Liefde!

Ooit, niet eens zo heel lang geleden, ontmoette ik mijn lief door mijn nieuwsgierigheid. Ik las in een tijdschrift de vooraankondiging van zijn boek. Interessant dacht ik. Interessant voor mijn studenten. Hij is namelijk een bijzonder bevlogen, nieuwsgierig en ondernemend type. Precies het gedrag dat ik wilde stimuleren bij mijn studenten.

Ik nam contact met hem op via het antwoordformulier op zijn website en vroeg of hij ook lezingen gaf. We spraken af voor een Skypegesprek om de lezing voor te bespreken. Dit gesprek ging alle kanten op en duurde langer dan gepland. Nieuwsgierig geworden door ons gesprek vroeg ik of ik al iets uit zijn nog niet uitgegeven boek mocht lezen.

Grenzeloos nieuwsgierig

Je kent vast die sensatie van grenzeloze nieuwsgierigheid tijdens die eerste verliefde periode. Je wilt alles van elkaar te weten komen. Je kan uren, dagen, weken, maanden soms zelfs jaren lang met elkaar praten en vindt (bijna) alles interessant wat de ander te vertellen heeft.

Na verloop van tijd zien we dat die grenzeloze nieuwsgierigheid minder wordt. Hartstikke normaal en niks om je zorgen over te maken, zolang je maar wel voldoende in elkaar geïnteresseerd blijft. Kashdan (2010) een psycholoog die ik al vaker heb geciteerd in mijn blogs deed onderzoek naar de rol van nieuwsgierigheid in relaties.

Nieuwsgierigheid fungeert als een positieve vonk in alle relaties

Volgens Kashdan (2010) bezitten mensen een fundamentele motivatie om te expanderen en groeien als mens. Groei voelt niet alleen goed, de wijsheid en de kracht van meer weten en het vergroten van onze vaardigheden geven ons ook een voorsprong om te overleven en te gedijen in een onzekere wereld. De beste manier om te expanderen en te groeien is misschien wel het aangaan van nauwe relaties.

Uit experimenten blijkt dat nieuwsgierige mensen hun gesprekspartner als een onbekend terrein zien dat onderzocht moet worden door veel vragen te stellen. Door vragen te stellen zijn ze in staat om een nieuw terrein te verkennen en naar een hoger of anders gezegd, dieper niveau te komen. Mensen die met erg nieuwsgierige mensen spreken lijken te genieten van de onverdeelde aandacht. Het voelt goed als iemand geïnteresseerd in je is. Je voelt je begerenswaardig, waardoor jij weer meer geïnteresseerd bent in en je nauwer betrokken voelt bij de persoon die je overlaadt met aandacht.

Intussen kreeg ik zijn manuscript opgestuurd. Een paar weken later volgde de uitnodiging om het manuscript te bespreken tijdens een nieuwjaarsborrel van een netwerk van nieuwsgierige mensen. Dit zou de eerste keer zijn dat we elkaar live zouden ontmoeten.

Tegenpolen trekken elkaar aan?

Romantische relaties met mensen die op ons lijken qua uiterlijk, interesse en houding zijn veilig en daarom vaak in eerste instantie aantrekkelijk. Volgens Kashdan (2010) zijn vergelijkbare mensen soms minder aantrekkelijk voor wie echt verlangt naar groei en uitdaging. Op groei en uitdaging gerichte mensen kiezen daarom vaker voor mensen met andere kennis en ervaringen die een aanvulling vormen op de eigen kennis en vaardigheden. Zelfs als dit tot tijdelijk ongemak leidt.

Ook in relaties waar de partners op elkaar lijken ontdekken de partners steeds meer verschillen tussen elkaar. Wanneer je op zoek bent naar blijvende intimiteit is het van belang om juist ook aandacht te schenken aan wat je niet van elkaar weet en de manier waarop je van elkaar verschilt. Om dit te kunnen doen zal je een objectieve houding moeten aannemen en aannames en verwachtingen los moeten laten.

Puzzelstukje

Foto: Jeroen Komen

Curiosity is one of the great secrets of happiness. – Bryant H. McGill

Nieuwsgierigheid is voor mij het puzzelstukje dat de puzzel compleet maakt. Nieuwsgierigheid brengt je wat geen ander je in dezelfde mate en over de zelfde periode van tijd kan geven.

Nieuwsgierigheid is gedurende je hele leven een altijd aanwezige en toegankelijke bron van intrinsieke motivatie, energie, doel, focus; het ervaren van flow. Het bevordert kennis van en begrip voor anderen en jezelf. Het zorgt voor nieuwe kennis, vaardigheden en ervaring, spanning en ontspanning.

Curiosity is life. Assumption is death. – Mark Parker

Nieuwsgierigheid is een van de geheime ingrediënten voor liefdevolle relaties met anderen, jezelf en het leven met al zijn ups en downs.

Inmiddels wonen we samen en vormen we een samengesteld gezin met mijn zoon van 11 en onze dochter van 11 maanden. Waar nieuwsgierigheid wel niet toe kan leiden.

Dus heb jezelf en anderen lief en wees nieuwsgierig.

 

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.