Scrum is al een aantal keer op onze Facebookpagina voorbij gekomen. In de afgelopen weken zijn we hier zelf mee gaan werken en hebben Ard en Ruben ook al een workshop gegeven bij onze collega’s in Eindhoven zoals hierboven te zien is. Maar wat is Scrum eigenlijk?

Het is een ‘Agile Framework’ wat kan worden ingezet om in teams zo effectief en flexibel mogelijk samen te werken. Normaliter zie je Scrum vaak terug in de ICT-wereld waarbij het gebruikt wordt voor de projectplanning om bijvoorbeeld software te ontwikkelen. Maar niet alleen in de ICT blijkt het te werken. Inmiddels wordt het steeds vaker toegepast op businessafdelingen zoals Marketing, Sales en HR.

Het opzetten van scrum begint vaak met een eisenlijst van taken van een project die de opdrachtgever heeft. Voordat er een product of dienst geleverd kan worden, zijn er veel verschillende en losse taken die uitgevoerd moeten worden. Deze eisen en taken worden los geformuleerd en in een ‘backlog’ geplaatst. Deze is gesorteerd op urgentie van hoog naar laag.

Het doel is om alle taken uit de ‘backlog’ op een effectieve manier als team uit te werken  in een zogenoemde sprint. Een sprint is een periode van twee tot vier weken waarna er een concreet product of een deel van het product af is. Dit wordt vooraf vastgesteld door het team in samenspraak met de opdrachtgever. In dit proces staat het tussendoor terugkoppelen aan de opdrachtgever en collega’s centraal. Het is de bedoeling dat taken en planning overzichtelijk worden weergegeven en collega’s of verschillende teams samenwerken. Op deze manier is het gehele proces inzichtelijk voor alle partijen en kunnen collega’s of de teams elkaar ondersteunen waar nodig.

Bent u nieuwsgierig geworden wat scrum verder inhoudt en wat het voor uw organisatie kan betekenen? Wij leggen dit met plezier aan u uit! Wij bieden een workshop aan om u op een innovatieve manier kennis te maken met deze werkwijze. Na afloop zijn u en uw team in staat deze werkwijze toe te passen in uw dagelijkse werkzaamheden.  Het is natuurlijk mogelijk om deze workshop passend te maken voor uw team of afdeling.

Ook nieuwsgierig naar deze workshop of het wil je meer weten over het Sociaal Innovatie Centrum Tilburg? Neem contact met ons op of kom een keer binnen lopen.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over SIC Tilburg

Het Sociaal Innovatie Centrum (SIC) is een innovatief onderwijsconcept van Fontys Hogescholen in samenwerking met externe partners op het gebied van sociale innovaties. Het Sociaal Innovatie Centrum Tilburg is een samenwerking tussen Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en Midpoint Brabant. Studenten werken daar samen met twee uitvoeringsorganen van Midpoint; Midpoint Centrer for Social Innovation (MCSI) en Leren en Werken. Het doel van deze samenwerking is om op deze manier studenten kennis te laten maken met de praktijk waarin het ondernemen centraal staat. Het is een leerproces met een vrije insteek om verantwoording en het ondernemerschap aan te leren. Studenten richten zich op projecten en thema’s zoals bijvoorbeeld: het schrijven van white papers over relevante en actuele HR-thema’s, een gespreksmethode opzetten omtrent loopbaan coaching, een intern HR-beleid opzetten voor coöperatie MCSI om te groeien naar een ‘community’ en het doen van onderzoek naar interventies gericht op preventie van jeugdwerkloosheid.