zijn. Uiteindelijk zal het je tijd besparen als je veel onderzoek doet naar informatie die te vinden is op websites. Misschien is het wel een must om het te leren in deze digitale tijd.
Er zijn teveel (goede) voorbeelden en veel smaakverschillen in webcrawling. Deze website zorgt voor een goede start: https://prowebscraper.com/blog/50-best-open-source-web-crawlers/ naast veel mogelijkheden ook een goede uitleg van de functionaliteit!
Automatisch Transcriberen (speech to text)
Iedereen die onderzoek heeft gedaan met interviews kent waarschijnlijk het werk van het transcriberen. Een tijdrovende bezigheid om alles op papier te krijgen om het vervolgens te analyseren. Langzaamaan komen er gelukkig ook tools (zie hieronder) die direct audio en video kunnen coderen. Deze tools zijn echter nog vrij kostbaar. Helaas wordt nog vaak verwacht dat het gewoon in tekst wordt omgezet. Er zijn verschillende tools, zoals https://www.amberscript.com . Meestal geven deze tools een aantal minuten gratis weg, en mag je daarna gaan betalen (freemium). Het kan ontzettend in tijd besparen als je veel mag transcriberen, dan is de hulp groot. Let wel op dat er een aantal randvoorwaarden zijn om dit goed te laten verlopen, zoals een heldere opname zonder teveel achtergrond ruis en een goede uitspraak.
Coderen van Interviews (, audio, video en plaatjes).
Bij kwalitatieve analyse is het vaak nodig om te coderen. Vaak worden interviews gecodeerd om er vervolgens een (thematische) analyse op los te laten. Natuurlijk kun je al veel in Excel als je daar een beetje handig mee bent. Een gratis alternatief is bijvoorbeeld https://www.taguette.org/. Een eenvoudige en transparante tool waarmee je snel onderweg bent.
Er zijn tegenwoordig steeds meer tools die ook webpagina’s, social media, video, audio en plaatjes in de analyse (codes) mee kunnen nemen. Dit noemen ze dan vaak “mixed methods”. Helaas zijn veel van deze tools betaald en vaak niet zo goedkoop. Dan is Excel voor een student toch vaak de betere optie. Al moet ik zeggen dat https://www.quirkos.com/ voor “slechts” 6 euro per maand voor studenten, de beleving van coderen wel vergroot!
Schema’s, Flows of Overzichten Maken
Veel onderzoek vraagt op een zeker moment om een schema of een overzicht te maken. Dat kan van swimlane tot vergelijking zijn, de uitwerking van een SWOT of SOAR model, of het inzichtelijk maken van een customer journey. Dan zijn er verschillende tools om dit te kunnen doen. MS Visio en PowerPoint zijn vaak al hele handige tools. Er zijn ook verschillende online tools. Ik ben zelf erg gecharmeerd van de mogelijkheden en diversiteit die Visual Paradigm biedt, geheel online en zonder kosten of registratie.
Presentatie, Brochure of Infographic (Design)
In dit geval is PowerPoint (of een variant daarvan) een prima keuze. Als je helemaal custom design wilt dan is Adobe (o.a. photoshop, illustrator) misschien wel een goede richting. De Adobe tools vragen best wat wat tijdsinvestering om ze onder de knie te krijgen. Die tijd is er niet altijd en waarschijnlijk helemaal niet in een afstudeertraject. Een speciale en unieke presentatie maken is gelukkig steeds makkelijker met online tools die snel een gaaf resultaat geven. Tip: zorg wel dat je vooraf weet wat je wilt maken en welke informatie je wilt delen! Een van tools die ik zelf gebruik is dan https://www.canva.com. Er zijn natuurlijk meer van dit soort design tools aanwezig op het web, ik ben wel nieuwsgierig welke jullie gebruiken.
Plagiaat Check
Wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen is dat er een werkstuk wordt ingeleverd met daarin plagiaat. Plagiaat is het werk (of ideeën) van iemand anders ‘letterlijk’ overnemen en doen alsof het werk van jezelf is. Dit is meestal niet zo bedoeld, het wordt vaak snel gezien als fraude. Het is namelijk een schending van het intellectuele eigendom van de originele schrijver. Om dit te voorkomen zijn er gratis online plagiaat checkers voor je document! Maak daar dankbaar gebruik van.
Online Hulp met Spelling en Grammatica
Een gratis spellings- en grammatica check kan tegenwoordig geheel online. Bijvoorbeeld met https://www.corrector.co/nl/ Je knipt en plakt (een deel van) je tekst en laat de spellingscontrole vervolgens mijn werk doen. Ik zou dit bij officiële stukken altijd aanraden bovenop de hulp die je natuurlijk al vanuit MS Word krijgt aangeboden.
Daarnaast is er nog een betaald alternatief (ik heb geen aandelen), maar heb wel een tijd gewerkt met Grammarly. Er is een gratis versie die je kunt gebruiken die al meer verbeteringen geeft dan Word, maar de betaalde versie voegt veel waarde toe als je veel teksten moet schrijven. Of al je eenmalig een goede controle wilt doen voor bijvoorbeeld een scriptie: https://www.grammarly.com/
Jullie hebben misschien ook nog geniale tools, tips en trucs voor onderzoek – zet deze gerust in de comments!
Vind ik leukOver Dries van den Enden
Sr. Docent Fontys - iFontys/Innoversity lid - Oprichter van de minor Data Driven Business Lab - Praktisch onderzoeker naar Hybride onderwijs (waar student, docent en werkveld van en met elkaar leren).
- More Posts(30)