‘Maar als zij niet gewoon zeggen wat ze willen, dan hebben ze pech! Dan beslis ik wel!’
Dat was één van de uitspraken tijdens de leiderschapstraining die onze studenten mochten volgen bij Eugenie Obers (Bon a pact). Studenten Bedrijfsmanagement MKB kregen middels de Insights Discovery methodiek inzicht in hun eigen denk- en communicatie patronen. Ontzettend waardevol, want het kwartje viel zichtbaar in de groep. Niet iedereen denkt en communiceert op dezelfde wijze. Er zijn mensen die beslissingen nemen op basis van feiten en cijfers en er zijn mensen die beslissingen nemen vanuit gevoel en harmonie. En dan heb je nog de mensen die eerst denken en dan doen en de mensen die juist direct handelen.
Als je een manager bent die snel handelt en graag knopen doorhakt, maar je team heeft meer tijd nodig, dan kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Of het wordt niet opgemerkt en er worden beslissingen gemaakt die helemaal niet worden gedragen door de groep: ‘Waarom willen ze nou niet?’
Gisteren werd dat pijnlijk duidelijk. Ook voor mij! Want ik zag bij mijn studenten éxact hetzelfde gebeuren als dat wat ik ook aantref in veel organisaties waar ik kom: het management staat heel ver van de werkvloer. Zij denken anders en handelen anders dan het team. En beiden vinden ze elkaar maar lastig en soms zelf incompetent.
Na verloop van tijd zag ik daar in het klaslokaal gebeuren wat ik meer leidinggevenden gun: dat zij inzicht krijgen in hun eigen stijl van denken en doen. En dat zij zich realiseren dat andere mensen wellicht totaal anders in elkaar zitten. Dat de jaarcijfers de medewerkers geen bal interesseren omdat zij veel beter functioneren in een groep die lekker in hun vel zit. Of dat medewerkers juist niets kunnen met vage instructies die ruimte geven voor autonomie, maar behoefte hebben aan duidelijke richtlijnen.
Juist daarom is afstemming zo belangrijk. En ook gisteren weer leerde ik opnieuw dat zelfinzicht en inzicht in de ander cruciaal is voor goed teamwork! En dat dit een basisvoorwaarde is voor goed leiderschap.
Vind ik leukOver Rosalie Reichardt
Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.