Ik kan enorm blij worden wanneer ik op onverwachte momenten nieuwe dingen leer waar ik niet naar op zoek was.

Dit weekend was mijn gezin uitgenodigd voor een verjaardagsfeest op een prachtig landgoed. Bij aankomst bleek er een heel programma voor de gasten klaar te staan.

Leren in de natuur

Tijdens een wildplukwandeling op blote voeten door het bos leerden we eetbare planten herkennen en plukken. Ik at voor de eerste keer kleefkruid en leerde brandnetels van beneden naar boven op te rollen en daarna zonder problemen rauw op te eten. We plukten bossen vol zevenblad; een plant die ik normaal vervloek in onze tuin. Op deze dag leerde ik deze plant op een andere manier kennen en hielp ik bij het maken van een heerlijke zevenbladpesto. Ik kijk er nu al naar uit om thuis aan de slag te gaan met de zevenblad, brandnetels, paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes die onze tuin rijk is.

Samen leren

Tussen de activiteiten door leerde ik twee bijzondere mensen beter kennen door samen de taartbordjes en glazen af te wassen. Het volgende programmaonderdeel was een lachmeditatie in de motregen waar volwassenen en kleine kinderen aan deelnamen. Dansend in de regen en liggend op een nat plasticzeil van slaapmatformaat gingen jong en oud los. Onze dochter van drie vond het machtig interessant en deed net als onze puberende zoon enthousiast mee. Een prestatie op zich om een puber hiervoor te kunnen interesseren terwijl hij slechts enkele minuten daarvoor weinig subtiel vroeg wanneer we naar huis gingen. En of we onderweg langs de McDonalds konden rijden.

Leren door experimenteren en observeren

Geïnspireerd en voldaan door deze nieuwe kennis en ervaringen kletste ik met de andere verjaardagsgasten. Zoonlief, die de McDonalds tijdelijk was vergeten, experimenteerde intussen met de elasticiteit van een mega ballon gevuld met water. Vervolgens demonstreerde hij hoe je een klein, rokerig vuurtje in een korte tijd kan aanblazen tot een groot, goed brandend kampvuur. Nu heb ik zelf ook wel eens hoopvol in een openhaard-, bbq- en kampvuur geblazen, maar meestal met slechts kortdurend effect. De techniek van mijn zoon had duidelijk meer effect. Altijd mooi om van je kind te leren.

Leren door imiteren

De regen creëerde nieuwe kansen. Onze dochter leerde van een 5-jarig meisje hoe je goed kan glijden op modder.

Leren door verwondering en nieuwsgierigheid

We namen afscheid en op weg naar onze auto liepen we langs een enorm hoge transport bus waar we verbaasd naar keken. Hier moest wel een verhaal achter zitten. Vervolgens kregen we spontaan een demonstratie en uitleg over het isoleren en ombouwen van een bus naar een camper.

Ik ben iedere keer weer verbaasd hoeveel je in een korte tijd kan leren wanneer je plezier hebt.

Wanneer ervaar jij leren als een feestje?

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.