“We willen wel iets met werkgeluk, maar wat kost dat? En nog belangrijker, wat levert me dat op? Want ik vind het prima om er wat mee te doen, maar dan wil ik wel een ‘Return On Investment’ zien”.

Je wilt niet weten hoe vaak ik gesprekken heb over wat investeren in werkgeluk nou eigenlijk oplevert. Waarom zou men moeten investeren? In mijn presentaties en workshops heb ik om die reden de cijfers paraat en laat ik dit zien:

De gelukkige medewerker:
..is gemiddeld slechts 1 dag per jaar ziek (ipv 7 dagen)
..is in een werkweek van 40 uur maar liefst 32 uur gefocust (ipv slechts 16 uur)
..voelt zich 5x zo vaak energiek en steekt anderen aan

Diverse onderzoeken laten net weer andere cijfers zien, maar allen zijn ze het eens over het positieve verband tussen werkgeluk, productiviteit, verzuim en behoud van medewerkers. Daarnaast heeft een hoge mate van werkgeluk invloed op de klanttevredenheid, veerkracht, effectiviteit en loopbaansucces.

Er zijn collega’s in het werkveld die bij de vragen over het rendement van werkgeluk afhaken en zeggen: ’organisaties die me daarom vragen, die missen de kern. Die zijn alleen geïnteresseerd in de cijfers en missen de essentie als het om werkgeluk gaat. Daar ga ik niet mee in zee’. En dat begrijp ik ergens wel.

Change of mind
Hoewel investeren in werkgeluk loont, gaat het natuurlijk niet alleen om het rendement. Mensen die me die vragen stellen, vertellen me eigenlijk een andere boodschap. Namelijk dat ze doodsbang zijn om écht met werkgeluk aan de slag te gaan. Dat ze niet weten waar te beginnen en bang zijn om zelf in de spiegel te kijken. Want werkgeluk centraal stellen, is een change of mind. Het is een andere manier van werken en van leidinggeven en dus verandering. En laten we dat nou vaak heel lastig vinden; ons eigen gedrag veranderen. Toegeven dat we het misschien anders moeten aanpakken.

Vertrouwen en loslaten
En daarnaast is er nog iets anders wat voor veel leidinggevenden heel eng is: écht vertrouwen op je mensen. Vertrouwen dat zij niets dan goeds voor ogen hebben. Dat zij niet de kantjes er vanaf zullen lopen als jij er niet bovenop zit. Dat als zij plezier hebben, dit niet betekent dat ze niet productief zijn, maar dat ze juist daardoor op andere moment extra productief zijn. Het betekent ook dat je ze mag vertrouwen als zij zelf ideeën of initiatief tonen. Dat je ze mag loslaten en dat het dan ook goed komt. Misschien slaan zij linksaf waar jij rechts zou zijn gegaan. Misschien maken zij fouten die jij wilde voorkomen. Maar ach..

Als je terugdenkt aan je eigen jeugd en de vergelijking maakt tussen leidinggeven en opvoeden, zul je je waarschijnlijk ook beseffen, dat loslaten nodig is om groei te bewerkstelligen. Dat hoe strenger je ouders vroeger voor jou waren, hoe rebelser jij werd (althans, ik wel!). En dat loslaten, maar er voor je mensen zijn op de momenten dat het nodig was juist een heel mooie route is.
En dan levert het wellicht andere dingen op dan je had verwacht. Maar hee, dat is ook rendement!

Wil je meer weten over het rendement van geluk? in aflevering 2 ‘Rendement van geluk’ van de podcast serie ‘werkgeluk de baas’ heb ik het precies hierover met Leon Brummelhuis. Hij is eigenaar van de organisatie ‘Rendement van geluk’. Je vindt de podcast via werkgelukdebaas en hij is ook te vinden in jouw eigen podcast app!

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.