Op 6 januari mocht ik als waarnemend bestuursvoorzitter van Fontys het nieuwe jaar openen. In mijn toespraak stelde ik dat ‘ontwikkeling’ het absolute kernbegrip is binnen onze organisatie. Ik probeerde dat te illustreren aan de hand van een recente gebeurtenis die me raakte.

Ik mocht binnen een zorginstelling in Tilburg aansluiten bij een praktijkles voor en door studenten verpleegkunde. Zij gingen met elkaar in gesprek over wat ze tegen komen in de beroepscontext, maar vooral ook wat ze daar zelf bij ervaren en leren. We moesten allemaal iets over onszelf vertellen aan de hand van een voorwerp. Ik diepte mijn sleutelbos uit mijn broekzak, bekeek de bos eens goed en in een flits was ik een kleine 50 jaar terug in de tijd. Naar het moment dat mijn ouders mij een eigen sleutel van de achterdeur van het huis toevertrouwden.

Ik was een jaar of negen, tien. Nog maar een menneke.

Ik heb die sleutel al tijden niet meer; het huis is al lang geleden verkocht, en mijn ouders zijn niet meer in leven. Maar die ring van de sleutelbos is nog dezelfde.

Die ring is getuige geweest van mijn ontwikkeling in de voorbije halve eeuw.

Ik daag jullie uit: ga eens in je gedachten terug naar het moment dat je zelf een jaar of tien was. Maak dan de reis naar het nu. Je zult zien dat je nog steeds dezelfde persoon bent, maar dat je je wel hebt ontwikkeld.

Hou dat beeld vast. Want dit geldt ook voor Fontys. Zoals jullie wellicht weten, zijn wij bezig met de eerste stappen om tot een nieuwe strategie te komen. Een strategisch plan voor de komende vijf jaar. Ja, we staan er goed voor, bij Fontys. Maar nee, we gaan niet tevreden achterover leunen.

Vanuit de kern die Fontys al decennia lang is, blijven we onszelf ontwikkelen

Dat kan ook niet anders, in een samenleving die bol staat van de razendsnelle, ingrijpende veranderingen, op vrijwel ieder aspect van ons leven. Het kan ook niet anders, omdat we zelf ook steeds hameren op het ontwikkelen van de talenten van jonge mensen én op een leven lang ontwikkelen van professionals.

Wat is dan die kern die er al is bij Fontys? Wat maakt Fontys de prachtige club waar ik met veel plezier en trots leiding aan mag geven? Voor mij zijn dat op de eerste plaats de mensen – jullie dus, mijn 4.500 Fontys-collega’s en de 45.000 studenten die hier de basis leggen voor hun toekomst. Al die mensen spelen een belangrijke rol in het proces om tot een nieuw strategisch plan te komen. We gaan de hele organisatie – dat betekent dus studenten en medewerkers van alle instituten en opleidingen, op alle locaties – om input en feedback vragen. En ook de buitenwereld, onze partners in het werkveld, worden van harte uitgenodigd om mee te denken.

We willen de rijkheid aan kennis, ideeën, perspectieven en inspiratie van de Fontys-gemeenschap en van ons netwerk ten volle benutten. Natuurlijk, zo’n proces vraagt ook om duidelijke keuzes, en daarvoor is er een College van Bestuur aangesteld. Maar de input op de negen ontwikkelvelden komt van jullie. Wij verzamelen en selecteren slechts en maken er een coherent en hopelijk inspirerend verhaal van.

Daarom nogmaals mijn welgemeende uitnodiging aan alle Fontys-studenten en aan ieder van mijn Fontys-collega’s om mee te doen! De komende maanden vinden er op allerlei locaties dialoogsessies plaats. Via de bekende kanalen – website, sociale media – laten we zo spoedig mogelijk weten wanneer jullie over welke onderwerpen op welke locatie kunnen meepraten. Meer informatie over het proces, de uitgangspunten en de ontwikkelvelden vinden jullie bovendien op onze website.

Ik zou zeggen: meld je aan voor de dialoogsessies, spreek daar vrijuit en kritisch over onderwerpen die je aan het hart liggen of waarop je deskundig bent (of beide) en vooral: voed ons met jouw kennis, perspectief en ideeën. Dat kan overigens ook via de mail: strategie2025@fontys.nl.

Alleen zo kunnen we onszelf en onze mooie organisatie blijvend ontwikkelen. #wijzijnfontys

 

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Joep Houterman

Joep Houterman (1962) is sinds 1 maart 2020 voorzitter van het College van Bestuur. Hij is sinds 1 augustus 2018 lid van het CvB. Binnen het CvB is Joep verantwoordelijk voor de strategie, cultuur & organisatie. Ook internationalisering, audit, veiligheid en governance vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Daarnaast heeft Joep de instituten in de domeinen Educatie en Mens & Maatschappij onder zijn hoede. Hij vertegenwoordigt Fontys in de regio's Eindhoven en Den Bosch en op landelijk niveau. Joep is een ervaren onderwijsbestuurder. Voordat hij bij Fontys begon, was hij vice-voorzitter van het College van Bestuur van 'groene kennisinstelling' Aeres. Daarvóór was hij onder meer directeur bij Nuffic en manager/directeur bij Stoas Groep. In 1987 rondde Joep zijn studie zoötechniek (tropische veehouderij) af aan Wageningen Universiteit.