Socrates maakte ons al 400 jaar voor Christus alert op het belang van nieuwsgierigheid; ‘Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niks weet’. Dit inzicht en zijn vragende houding kwam hem duur te staan. Iets met een gifbeker….

Nieuwsgierigheid is eigen aan de mens en toch werd het eeuwenlang gezien als een zonde in plaats van een deugd. Pas tijdens de verlichting begon men de kracht en voordelen van nieuwsgierigheid opnieuw in te zien.

Terug naar nu. De wereld om je heen verandert continu waardoor jouw kennis steeds korter juist en relevant is. Je zult daarom continu jezelf en je omgeving moeten bevragen: Waarom doen we wat we doen? Doen we nog wel het juiste? Hoe kan het anders? Hoe kunnen we dit samen doen? Bedrijven weten dit ook en vragen daarom steeds vaker om een nieuwsgierige, ondernemende houding.

Toch gaat ruimte geven aan nieuwsgierigheid niet vanzelf en is schaamteloos je nieuwsgierige zelf zijn op het werk en zelfs op school geen vanzelfsprekendheid. Hoog tijd voor de emancipatie van de nieuwsgierige mens! Leer je eigen nieuwsgierigheid herkennen en aanwakkeren. En bedrijven die nog geen ‘echte’ ruimte geven aan nieuwsgierigheid: Wees nieuwsgierig naar nieuwsgierigheid!

Je leest meer over het belang van ruimte nemen voor en ruimte geven aan nieuwsgierigheid in dit interview met Ronald Buitenhuis voor Managementboek.nl

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.