De afgelopen drie jaar zag ik Joost en zijn tweelingbroer Kees op een festival in de Drentse bossen rondlopen, drinken, vechten en dansen. Drinken, vechten en dansen?

Joost en Kees ontwikkelden samen met vrienden, speciaal voor dit festival, hun eigen bier Nooit Op. Daarnaast organiseren of doen ze, tijdens dit festival, enthousiast mee aan activiteiten zoals kussenvechten en stoelendansen voor volwassenen. De broers tonen samen op een niet erg zachtzinnige wijze hoe een stevig robbertje kussenvechten of stoelendansen eruit hoort te zien. Ze zijn beiden bijzonder nieuwsgierige, creatieve, speelse en ondernemende types. Beiden hebben een fascinatie voor techniek, wetenschap en de toekomst. Ze experimenteren en combineren er op los met data en wearables en ontwikkelden samen The curious corner of the internet.

Nooit gedacht

Nooit gedacht. Dit is de naam van de bierbrouwerij van het Nooit Op bier. Nooit gedacht zou ook een mooie slogan zijn voor The curious corner of the internet. Je vindt hier namelijk onderwerpen waar je zelf nog niet aan of over had gedacht.  In de nieuwsbrief kan je uiteenlopende en wisselende onderwerpen tegenkomen zoals microbiologie, poëzie, technologische snufjes, nieuwe ontdekkingen en onbekende kunst. Ik was er niet naar op zoek, maar vond in de nieuwsbrief een artikel over serendipiteit. Hoe toepasselijk.

Serendipiteit

Serendipiteit is  het talent om toevallige ontdekkingen te doen (woordenboek van Neologismen). Het woord serendipiteit werd voor het eerst genoemd door Horace Walpole in 1754. Hij was geïntrigeerd door het Perzische sprookje waarin de drie prinsessen van Serendip (nu Sri Lanka) de wereld over reisden en bij toeval ontdekkingen deden waar ze niet naar op zoek waren.

Dit was de aanleiding waarom ik besloot Joost te interviewen over zijn nieuwsgierige geest en serendipiteit. Daarnaast vroeg ik me af hoe hij zijn enorme nieuwsgierigheid en ondernemendheid weet uit te balanceren zodat hij waar hij mee begint ook af kan maken.

Wat is nieuwsgierigheid voor jou?

Joost, 12 jaar oud

Moeilijke vraag. Het heeft te maken met verwondering. Ontdekken hoe iets werkt en in elkaar steekt. Dat kunnen ook hele simpele dingen zijn. Dit uit willen zoeken en verwondering.

Hoe zie jij de relatie tussen nieuwsgierigheid en serendipiteit?

Bij een hogere mate van nieuwsgierigheid komt serendipiteit vaker aanwaaien. De relatie is niet één op één, maar het werkt elkaar wel in de hand. Wanneer ik kijk naar de plekken waar ik terecht ben gekomen, wie ik ontmoet en met wie ik werk. Dit heb ik deels te danken aan mijn nieuwsgierige houding.

Waar heb je het verder aan te danken? Ik ben niet de moeilijkste. Ik vind het niet erg om eerst wat werk te doen om te zien waar het heen leidt. En ik vind het leuk om ergens blanco in te lopen in t-shirt en spijkerbroek. Zo loop ik bijvoorbeeld een trade room binnen of op de Zuid As waar iedereen in pak is. Daar moet ik dan hard om lachen. Ik zeg altijd; ‘ik hoor nergens bij’. Ik zeg dit omdat dit het mogelijk maakt dat mensen zelf bedenken waar ik thuis hoor. Dat doe ik zelf andersom ook.

Waarom zijn jullie met The curious corner of the internet begonnen?

We zijn begonnen met de nieuwsbrief na de eerste Permanent Beta dag. Mijn broer en ik lezen een heleboel online. We gebruiken hier handige software voor zoals RSS. Zo doen we veel kennis en weetjes op. Het leek ons leuker om die kennis te delen met andere mensen. Dat was het begin van de nieuwsbrief.

Een roller coaster en stortvloed aan kennis

We doen The courious corner of the internet ook live. Het is een roller coaster ervaring. Er wordt een enorme hoeveelheid aan informatie over je uitgestort. Het idee is dat je nieuwsgierig kan zijn binnen je eigen interesse gebied. Maar juist de kruisverbindingen met andere kennisgebieden zijn super interessant. Dat levert creativiteit op. Daar beleven wij onze lol aan, wanneer we dat proces van kruisverbanden leggen kunnen faciliteren. Wanneer één link waardevol blijkt voor iemand ben ik al blij. Leuk voor onszelf is ook dat we een enorm kennisarchief opbouwen.

Joost en Kees Plattel worden geïnterviewd voor Fiber Festival Amsterdam

Wat zijn de reacties van het publiek?

Zij noemen vooral de energie waarmee Kees en ik dit samen doen. We zijn twee gekke kerels die met een sneltreinvaart door alle informatie heen wandelen. Als tweeling heb je een speciale aansluiting we zijn daardoor een goed duo op het podium. De energie die we samen hebben lijkt aanstekelijk te zijn voor het publiek. Mensen vinden het leuk om te kijken wat er nog meer komt.

