Wat is het toch een heerlijk gevoel om drie weken lang even niet aan studeren te denken. Doordat ik een enkel vak heb gevolgd de afgelopen periode en het tentamen in de herfstvakantie viel, ben ik een paar weken vrij van lessen. Het is toch echt wel weer een raar gevoel om na vier jaar weer eens in een gymzaal een tentamen te maken. Ik heb hetzelfde gevoel als de eerste keer dat ik een tentamen ging maken en dat terwijl ik er inmiddels al ontzettend veel heb gehad. Deze keer is het zo strak geregeld dat iedere student zijn eigen rij- en stoelnummer heeft. Iets wat mij als persoon, zonder de diagnose OCD máár wel met duidelijke trekjes, erg goed doet. Ja, het is pittig! Een boek van 600+ bladzijden geschreven in het Engels, waar de gehele geschiedenis van de psychologie in beschreven is. Dat is niet bepaald makkelijk om doorheen te komen, maar toch zit ik met een goed gevoel mijn multiple choice in te vullen.

Dit tentamen gaat over het eerste vak dat ik gevolgd heb aan de universiteit van Tilburg. Inleiding en geschiedenis van de psychologie. De insteek van dit boek is het vertellen van de geschiedenis van de psychologie vanuit de pioniers. Het boek wordt dus getekend door de vele namen die een bijdrage geleverd hebben. Van Descartes tot Freud en Locke tot Pavlov. Niet per se allemaal psycholoog, maar ieder kent een bijdrage aan de psychologie die wij vandaag de dag bestuderen. Goed om te weten is dat de kennis die je in het eerste leerjaar van Toegepaste Psychologie opdoet een ontzettend goede basis is voor de verdieping van de universiteit. Daar komt bij dat dit het enige vak is dat ik heb hoeven volgen, dus dat er genoeg tijd is om zelf te studeren.

Naast de theoretische colleges heb ik een viertal werkcolleges gevolgd. En als ik heel eerlijk ben was dit niveau een stuk lager dan waarop wij als Toegepaste Psychologie studenten gewend zijn te presteren. Twee korte onderzoeken en twee presentaties van 6 minuten per stuk later was dit onderdeel al voldaan.

En dan is het wachten op de uitslag van mijn tentamen. Ik riep net wel heel hard vakantie, maar ik heb gewoon stagegelopen in deze afgelopen drie weken. Elke week twee dagen bikkelen in de werving en selectie. En dat levert resultaat op! Ik heb mijn eerste plaatsing binnen! En wat is die jongen blij met wat ik verzorgd heb! Wat brengt dat een vlaag van enthousiasme met zich mee. Ik begin langzamerhand een stukje zelfverzekerder te worden van mijn kunnen op dit gebied ook al is de weg nog wel lang! Ik loop natuurlijk wel een jaar lang stage, dus ik maak mij geen echte zorgen.

Ik ben van mening dat deze manier van werken aan zowel je bachelor als aan een pre-master een prima vorm van onderwijs is. Ik ken een aantal medestudenten die het jammer vinden niet hetzelfde traject gekozen te hebben en ik geef ze geen ongelijk. Het traject naar een master is natuurlijk anders in te vullen, maar het TiU traject maakt het een stuk makkelijker en sneller. Ik ben zeer benieuwd naar wat de tweede periode voor mij te bieden heeft. Er zijn twee dingen die ik zeker weet: ik ga zeker niet verdwalen in de Witte Dame en op het programma staan de vakken Academische vaardigheden en Correlationeel onderzoek. Respectievelijk twee en zes uur in de week waarvan dat laatste gepropt in een enkele dag -_-. Ik weet niet hoeveel ik hiervan in één keer kan onthouden, maar ik weet straks in ieder geval hoe ik dit statistisch moet berekenen.

En dan is het eindelijk daar! Een lange lijst met studentnummers van de studenten van de universiteit van Tilburg met bijna onderaan mijn nummer. Een 8,5! Een bescheiden doch gemeende “YES” ontglipt mij terwijl ik naar mijn telefoon zoek om mijn moeder een bericht te sturen. Een mooie afsluiter van een interessant en haalbaar vak. Jullie zijn vrij om voor mij te duimen gedurende de volgende periode.

Met vriendelijke groet,

Tim van der Vaart

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Tim Vaart

Mijn naam is Tim van der Vaart. Ik ben 26 jaar en student Toegepaste Psychologie aan de Fontys in Eindhoven. Ik kies ervoor mijn verhalen te delen omdat ik dit zelf gemist heb toen ik voor bepaalde keuzes stond. Mijn verhaal gaat over het TiU traject dat ik op dit moment aan het volgen ben. Het traject is een samenwerking tussen Fontys en de universiteit van Tilburg en zorgt ervoor dat ik een universitaire master mag starten meteen na mijn bachelor. Mijn doel is om mensen op een informele wijze te vertellen over mijn ervaring met het traject, waardoor voor hun de eventuele keuze makkelijker gemaakt kan worden.