20160521_083133

Sinds dit schooljaar moeten studenten Pedagogiek in hun tweede jaar verplicht op studiereis. Fontys vindt een internationale ervaring belangrijk voor hun perspectief op diversiteit. Beloning? 1,0 EC!

Thuisblijvers volgen een programma @home, een reeks excursies in eigen land, langs diverse projecten. De rest heeft de keuze uit 7 bestemmingen in Europa: van Barcelona tot Gent, via Krakow tot Berlijn. De studiereis naar Istanbul werd om veiligheidsredenen omgeboekt naar Marokko. Ouders opgelucht, studenten teleurgesteld. Na een week dankbaar werk in een weeshuis kwamen ze daar van terug, wat een verrijkende ervaring!

Zelf stap ik als ‘mentor-papa’ in een volle bus naar Berlijn, voor een rit van 9 uur. De verhouding student-docent is 15 op 1, 60 studenten op 4 docenten. Een grote touringcar rijdt voor in Sittard. De sfeer van de schoolreis zit er meteen goed in. Zeker als een 3-tal jongens een Bus Bingo met prijzen houdt. Ook de Duitsland Quiz valt in goede aarde. Weten we meteen het motto van de stad Berlijn: “Arm aber sexy!”, wat goed past bij het studentenleven.

Berlijn is echt adembenemend hip en bruisend, en er is genoeg ruimte bovendien. Slechts 3,5 miljoen inwoners, wat niet zo veel is voor een wereldstad. 3 miljoen Duitsers en een half miljoen buitenlanders, vooral expats en start-up ondernemers. Echt mooi is de stad niet, maar er zijn veel bijzondere plekken. Met de bus naar concentratiekamp Sachsenhausen net buiten Berlijn is daar een van. In stilte op pad met een digitale gids maakt nederig. Onder de indruk keert de jeugd weer terug naar de hostel.

Twee collega’s zijn ervaren Berlijn-gangers, met 10 resp. 5 bezoekers jaren op hun conto. Hun spontane rondleiding door het centrum is populair, want bijna alle studenten gaan mee op pad. Langs Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie, via de Muur naar Hitlers Bunker onder de grond. De jongeren hangen aan hun lippen, om wat lessen geschiedenis op te zuigen. Onderweg is er tijd voor ijsjes en fris, want het is warm geworden. Zo wordt het nuttige met het aangename gecombineerd.

Dat is sowieso het geheim van een goede studiereis: een mix van nut en lol. ’s Ochtends op excursie naar Kindergarten en Grund-/Fach-Schulen, ’s middags vrij voor sight-seeing en shoppen, ’s avonds op stap. Een groepsroes ontstaat mysterieus, dat hangt plotseling in de lucht. Discotheek en Karaokebar zijn prima ingrediënten, net als een vroeg maar stevig ontbijt iedere ochtend. Ook toenemende en algehele brakheid schept een band. Net als de man met de hamer echt toeslaat is de midweek voorbij. Met een rugzak vol mooie herinneringen, die met terugwerkende kracht altijd nog mooier worden, is het tijd om te vertrekken.

Op de terugweg wordt op de schermen in de bus de klassieke film Goodbye Lenin gedraaid, over de nostalgie naar de oude DDR. Bijna alle studenten zijn reeds in dromenland. Berlin, Auf Wiedersehen!

Gerben van Eeuwijk, 6-6-2016

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Gerben van Eeuwijk

Gerben van Eeuwijk is docent Sociologie bij Fontys Pedagogiek. Als lid van de kenniskring Diversiteit blogt hij over maatschappelijke onderwerpen.