Sommige mensen zeggen; ‘die stortvloed aan kennis dat kan ik niet aan’. Dat hoeft ook helemaal niet. We leveren nazorg. Je ontvangt één link met daarin alle informatie die we voorbij hebben laten komen tijdens de live sessie. Je kan daarna zelf uitzoeken waar je nieuwsgierig naar bent.

Wat is het meest nieuwsgierige dat je hebt gedaan? En wat heeft het je opgeleverd?

Acht jaar geleden werd ik gebeld door een vriend die ik al 2 à 3 jaar niet had gezien. Hij stelde voor om samen het Pieterpad in één keer te wandelen. Ik heb ja gezegd. Ik was nieuwsgierig hoe dat zou gaan met een vriend die ik niet zo goed meer kende. Ik heb me tijdens het wandelen verwonderd over de bubbel waarin je terecht komt. Daarnaast besefte ik me dat mensen nieuwsgieriger mogen zijn naar hoe mooi Nederland is.

Eigenlijk starten bijna al mijn projecten vanuit nieuwsgierigheid. Ik ontdek iets dat ik leuk vind en verken dan of ik er meer me kan. Zo begon ook de nieuwsbrief.

Experiment zonder doel

Je noemt het zelf niet maar je TEDx Talk uit 2016 beschrijft  ook een mooi nieuwsgierig experiment zonder doel. Bekijk de video om zelf te horen wat Joost door dit experiment ontdekte en hoe het zijn leven veranderde.

Je nieuwsgierigheid omarmen

Nieuwsgierigheid wordt ook wel als een valkuil gezien; een gebrek aan focus en het risico om daardoor niet af te maken waar je mee bent begonnen. Met de nieuwsbrief en live sessies lijken jullie juist jullie nieuwsgierigheid te omarmen en tot kunst te verheffen.

Je kan het natuurlijk ook andersom zeggen. Als je niet nieuwsgierig genoeg bent dan is er geen ruimte meer. Wanneer je je nieuwsgierigheid beperkt dan verlies je veel. Zoals met alle dingen; je moet maat weten te houden. Die maat is bij jou dan wel erg hoog. Die maat is bij mij inderdaad hoog. Het lijkt me vervelend als je door je nieuwsgierigheid geen dingen meer af kan maken. Ik balanceer het uit door heel gestructureerd met lijstjes te werken. Dat zorgt ervoor dat ik het afmaak.

Joost balancerend in de Drentse bossen

Je nieuwsgierigheid parkeren

Je kan zelf een systeem bedenken dat voor je werkt. Dit verschilt per persoon en blijft een leven lang sleutelen. Als ik iets interessant tegenkom, dan bewaar ik dit in een van mijn lijstjes. Zo kan ik mijn nieuwsgierigheid een plek geven. Ik parkeer het. Dan kan ik het later lezen en er iets mee doen. Het idee gaat niet verloren. Ik omarm nieuwsgierigheid dus, maar wel in een vorm dat het blijft werken. Ik gebruik onder anderen RSS, Pocket en Evernote. Hiertussen bestaan veel onderlinge verbindingen. Hierdoor werkt het snel en simpel en kan ik het altijd terugvinden. Ondernemend gedrag is zelf kijken hoe je jouw nieuwsgierigheid voor jou werkend maakt. Of je kijkt bij anderen af hoe zij het doen en zet dit voor jezelf in. Je kan natuurlijk ook altijd nog vragen stellen en hulp vragen.

Je bent een ondernemer. Is ondernemen voor jou een doel of een middel?

Ik zie ondernemen als een bijkomstigheid. Het is een vorm waardoor ik kan doen wat ik wil. Ik zie ondernemen meer als ondernemend gedrag. De rest van het ondernemen automatiseer ik zodat ik die rompslomp niet heb. Zo kan ik me richten op ondernemendheid en kijken wat vind ik interessant vind. Leuk is dat ik daardoor dingen zie gebeuren, kansen zie en mijn nieuwsgierigheid kan volgen.

Wat is volgens jou de meest urgente maatschappelijke uitdaging  waar we als samenleving mee geconfronteerd worden? En hoe zet jij jouw fascinatie in om hier iets aan te doen?

Ik ben onder andere geïnteresseerd in het klimaat en de rol van technologie voor de mens. Door mijn nieuwsgierigheid en de maatschappelijke uitdaging te koppelen kan ik er iets aan doen. Zo ben ik niet perse heel goed in afval scheiden, maar ik vind het wel interessant om er een handige technologische oplossing voor te bedenken. Hier valt namelijk nog een hoop te verbeteren.

Een ander voorbeeld. Ik heb thuis een slimme meter die veel data genereert, maar ik kreeg geen toegang tot die data. Ik wilde de data gebruiken om voorspellingen te doen over mijn energiegebruik. Ik vind het een leuke uitdaging om na te denken over de beschikbare data en dit technisch in elkaar te knutselen. Door mijn nieuwsgierigheid weet ik nu hoe ik toch toegang kan krijgen tot de data. Het coole is dat ik daardoor nu zelf voorspellingen kan maken over hoeveel energie ik ga gebruiken en hoe ik erop kan besparen. Dat scheelt dan niet alleen voor mij maar ook voor het milieu.

Wil jij je ook verwonderen en jouw nieuwsgierigheid buiten jouw kennisgebied verkennen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van The curious corner of the internet.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.