Met dank aan CyberTowel hebben we recent de kans gekregen om de Apple Vision Pro uit te proberen bij Fontys ICT. Deze testperiode betrok niet alleen collega’s en studenten, maar ook mijn familie thuis. Mijn zoons, van respectievelijk 14, 10 en 6 jaar oud, vonden de bril verrassend leuk en bijzonder gebruiksvriendelijk. Hoewel ik zelf geamuseerd was door de technologie, geef ik, wanneer ik moet kiezen, de voorkeur aan de lichtere Ray Ban-bril van Meta, die helaas geen projecties op de glazen toont.

We hebben de mening gevraagd van collega’s die het konden testen:

Ferry Wonders merkte direct twee belangrijke punten op:

  1. “De interface van de Apple Vision Pro is bijzonder intuïtief, vergelijkbaar met die van de Apple Watch. Het voelde meteen alsof ik thuis was; ik kon moeiteloos navigeren en vinden wat ik nodig had. Dit soort gebruiksgemak maakt Apple-producten zo aantrekkelijk.”
  2. “Wat me echt verbaasde was de kwaliteit van de AR-projectie. De beelden waren scherp en duidelijk, niet doorschijnend zoals bij andere AR-systemen. Dit, gecombineerd met het draagcomfort, maakt dat ik me kan voorstellen dat toekomstige generaties deze bril dagelijks zullen dragen, niet alleen voor plezier maar ook voor educatieve doeleinden. Echter, de gedachte dat we mogelijk naar een toekomst gaan waar we constant ‘online’ zijn, brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee.”

Bart van Gennip deelde zijn bevindingen: “Ik vond het ongelooflijk spannend om de Apple Vision Pro zelf te ervaren na er zoveel over gezien en gelezen te hebben. De audio- en videokwaliteit waren indrukwekkend. Toch was ik enigszins teleurgesteld dat we tijdens de testperiode beperkt waren tot slechts enkele applicaties zoals YouTube en een meditatie-app. Ik ben echter zeer benieuwd naar de toekomstige toepassingen die deze technologie ons zal bieden.”

Leon van Bokhorst was zeer enthousiast: “De Apple Vision Pro vervaagt de grens tussen realiteit en virtuele realiteit op een manier die ik nog niet eerder had ervaren. Elk detail van de projectie was levendig en bracht de virtuele wereld tot leven. Dit opent niet alleen de deur naar nieuwe methoden van onderwijzen en interactie met studenten, maar biedt ook spannende perspectieven voor mijn onderzoek naar interactieve leeromgevingen.”

Aljoscha Reuther uitte enkele bedenkingen: “Aanvankelijk was ik zeer geïnteresseerd om de bril zelf uit te proberen na alles wat ik in de media had gezien. De kwaliteit van het scherm was indrukwekkend en er was geen merkbare vertraging, wat mijn zorgen over eventuele bewegingsziekte wegnam. Echter, na enige tijd merkte ik dat objecten op de achtergrond begonnen te pixeleren, wat de ervaring enigszins vertroebelde. Ook vraag ik me af over de lange termijn bruikbaarheid van ruimtelijk computergebruik, gezien de beperkte batterijduur en het gewicht van de bril.”

Jan Salge keek vooruit: “De Apple Vision Pro is misschien nog niet de definitieve vorm van augmented reality of XR, maar het geeft wel een spannend voorproefje van wat mogelijk zou kunnen zijn als de apparaten beter geïntegreerd en minder omvangrijk worden. Apple’s streven om deze technologie sociaal en toegankelijk te maken is prijzenswaardig, hoewel we er nog niet zijn. Dit apparaat is een indrukwekkend staaltje techniek dat nog geen specifiek doel dient, maar het opent wel deuren voor ontwerpers om na te denken over ‘wat als’ scenario’s.”

Check onze compilatie:

Conclusie

De Apple Vision Pro biedt een interessante blik op de toekomst van augmented reality. Hoewel het apparaat technisch gezien geavanceerd is, blijft de vraag naar de echte bruikbaarheid en de praktische toepasbaarheid bestaan. De mogelijkheden voor onderwijs en interactief leren zijn veelbelovend, en de toekomst van XR ziet er opwindend uit.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Erdinc Sacan

Docent ICT & Business