Een paar weken geleden was ik samen met mijn goede vriendin op het zonnige Spaanse eiland Formentera. Toen we met de boot aankwamen, huurden we fietsen. Gewapend met een routekaart van het eiland gingen we op pad. Vol goede moed begonnen we onze fietstocht langs prachtige baaien, stranden en mooie uitkijkpunten.

En ja, hoor! Binnen no time waren we verdwaald. Want in het echt bleken er zo veel meer fietspaden, wegen en zandweggetjes te zijn dan op mijn kaart stonden. Mijn kaart gaf slechts een deel van de werkelijkheid. We besloten de kaart weg te leggen en gewoon te genieten van dat wat op ons pad kwam.

Toen ik vlak na dat avontuur naar mijn opleidingsdag ‘Professioneel communiceren’ bij opleidingsinstituut Phoenix ging, kwam die landkaart ook ter sprake. Ik leerde de kaart te gebruiken als symbool voor communicatie. Want elk mens heeft zijn eigen ‘landkaart’. Ieder mens bekijkt de wereld op zijn of haar eigen manier. En ieder mens heeft zo zijn eigen werkelijkheid. We denken allemaal dat hoe wij de wereld zien, ook echt de wereld ís. Maar zoals bleek op die dag op Formentera: de werkelijkheid is duidelijk veel groter dan de visie of kaart van één persoon.

Wat mij betreft ligt hier ook een belangrijke sleutel als het gaat om werkgeluk; om écht in gesprek te gaan met de ander en de visie van de ander te leren kennen. Om te begrijpen hoe de ander denkt, waar de ander vandaan komt en wat de ander nodig heeft. Dat vergt moed. Want dat betekent ook dat je open staat voor het feit dat jouw eigen wereldbeeld soms beperkt is. Dat er andere manieren zijn om de werkelijkheid te bekijken. En dat is heel spannend. Het maakt je kwetsbaar, het vereist moed om écht te leren luisteren en verbinding te maken met de ander. En het is ook nog eens een kunst om niet alles voor iedereen op te willen lossen, maar gewoon het gesprek aan te gaan en de verantwoordelijkheid daar te laten waar hij hoort.

Zo was het voor ons op Formentera heel spannend om de kaart weg te leggen, te verdwalen en maar te zien waar we uitkwamen en wat er op ons pad kwam. Tegelijkertijd leidde het voor ons tot een fantastische dag, mooie avonturen en hebben we enorm genoten. Het echte eiland bleek veel uitdagender én mooier te zijn dan op mijn kaart stond.

Dus..mijn uitdaging voor een ieder die dit leest: probeer open te staan voor de visie voor anderen, vraag door en toon lef door je eigen kaart af en toe ook eens weg te leggen. Én laat anderen ook eens in jouw kaart kijken..

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.