Een tijdje geleden sprak ik met mr. Huibert-Jan van Roest. Hij is van 2010 tot 2019 advocaat geweest. In die tijd begon hij in de avonduren met stand-up comedy. Aanvankelijk een hobby, maar het liep langzaam maar zeker uit de hand. Inmiddels is zijn “knock-out comedy crew theatertour” alweer aan het derde seizoen toe. En in maart 2021 begint Huibert-Jan aan de try-outs van zijn avondvullende show.

Podium ervaring leidt tot trainingsbureau Spreken voor Publiek
Omdat Huibert-Jan regelmatig op een podium staat, geeft hij op basis van zijn ervaring, trainingen over ‘Spreken voor publiek’. Hij richtte daarvoor het trainingsbureau Sprekenvoorpubliek.nl op. Dat bestaat inmiddels twee jaar.

Boek met tips over Spreken voor publiek
Toen in maart 2020 de corona-crisis uitbrak, had Huibert-Jan van Roest ineens tijd over. Ook spreek-trainer Esther van der Voort had ineens tijd over. Die tijd hebben ze gebruikt om samen het boek ‘Weg met wollig!’ te schrijven.

Veel praten en weinig zeggen
Het idee om een boek te schrijven sudderde al een tijdje. Als oud-ambtenaar (Esther) en oud-advocaat (Huibert-Jan) ergerden ze zich al jaren aan mensen die heel veel woorden gebruiken om eigenlijk niks te zeggen. In het boek ‘Weg met Wollig!’ vertellen ze aan zeven verschillende personages, die elk op hun eigen manier wollig zijn, hoe ze helder kunnen spreken. En daar kunnen docenten ook van leren.

Stappenplan met 5 tips
In het boek ‘Weg met wollig!’ gebruiken de auteurs een stappenplan om een boodschap over te brengen. Dat plan bestaat uit de vijf stappen:

  • Wat moet ik eigenlijk doen?
  • Wat heb ik daarvoor nodig?
  • Wat wil ik eigenlijk zeggen?
  • Hoe wil ik dat zeggen?
  • Wat doe ik op mijn podium?

Ons gesprek is beschikbaar als podcast. Daarin legt Huibert-Jan de (eeuwenoude) oorsprong van dit stappenplan uit.

MS Teams sessie (of Zoom sessie) voorbereiden
Dit stappenplan is volgens Huibert-Jan ook heel goed toepasbaar als je een online sessie (of een fysieke bijeenkomst) wilt voorbereiden.

Studenten teams hebben er ook baat bij
Tijdens het gesprek raakten we aan de praat over het robotica team ‘Team Rembrandts’ van Fontys Engineering in Eindhoven. Het team werd het afgelopen jaar wereldkampioen in de FIRST Robotics Competition in Detroit, USA. Daar was in Nederland relatief weinig media-aandacht voor. Tijdens ons gesprek dachten we hardop na over hoe we ervoor konden zorgen dat het team meer ‘supporters’ krijgt, zodat het nieuws rondom het wereldkampioenschap (en toekomstige wedstrijden) ook ‘echt’ gaat leven bij een breder publiek.

Aanbod
Dat is een leuke uitdaging voor een “chef communicatie” van het team. Tijdens het gesprek doet Huibert-Jan een aanbod dat bijna te mooi is waar te zijn. Wil je weten wat dat aanbod is? Luister dan direct hier:

Oplossingen voor de arbeidsmarkt van morgen
Podcast serie Toekomst van Onderwijs
Het gesprek tussen Huibert-Jan van Roest en Ronald Scheer is opgenomen in het kader van de podcast serie ‘Toekomst van Onderwijs, oplossingen voor de arbeidsmarkt van morgen’. Hierin praat Ronald Scheer met Trainers, Coaches, Docenten en andere onderwijs professionals die hun visie op ‘het onderwijs van morgen’ willen delen. Ook mensen uit het bedrijfsleven komen uitgebreid aan het woord. In beide gevallen staat de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs centraal.

Nieuwsbrief Toekomst van Onderwijs
Bij de podcast serie hoort ook een nieuwsbrief Toekomst van onderwijs. In die nieuwsbrief is alle kennis gebundeld die de gesprekspartners delen met Ronald Scheer. De vele tips en adviezen bieden elke (onderwijs)professional inspiratie om de dagelijkse (onderwijs)praktijk te verbeteren. Je kan je kosteloos abonneren op de nieuwsbrief Toekomst van Onderwijs. Dan mis je niets.

Luisteren via Spotify of iTunes
Alle afleveringen van de podcast serie ‘Toekomst van Onderwijs’ vind je o.a. hier op Spotify.

Geen Spotify abonnement? Luister dan gratis via Transistor.fm.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Ronald Scheer

Ronald is parttime werkzaam als docent bij Fontys hogeschool voor Engineering in Eindhoven. Binnen Engineering is hij verbonden aan het lectoraat voor Robotica & Mechatronica. Vanuit het lectoraat is hij betrokken bij de minor Adaptive Robotics. Tevens is coach van het succesvolle studenten team 'Robohub Eindhoven'. Ronald is bovendien coach van studententeam 'Team Rembrandts 4481'. Dit team werd in 2019 wereldkampioen in de wereldwijde First Robotics Competitie. Bovendien is Ronald gespreksleider van podcast series over het snijvlak tussen Onderwijs, Techniek & Innovatie. Alle afleveringen zijn te vinden op alle bekende kanalen, zoals Spotify, Soundcloud, Google Podcasts en Apple Podcasts. Naast zijn werk bij Fontys publiceert Ronald de podcast serie 'De Toekomst van Onderwijs: Oplossingen voor een veranderende arbeidsmarkt'. Over dit genoemde onderwerp maakt Ronald niet alleen een podcast serie, maar ook een nieuwsbrief. In dat kader geeft hij ook regelmatig lezingen en treedt hij op als dagvoorzitter op beurzen & online conferenties. Ronald Scheer is afgestudeerd aan de faculteit der Toegepaste Onderwijskunde van de Universiteit Twente. De podcast series 'Wij zijn Fontys' en 'De Toekomst van Onderwijs' worden geproduceerd en gepubliceerd op persoonlijke titel.