Aangezien ik regelmatig videomaterialen maak bij mijn lessen voor studenten van Fontys hogeschool Engineering, kreeg ik van een docent op een middelbare school de vraag of ik ook AI tools gebruik, zoals ChatGPT en Midjourney, voor het maken van mijn lesmaterialen.

Inspiratie
Tot op heden heb ik dat nog niet gedaan en dus vroeg ik wat hij ermee zou willen.

Achtergrond docent
Deze docent geeft het vak Geschiedenis en hij vroeg mij om een voorbeeld te maken voor een video bij een Geschiedenisles over gebeurtenissen die het voortbestaan van de mens op aarde in gevaar hebben gebracht in het verleden.

Doel van de video
Doel van de video moet niet zijn alleen om de studenten aan te zetten tot nadenken over het onderwerp, maar (ook) zelf onderzoek te doen naar andere gebeurtenissen die een groot gevaar waren de mensheid. En de volgende stap zou dan (ook) zijn: wat kunnen we doen om te leren van deze gebeurtenissen en zorgen dat dat niet weer gebeurt? En welke andere mogelijke rampen kun je zelf verzinnen? De studenten in een ‘actieve stand’ krijgen middels inspirerende video’s is (dus) ook een van de doelen.

Werkwijze voor ChatGPT en Text to Speech
Ik heb ChatGPT gevraagd om 10 ideeën over gebeurtenissen die het voortbestaan van de mens op aarde in gevaar hebben gebracht in het verleden. Van 1 van deze ideeën heb ik een korte tekst laten schrijven over deze gebeurtenis. Vervolgens heb ik die tekst laten inspreken door een AI-voice generator.

Daar heb ik vervolgens beelden bij gezocht uit een beeldbank voor foto- & video materialen. Het resultaat vind je hieronder.

Disclaimer
Deze video heb ik gemaakt en gepubliceerd om een bijdrage te leveren aan de dialoog over AI-tools en het creëren van lesmaterialen voor studenten. Niet omdat deze video beeldkwaliteit of de inhoud perse heel goed is. Ook claim ik niet dat deze Youtube Short heel goed bruikbaar zou zijn voor het onderwijs, zoals bij het vak Geschiedenis. Wel ben ik benieuwd naar jullie ideeën en (betere) voorbeelden. Stuur mij een DM of laat hieronder een reactie achter. Thnx!

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Ronald Scheer

Ronald Scheer is an educator based at Fontys University of Applied Sciences in Eindhoven. Ronald is deeply engaged in the field of Engineering and is associated with the Robotics & Mechatronics professorship. In addition to his teaching role, he wears the hat of a skilled video and podcast creator within the professorship. Beyond the classroom, Ronald extends his expertise to assist fellow educators in crafting engaging learning materials for both online and classroom activities. His passion lies in enhancing the educational experience through multimedia content creation and innovative teaching methodologies.