Een tijdje geleden werd ik gevraagd om een stuk te schrijven over het thema ‘ondernemen’. Meteen gebeurde er iets bij mij. Ik dacht namelijk in eerste instantie: ‘Ik? Waarom ik?’ En dat terwijl ik toch al drie jaar ondernemer ben. Heel lang heb ik namelijk gedacht dat ik geen echte ondernemer was. Ja, naast dat ik bij Fontys werk, heb ik mijn eigen coach praktijk, maar dat ben ik vooral gestart omdat ik het ontzettend leuk vond om te doen. Niet omdat ik nou zo’n goede ondernemer ben, ik ben slechts zelfstandige. Ondernemen zit niet echt in mijn bloed, dacht ik.

Een uit de hand gelopen hobby

Toch realiseer ik me dat ik dat vooral mijzelf heb aangepraat. Want als ik terug denk aan mijn kinderjaren, herinner ik me nog heel goed hoe ik al op de basisschool mijn eigen handeltje startte: ik maakte postkaarten en die verkochte ik. Allerlei soorten kaarten voor elke gelegenheid, van diverse materialen en zo nu en dan op bestelling. Mooi in geseald met een enveloppe er bij en een prijsstickertje er op. Iedereen die bij ons thuis langs kwam drukte ik het mandje met kaarten onder de neus en op iedere (rommel)markt in het dorp was ik te vinden met mijn kaarten. Het geld gebruikte ik om weer nieuwe knutselspullen te kopen. Zo kon ik mijn eigen hobby in stand houden. Want dat was het: een hobby. Geen onderneming.

En zo zie ik mijn coach-  en trainingspraktijk eigenlijk nog steeds: als een uit de hand gelopen hobby. Ik doe wat ik leuk vind: mensen coachen die vast zijn gelopen of juist willen ontdekken waar hun talenten écht liggen. En ik geef workshops en trainingen voor teams en leidinggevenden om het beste uit zichzelf het team te halen en te werken aan hun werkgeluk. Vooral super leuk om te doen. Daarbij versterkt het werk in mijn praktijk mijn werk bij Fontys: ik sta met twee benen in het bedrijfsleven en gebruik mijn ervaring uit de praktijk om studenten te leren en te begeleiden. En door mijn praktijk kom ik weer ontzettend mooie mensen tegen die leuke opdrachten hebben voor studenten. Hoe tof dat dat elkaar kan versterken!

Purpose

Maar is het dan geen onderneming als je het vooral doet omdat je het leuk vindt, vroeg ik me af? Dat ik als werkgelukdeskundige die vraag nog stel, is misschien bizar. Maar ook ik leer elke dag. En ik besef met dat volgens mij dát ook ondernemerschap is: doen wat je ontzettend leuk vindt. Met passie, met je hart en met een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen.

Onlangs sprak ik voor de podcastserie ‘Werkgeluk de baas’ met Nanda van Aalst over haar ondernemerschap en hoe zij haar weg vond toen zij op het randje van een burn-out besloot dat ze het helemaal anders moest gaan doen. Dat ze haar hart wilde volgen en niet langer wilde doen wat van haar verwacht werd. ‘Purpose’ noemt ze het: doen waar je écht blij van wordt en waar je hart sneller van gaat kloppen. En heel eerlijk: dat is precies wat ik doe. Bij Fontys én in mijn eigen onderneming.

Het zit in ons bloed

Misschien zit het ondernemerschap me toch in mijn bloed. Want mijn kids omarmen het op hun manier ook. Afgelopen zomer timmerde onze oudste zoon een marktkraampje, knutselde mijn dochter allerlei armbandjes in elkaar en voorzag de middelste alle artikelen van passende prijsjes. Op de camping en langs de fietspaden verkochten ze aan alle toeristen hun zelfgemaakte waar. En als de voorraad op was, kochten ze nieuwe materialen om weer door te gaan. Ieder zijn taak en de passie was goed zichtbaar op hun snoetjes. Heerlijk om te zien en heel eerlijk: bij mij ging het ook weer kriebelen.

Ondernemen is ook gewoon fantastisch. Op mijn manier en gewoon omdat ik het ontzettend leuk vind. En is dat niet ook waarom ondernemers ondernemer zijn?

Ps. Vind je het leuk om te luisteren naar hoe andere ondernemers en leidinggevenden werken aan hun werkgeluk en dat van hun team? Luister dan naar de podcastserie ‘werkgeluk de baas’. Te vinden in jouw eigen podcast app. De aflevering met Nanda is hier te vinden.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.