In veel van mijn blogs en artikelen schrijf ik over hoe je als leidinggevende dingen voor je team kunt doen. Hoe je de leden uit jouw team in hun kracht kunt zetten. Want als leidinggevende houd je jezelf nou eenmaal veel bezig met anderen.
Toch vergeten we vaak hoe belangrijk het ook is om als leidinggevende goed voor jezelf te zorgen. Want als jij goed voor je team zorgt; wie zorgt er dan voor jou? Juist: ook jij!
Eerst jezelf, dan de ander
Wie wel eens met het vliegtuig vliegt, kent die zuurstofmaskers die boven de stoelen hangen, vast wel. Tijdens de veiligheidsinstructie wordt verteld hoe je in geval van nood altijd als eerste dat masker bij jezelf opzet en daarna pas bij bijvoorbeeld je kinderen. Heel lang begreep ik dat niet. “Hoezo eerst voor mijzelf zorgen en daarna pas mijn kinderen in veiligheid brengen?” Ik vergat echter één belangrijk element: als ik zelf geen zuurstof heb, kan ik mijn kinderen niet redden! Dus voor mijzelf zorgen is essentieel om überhaupt mijn kinderen te kunnen redden.
En met leidinggeven is het eigenlijk niet anders. Want je kunt pas écht goed voor de mensen uit jouw team zorgen als je zelf lekker in je vel zit. Als je zelf uitgerust bent, als je zelf niet om komt in het werk en niet (te) gestrest bent. Toch voelt het voor veel leidinggevenden niet goed om je eigen welzijn prioriteit te geven. Veel leidinggevenden die ik ken, zorgen juist heel graag en heel goed voor hun team. Zij lopen de gaten dicht waar mensen steken laten vallen en zijn altijd en overal bereikbaar. Zij lopen harder wanneer het team dat niet meer kan.
En hoewel ik absoluut respect heb voor deze harde werkers, druist dat tegen goed leiderschap in. Want er gebeuren op dat moment 2 dingen:
- Hoe harder jij loopt, hoe meer je team vertraagt (en minder verantwoordelijkheid neemt)
Of
- Jij zet de toon voor het harde werken waardoor je teamleden ook structureel (net als jij?) over hun grenzen gaan en op den duur wellicht uitvallen of weglopen.
Voorbeeldgedrag
Het verbaast me keer op keer dat veel leidinggevenden zich er niet bewust van dat hun gedrag enorm bepalend is voor de sfeer en cultuur in een organisatie! Net zoals kinderen kijken naar het gedrag van hun ouders en dat imiteren, zo kijken medewerkers naar het gedrag van hun leidinggevende en reageren daar op.
Leidinggevenden die zich bewust zijn van al die ogen die op hen gericht zijn, willen zich vaak van hun beste kant laten zien. Want wie wil nou niet laten zien dat ie opgewassen is tegen de taak die er ligt? En wie neemt je serieus als je laat zien dat jij het ook soms ingewikkeld, spannend, lastig of stressvol vindt?
Toch blijkt uit divers onderzoek dat juist door die voorbeeldrol het ontzettend belangrijk is om jezelf ook kwetsbaar op te stellen. Door te laten zien dat jij ook maar een mens bent en het soms ook niet weet, zet je je team meer in hun kracht. Door eerlijk te zijn laat je zien dat het ok is om fouten te maken of het soms even niet te weten. En je leert je team dat het belangrijk en gezond is om je grenzen aan te geven als jij dat ook doet.
Want als je jezelf niet af en toe wat zuurstof geeft, wie moet dan jouw team leiden in tijden van nood?
Weten hoe anderen dat doen?
Beluister dan nu seizoen 2 van de podcastserie ‘Werkgeluk de baas’. In dit seizoen spreek ik met heel diverse leiders over hoe zij het doen. via Spotify of jouw eigen podcast app.
Vind ik leukOver Rosalie Reichardt
Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.