Hoe staat het met jouw energieniveau?

Wist je dat nieuwsgierig zijn je letterlijk energie geeft? Dit komt onder andere door de neurotransmitters noradrenaline en dopamine. De combinatie van deze ‘stofjes’ maakt je alert en zorgt voor focus, energie en plezier.

Ik had vorig jaar de eer om een bijdrage te leveren aan een publicatie boordevol tips om meer energie te krijgen. Op pagina 32 tot en met 34 van ‘Vandaag nog vol energie…en anders morgen!’ lees je meer over nieuwsgierigheid, energie, liefdesrelaties, mijn ervaringen in Mozambique en omgaan met onzekerheid.

Grappig en voorspelbaar hoe dingen kunnen lopen. Ik draag bij aan een boek over het hebben van meer energie. En dan vind ik de tijd en energie niet om het boek met aandacht te lezen en er een post over te schrijven.

Soms zijn er teveel dingen tegelijk leuk én/of belangrijk zoals in mijn geval een verhuizing, thuiswerken met een puberzoon en een dochter in de peuterpuberteit, kluswerk aan huis en tuin, gefaseerd verjaardags- en ‘house warming’ bezoek, het afronden van een mooi project en natuurlijk het schrijven van mijn boek ‘Een leven lang nieuwsgierig’.

Ik legde ‘Vandaag nog vol energie’ iedere keer weer bovenop mijn ‘to do’ stapel en toch verdween hij weer onderop. Dankzij het vrije paasweekend en het gevoel dat ik het boek wilde lezen in plaats van moest lezen is het me toch gelukt en meer dan dat.

No alt text provided for this imageHet kostte me geen moeite, maar gaf me juist energie. Het leest als een trein en ik heb er ook echt iets van opgestoken. De vele tips inspireren tot energie gevende gewoonten.

 

Aangezien ik het al druk genoeg heb, heb ik geen volledig nieuwe gewoonten gekozen. Ik heb gekozen voor het bewust(er) en gerichter inzetten van verwaterde of nog onvoldoende ingesleten gewoonten die mij plezier geven en helpen mijn energieniveau op peil te houden.

‘Door tijd te nemen creëer je tijd’

  • (Nog) minder multitasken; teveel tegelijk willen doen slurpt energie en gaat ten koste van mijn focus en het plezier dat ik beleef aan wat ik doe. Ik ga in blokken werken zodat ik me op één onderwerp/project per keer richt en ik zo makkelijker in een flow kom.
  • ‘Niet time managen maar energie managen’; door het thuiswerken vergeet ik pauze te nemen en te rusten. Ik word vaak afgeleid door mijn huisgenoten en huishoudelijke taken. Ik voel me daardoor verplicht om in de overige beschikbare tijd zoveel mogelijk werk te verzetten. Wat erbij inschiet is het nemen van echte rust om op te laden. Lekker lummelen, buiten wandelen of fietsen zonder doel en zonder devices.

Meer kunst en natuur

  • In en rondom mijn nieuwe huis is meer ruimte voor kunst en natuur. Ik heb mezelf en mijn gezin getrakteerd op twee grote schilderijen in onze tuinkamer en mijn nieuwe werkkamer is een uitstalling van etsen en kleine schilderijen die mij raken en inspireren. Ik haal onze tuin binnen door bloemen op tafel te zetten en zorg voor de planten en zaailingen die straks (weer) naar buiten mogen.
  • Ben je op zoek naar betaalbare kunst? Kijk dan eens op de website onterfdgoed.nl.
  • Heb je net als ik weinig kennis van tuinieren en wil je toch ‘groene vingers kweken’? Zoek dan eens onder de term ‘moestuinieren’ en zoek een link uit die bij jou past.

‘Douchen is een feest’

Douchen is een geweldig moment om even uit je hoofd te stappen. Voel het water dat over je lichaam loopt, ervaar het verschil tussen warm en koud, gebruik een fijne spons of lekker ruikende zeep, masseer je hoofdhuid met je vingertoppen wanneer je je haar wast. Ik douche sinds mijn verhuizing in januari koud af. Het doet me veel goed, maar het voelt ook wel een beetje aan als bikkelen. Ik ga nu meer genieten van de start van mijn douche-ervaring.

‘Spelen moet’

Spelen is een geweldige manier om je nieuwsgierigheid vrij baan te geven de creativiteit te stimuleren. Nu heb ik het geluk om twee kinderen als huisgenoot te hebben. Ik hoef alleen maar met hen mee te spelen en mijn blik staat weer op verwondering en plezier in plaats van ernst en plichtsbesef.

Welke gewoonten geven jou energie?

Ik hoor het graag van je. Deel jouw tips in de comments hieronder of via de mail: danae.bodewes@fontys.nl

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.