Ineens is het anders. Keihard zijn we allemaal aan het werk. Vanuit huis werken, omdat een virus ineens om zich heen grijpt. Nieuwe vormen zoekend voor het begeleiden van studiekeuze, voor alle scholieren en studenten die aan onze deur komen. Vanuit het ministerie wordt gebeld. Minister van Engelshoven komt virtueel op bezoek. Zij wil graag met ons in gesprek over onze studiekeuzebegeleiding. Over de stappen die we zetten om nu, meer dan ooit online, keuzeprocessen te begeleiden. Ze roemen goede initiatieven als online proefstuderen (sneak preview), Goede Start, online-actiepagina’s voor studiekeuze, de Startthermometer. Onze aanpak op studiesucces wordt gezien.

Maar is het wel zo anders? Ik blijf ook vanuit huis keihard werken, want de noodzaak voor goede studiekeuzebegeleiding is onveranderd. Mijn drive om daar een bijdrage aan te leveren blijft hetzelfde. Het besef dat de overstap voor onze jongeren spannend en ongewoon is staat mij, als altijd, scherp voor ogen. Ik besef dat goede informatie, welkom zijn, realistische ervaringen en de reflectie daarop, tot zelfselectie en beargumenteerde keuzes leidt. Keuzes waar studenten trots op kunnen zijn, zodat ze gemotiveerd de volgende stap kunnen zetten. In het absolute geloof dat ze de goede keuze gemaakt hebben. Eigenlijk is het niet eens zo anders. Voor mij dan. Ik denk dat dat ook geldt voor mijn collega’s.

Ineens is het anders. Keihard waren ze aan het werk. Op weg naar het eindexamen. Vol goede moed op een succesvolle afloop. Maar dan ineens. Online de laatste lessen en geen eindexamen, examenstunt of gala voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. Onzekerheid over de mogelijke afronding van je mbo-opleiding en wellicht pas slagen als je al aan je nieuwe hbo-uitdaging begonnen bent. Niet de gedroomde closure, een feestelijke markering van een mijlpaal die je doet beseffen dat je er klaar voor bent. En dan, in dat alles toch de studiekeuze.

Die is voor velen echt anders. Op afstand, zonder de fysieke steun van ouders of vrienden die met je meegaan naar een open dag. Niet gewoon wat op de achtergrond, omdat je toch wel mee kan luisteren naar de vragen van anderen. Niet de vrijheid voelen om de 100 vragen die je hebt af te vuren op docenten en studenten. Via chat, mail, telefoon en videobellen heel veel zelf initiatief moeten nemen. Studie kiezen in een tijd waarin realistische ervaringen niet voor het oprapen liggen. Hoe dan!

Ik denk dat we daar, zo goed als we kunnen, antwoorden op proberen te geven. Door samen goed na te denken over wat nodig is voor een zorgvuldige studiekeuze, ook in deze bijzondere tijd. Door het uitlichten van een studiekeuze-pad online, het meekijken met lessen en webinars mogelijk te maken. Met sneak previews, beroepen en opleidingen vol in beeld op de website. Met chatmogelijkheden met docenten en studenten en, als je wilt, een check-in bij Fontys. Zodat iedereen zich toch goed voor kan bereiden. Maar vooral door er straks, in het najaar als de realiteit net even anders blijkt te zijn, ook te zijn. En juist daar moeten we dit jaar misschien met elkaar nog scherper op zijn. Het stopt nooit met de begeleiding van de studiekeuze. Elke student die voor ons kiest verdient, ook als het even anders gaat, ons warme welkom, onze optimale begeleiding, ons hoogwaardig onderwijs. Jij en jouw talent doen ertoe. Dat is onze belofte. Die van mij en al mijn collega’s.

Bij Fontys staat studiesucces voor de aandacht voor de studentenloopbaan van ieder individu. Voor succesvolle aansluiting tussen de schooltypen die hij doorloopt en de soepele overgang naar de arbeidsmarkt. Studiesucces staat ook voor studeerbaarheid van onze onderwijsprogramma’s. Voor maximale aandacht voor de bredere persoonsvorming van elke student. En ja, studiesucces staat ook voor rendement-optimalisatie. Met de focus op het beperken van uitval als daar onnodig talent mee verloren gaat en succesvolle switch als kiezen, ondanks alle inspanningen, niet in een keer goed gaat. Dat blijft allemaal overeind ook in deze bizarre tijd.

Maar eerlijk. Stiekem hoop ik dat we elkaar toch snel ook weer in het echt kunnen ontmoeten. Van dichtbij samen op hbo-avontuur. Misschien wel een van de mooiste dingen die er zijn.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosemarie Moonen

Consultant Marketing en Studiesucces bij Fontys Hogescholen. Passie voor de studieloopbaan van jongeren. Aandacht voor de knelpunten in de (studie)loopbaanketen, studeerbaarheid van onderwijs, brede persoonsvorming en employability.